Kartica SIM, običajno majhna plastična kartica, ki se vstavi v vaš mobilni telefon. Gre za modul, ki identificira uporabnika. Vsebuje informacije, kot je vaša mobilna številka, omogoča vam klicanje in sprejemanje klicev ter SMS sporočil ter uporabo podatkov v telefonu.

Na kartico SIM lahko shranjujete tudi stike in telefonske številke, kar vam olajša postopek pri zamenjavi telefona. SIM kartico preprosto vzamete iz starega telefona in jo vstavite v novega.

Kaj je eSIM kartica?

eSIM kartice so zasnovane tako, da nadomestijo stare fizične kartice SIM. Namesto da bi bila odstranljiva plastična kartica v telefonu, je eSIM majhen čip, vdelan v mobilni telefon. Ne morete ga odstraniti in vstaviti v drug telefon. Podatke na kartici eSIM pa je mogoče prepisati. To pomeni, da lahko enostavno spremenite mobilnega operaterja, ne da bi odstranili kartico.

Čas, ko bodo eSIM kartice popolnoma nadomestile klasične plastične SIM kartice, je verjetno še daleč. Trenutno se kartice eSIM bolj pogosto uporabljajo kot druga SIM kartica v telefonu z dvema karticama.

Kakšne so prednosti eSIM?

Lažje je zamenjati mobilna omrežja. eSIM omogoča veliko lažje preklapljanje med mobilnimi omrežji. Namesto da bi morali naročiti novo kartico SIM in čakati, da prispe, jo lahko preklopite na drugo omrežje s telefonskim klicem ali prek spleta. Prav tako vam ni potrebno iskati orodja za izmet SIM kartice iz telefona.

Začasno lahko preklopite na drugo omrežje. Na eno kartico eSIM lahko hkrati shranite do pet virtualnih kartic SIM. To pomeni, da lahko hitro preklapljate med različnimi omrežji, če se znajdete na območju brez signala v vašem običajnem omrežju.

Omogoča tudi lažji preklop na lokalno omrežje med potovanjem, ne da bi morali fizično vstaviti lokalno kartico SIM. Uporaba lokalnega mobilnega omrežja v tujini je lahko veliko cenejša od plačevanja stroškov gostovanja. Če kartice ne odstranite iz telefona, zmanjšate tudi tveganje, da jo izgubite.

Omogoča vam, da imate več kot eno SIM kartico. Kartice eSIM ponujajo enake prednosti kot telefoni z dvema SIM karticama, ki imajo dve reži za vstavljanje klasične plastične kartice. Najbolj očitna prednost je, da imate lahko dve telefonski številki na eni mobilni napravi. To je lahko priročno, če želite eno številko uporabljati za osebno rabo, drugo pa za poslovno, vendar ne želite nositi dveh telefonov s seboj. Na obe številki boste lahko ves čas prejemali telefonske klice in besedilna sporočila ter izbirali, katero SIM kartico boste uporabljali za klicanje, pošiljanje besedilnih sporočil ali prenos podatkov.

Porabi manj fizičnega prostora v telefonu. Proizvajalci pametnih telefonov bi lahko potencialno uporabili prostor, ko ne bo več potrebe po fizični kartici SIM, za večjo baterijo telefona ali dodajanje več funkcij. Manj lukenj v mobilnem telefonu pa pomeni tudi večjo zaščito pred vlago in prahom, torej manj okvar.

V nekaterih primerih obstaja možnost, da se telefoni zmanjšajo. Ta prednost je predvsem priročna za nosljive naprave, kot so pametne ure, saj ljudje ne želijo nositi ogromne naprave na zapestju. Apple Watch Series 5 in Series 4 že imata eSIM, prav tako pametni uri Samsung Gear S2 in Gear S3.

Kakšne so slabosti eSIM?

Obstaja pa nekaj možnih slabosti eSIM kartic:

Ni tako enostavno hitro zamenjati naprav. Če vaš mobilnik preneha delovati, lahko preprosto odstranite SIM kartico in jo vstavite v drug telefon, pri čemer obdržite svojo številko in kontaktne podatke (če so stiki shranjeni na SIM kartici).

To bo veliko težje z eSIM, čeprav je shranjevanje informacij in stikov v oblaku zasnovano tako, da olajša prenos podatkov, kot so stiki, iz enega telefona v drugega.

Nikamor se ne morete skriti. eSIM kartice ne morete odstraniti iz naprave, kar lahko velja za slabo stran, če imate pomisleke glede sledenja vašemu gibanju. Toda to je lahko tudi prednost, saj tatovi teh telefonov ne morejo zlahka skriti, tako lažje odkrijete lokacijo ukradenega telefona.

Ali imajo vsi pametni telefoni eSIM?

Trenutno ima le peščica najnovejših pametnih telefonov in nosljivih naprav eSIM, kot na primer:
• vsi Applovi najnovejši telefoni iPhone (iPhone XS, iPhone XS Max in iPhone XR ter novi iPhone 12 in iPad Pro),
• Samsungova Galaxy izvedba S20, S20+ in S20 Ultra,
• Google Pixel 3 in 3XL,
• Motorola Razr (samo eSIM, nima fizične),
• pametni uri Samsung Gear S2 in Gear S3,
• pametne ure Apple Watch serije 3, 4 in 5.

Ali vsa omrežja podpirajo eSIM?

Vsa mobilna omrežja ne podpirajo eSIM, vendar jih sčasoma bodo, ko bo ta tehnologija postala bolj standardna.

 

Avtor: M.B.

Vir: forbes.com