Kitajski tehnološki gigant Huawei bo letos izstrelil dva satelita z namenom testiranja mobilnega frekvenčnega pasu 6G v vesolju. Huawei ima trenutno po svetu vodilno prednost pri raziskavah in razvoju mobilnega omrežja 6G.

Izstrelitev satelita bo potekala v sodelovanju kitajskega omrežnega operaterja China Mobile in nacionalnega vesoljskega podjetja. Gre za velik pomen v razvoju mobilnega omrežja 6G. Strokovnjaki menijo, da naj bi ta dosegal 50-krat hitrejši prenos kot omrežje 5G. V primerjavi z gradnjo omrežij 5G, ki se za prenos signalov zanašajo na bazne postaje, gre pri omrežju 6G za prenos višjih frekvenc in za komunikacijo uporabljajo satelite, pri katerih je prebojnost nizka.

Huaweijev predstavnik Xu Zhijun je na letošnji konferenci globalnih analitikov Huawei sporočil, da naj bi mobilno omrežje 6G zaživelo še pred pričetkom leta 2030. Pri tem velja omeniti, da je podjetje Huawei že leta 2019 kot svojo vizijo napovedalo omrežje 6G. Z lansiranjem več kot 10.000 majhnih satelitov bodo zagotavljali storitev 6G po vsem svetu.

Satelitske komunikacije so s predlogom »nove infrastrukture« od lani vedno bolj pomembne. Namen je omogočiti širši spletni dostop za ljudi in podjetja na oddaljenih in revnih območjih Kitajske. Konec leta 2020 je Kitajska izstrelila prvi poskusni satelit 6G na svetu. S tem je dosegla preboj v raziskovanju vesoljskih komunikacijskih tehnologij na vesoljskem polju Kitajske.

Potencial tehnologije 6G je nekaj, česar nobena vlada ali podjetje ne bi moglo prezreti, kljub dejstvu, da je še vedno v zgodnji fazi raziskav in razvoja. Pomembno vlogo pri delovanju mobilnih omrežjih 6G naj bi imela tudi umetna inteligenca, ki naj bi skrbela za upravljanje nove tehnologije in zagotavljala hiter prenos podatkov.

 

Avtor: M.B.

Vir: globaltimes.cn, youtube