Ljudje smo družbena bitja – tehnologija ne more nadomestiti resničnih interakcij. Včasih pa, ko se ne moremo srečati iz oči v oči ali se moramo za svoje dobro držati stran od drugih, lahko ta le pomaga izboljšati našo komunikacijo.

Japonska je že desetletja vodilna na področju tehnologije, zlasti elektronike. Čas med pandemijo covid-19 se je izkazal za dragocenega, saj država na polno raziskuje in razvija tehnologijo, ki bi kot sredstvo izboljšala komunikacijo med ljudmi.

Roboti za starejše

Shizuoka slovi po plantažah čaja in čudovitem pogledu na goro Fuji. Mesto Fujieda ponuja svojim 140 tisoč prebivalcem visoko kakovost življenja.

Zaradi izbruha bolezni covid-19 številnih starejših prebivalcev, ki živijo sami ali v domovih, družina in prijatelji ne morejo obiskati. Zato imajo pomisleke, da bi to lahko vplivalo na njihovo duševno zdravje. In tako jim celo občina pomaga, saj jim najame nenavadnega spremljevalca – PaPeRo-ja.

PaPeRo, ki pomeni “Partner-type-Personal-Robot”, je torej osebni robot, ki ga je razvilo japonsko podjetje NEC Corporation. Znan je po prikupnem videzu in sistemu prepoznavanja obraza.

Slika je simbolična.

PaPeRo je bil raziskan in razvit z namenom, da sodeluje z ljudmi in živi skupaj z njimi. Iz tega razloga ima različne osnovne funkcije za interakcijo z ljudmi. Od prvotne predstavitve PaPeRo-ja je nastalo nekaj različic, vključno z revizijo Childcare Version.

PaPeRo – robot, ki “nas razume”

Da lahko PaPeRo komunicira z ljudmi in izvaja samostojna dejanja, mora razumeti različne informacije in pogoje. Iz tega razloga so bile vključene različne naprave za zaznavanje zunanjega območja, kot so CCD kamera, mikrofon, ultrazvočni senzorji itd.

NEC namerava to različico uporabiti za zagotavljanje storitve: “Da bo omogočila družinskim članom, ki živijo ločeno, da bdijo drug nad drugim z uporabo tehnologije robotov in računalništva v oblaku.”

“Ko se zjutraj zbudim, imam PaPeRo-ja blizu sebe, da lahko z njim govorim. Omogoči mi, da jutro začnem s pogovorom, da se počutim manj osamljeno,” razlaga Natsume Emiko, prebivalec Fujiede.

Zahvaljujoč funkciji prepoznavanja govora, ki temelji na umetni inteligenci, robot v velikosti dojenčka pomaga starejšim občanom pri pogovorih.

Omogoča jim tudi, da z izmenjavo besedilnih sporočil ali fotografij ostanejo v stiku z najbližjimi, lahko pa ga uporabljajo za spremljanje zdravja z ugotavljanjem sprememb v vzorcih dejavnosti.

Fujieda je bilo eno prvih mest na Japonskem, ki je v času pandemije pilotiralo to shemo.

Slika je simbolična.

Makita Tsuyoshi, vodja oddelka mesta Fujieda, pojasnjuje: “PaPeRo lahko tudi fotografira, da potem te slike pošlje sorodnikom, ki živijo daleč stran. Enkrat je bila družini poslana celo slika babice, ki se je sesedlaNa tak način so preko PaPeRo-ja vedeli, da gre za nujno situacijo in so babico lahko takoj odpeljali v bolnišnico.

PaPeRo robota sem začel razvijati, ker je moja mama živela daleč stran in sem želel, da jo čuvam. Živeti sam je žalostno, zato ljudje želijo, da se nekdo pogovarja z njimi,” pravi Matsuda Tsuguhiro, razvijalec Papero-ja in izvršni strokovnjak za digitalno omrežje delitev korporacije NEC.

Pametne maske

Inovacije se v kriznih časih pospešujejo. Pred pandemijo COVID-19 je japonsko podjetje Donut Robotics preizkušalo prevajalske robote za pomoč turistom na letališčih, vendar se je projekt žal moral ustaviti.

Slika je simbolična.

Ker je večina sveta nosila obrazne maske proti koronavirusu, so v podjetju menili, da bi lahko izkoristili to priložnost in uporabili isto programsko opremo, ki so jo že razvili – za ustvarjanje pametne maske.

Donut Robotics pravi, da je njegova maska ​​C-FACE prva na svetu, ki se je prek interneta povezala z Bluetooth-om.

Slika je simbolična.

Kot podjetje za robotiko smo razmišljali, kaj bi lahko storili, in sklenili smo, da bi lahko ustvarili masko, ki bi jo lahko povezali s pametnim telefonom. Masko, ki bi lahko pomagala ohranjati socialno distanco, in masko, ki bi lahko digitalizirala glasove. Zato smo se odločili, da jo bomo razvili,” pravi Ono Taisuke, izvršni direktor Donut Robotics.

V povezavi z aplikacijo na napravi lahko maska ​​zaradi vgrajenega mikrofona prevede govor v več jezikov, ojača glas uporabnika ali celo prepiše govor v besedilo.