Kako podaljšati življenjsko dobo baterije prenosnika in poskrbeti, da nam ne bo odpovedal v odločilnem trenutku? Številni ljudje se za svoje delovno in socialno življenje zanašajo na prenosnike in tablične računalnike – za mobilne delavce in tiste na terenu pa so ti nujno potrebni. Preberite šest nasvetov, kako ohraniti baterijo prenosnega računalnika, da vam bo kar najbolje služila pri vaših vsakodnevnih opravilih.

Izklopite WiFi, če ga ne uporabljate

Čeprav bo večina vaših del na prenosnem računalniku verjetno zahtevala dostop do interneta, obstaja možnost, da funkcijo WiFi tudi onemogočite, ko ga ne uporabljate.

Wi-Fi adapter črpa veliko energije iz vaše baterije, zato vam izklop le-tega, ko ste nekje brez pokritosti WiFi-ja, lahko prihrani pomemben del življenjske dobe baterije.

Če želite to narediti, je na tipkovnici pogosto funkcija gumba kot bližnjica, če pa tega nimate, lahko to storite tako, da v nastavitvenem meniju dostopate do nastavitev, kjer izberete ‘Omrežje in internet’ ter nato zavihek Wi-Fi, tam ga preprosto preklopite na OFF (izklopljeno).

Zatemnite osvetlitev ozadja

Svetlost zaslona je eden najpomembnejših dejavnikov, ki lahko vpliva na življenjsko dobo vaše baterije (podobno kot pri mobilnih napravah). Osvetlitve zaslona vam omogočajo, da jasno vidite barve LCD ali LED zaslona in kljub temu, da so barve občutno izboljšane, še vedno porabite (pre)veliko energije.

Zatemnitev osvetlitve zaslona je enostavna in vam zato prihrani energijo baterije. Preprost način prilagoditve je uporaba bližnjice na tipkovnici, ki je na voljo pri večini prenosnih računalnikov (ponavadi tipka Fn in ena od tipk F v čisto zgornji vrstici na tipkovnici).

Lahko pa se pomaknete do sistemskih nastavitev s pomočjo gumba za zagon, izberete »Sistem« in nato na zavihku »Naprave« ustrezno prilagodite svetlost na lestvici.

Uporabite baterijo, ko jo enkrat napolnite

Veliko ljudi rado baterijo prenosnega računalnika stalno polni, razen če je ne uporablja na terenu. To lahko škoduje dolgotrajnosti baterije.

Nekateri prenosni računalniki vsebujejo funkcijo “skrb za baterijo”, ki prepreči stalno polnjenje baterij, vendar je najboljša praksa, da jo izklopite pred polnjenjem. S tem podaljšate življenjsko dobo baterije.

Odklopite nepotrebne zunanje naprave

Vsako delo oz. proces, ki ga izvajate na prenosniku, potrebuje baterijo za napajanje teh funkcij.

Preprosti mirujoči predmeti, kot so neuporabljeni disk, ki se nahaja v diskovnem pogonu, zunanji mikrofon ali priklopljeni USB, bodo vplivali na učinkovitost vaše baterije, zato bo odstranjevanje vseh tistih pripomočkov, ki jih ne uporabljate, izjemno koristno.

Upravljajte svoje aplikacije in programe

Še vedno je ogromno ljudi, ki imajo na svojem spletnem brskalniku odprte številne internetne zavihke. Čeprav je vaš prenosnik impresivna naprava za vzdrževanje vseh teh strani, potrebujete v tem primeru veliko več energije, da vsi ti procesi delujejo.

Preprosto zapiranje neuporabljenih zavihkov ne bo samo pospešilo prenosnika, temveč bo tudi podaljšalo čas njegovega delovanja.

To je enako, kot če zaženete več programov hkrati. S tem ni nič narobe, a ko ne uporabljate več določenih programov ali programske opreme, je dobro, da jih zaprete, dokler jih ne potrebujete znova.

Spremenite nastavitve napajanja

Obstaja preprosta rešitev s spreminjanjem nastavitve baterije v način »varčevanje z baterijo«, kar je še posebej koristno, ko ste na poti.

Pri številnih prenosnih računalnikih je bližnjica do nastavitve napajanja na “varčevanje z energijo”, tako da preprosto kliknete ikono baterije na orodni vrstici v spodnjem desnem kotu in prilagodite lestvico drsnika navzdol.

Lahko pa v nadzornem meniju odprete »Nadzorno ploščo«, izberete »Strojna oprema in zvok« in spremenite nastavitve baterije v razdelku »Možnosti napajanja«, kar bo zmanjšalo porabo energije vaših sistemskih procesov z zmanjšanjem aktivnosti v ozadju.

Kljub velikemu napredku moči in zmogljivosti teh naprav pa zmanjšanje življenjske dobe baterije za mnoge še ostaja težava. Nič ni bolj neprijetnega, kot če baterija vašega prenosnika umira, ko delate nekje v kavarni ali celo na vlaku brez dostopa do vtičnice.

Avtor: M.J.