Prostran nizek sredozemski gozd, prepreden z neštetimi ozkimi pešpotmi. Točno poldan. Nobene orientacijske točke v vidnem polju. Misija: priti nazaj do parkiranega avtomobila. Brez GPS navigacije ali kompasa zelo težka naloga.
K sreči sem na začetku, ko sem zapuščal avto, pomislil, da bo morda težko najti pot nazaj do parkirišča, in na mobilnem telefonu vklopil beleženje prehojene poti. To me je rešilo, saj sem ob povratku enostavno sledil izrisani sledi na zaslonu in prišel točno do avtomobila.
Pametni mobilnik je lahko v takšnih in podobnih situacijah naš rešitelj, a le, če se spomnimo in uporabimo možnosti, ki jih ponuja.
GPS aplikacija
Aplikacija GPS status: lokacija, višina, zračni tlak, smeri neba, … Foto: A.M.
OSNOVNE GPS MOŽNOSTI
Skoraj vsi pametni mobilniki imajo GPS sprejemnik, ki ni uporaben samo za cestno navigacijo, ampak lahko z njim določimo svoj položaj kjerkoli. Za to seveda potrebujemo ustrezno aplikacijo. Za izpis podatkov o trenutnem položaju, straneh neba, nadmorski višini, naklonu, zračnem tlaku (za prikaz tega mora mobilnik imeti vgrajen senzor tlaka), pospešku in osvetlitvi sam na Androidu uporabljam aplikacijo GPS Status. Osnovna različica je brezplačna, polna verzija pa stane 2,67 evra.
NAPREDNE GPS MOŽNOSTI
Aplikacija, ki me je rešila v zgoraj opisanem primeru, je Orux Maps.
Gre za zmogljivo brezplačno GPS aplikacijo, v katero uvozimo želeni zemljevid, nato pa aplikacija na njem prikazuje našo trenutno lokacijo in beleži opravljeno pot. Na poti lahko označimo poljubno število točk (npr. zanimivosti ob poti) s komentarji ali dodanimi fotografijami.
Nudi tudi merjenje razdalje od trenutne točke nahajanja do poljubne točke na zemljevidu ter mnoge možnosti ustvarjanja dnevnika opravljene poti. Poleg tega prikazuje tudi našo hitrost, nadmorsko višino, čas na poti in druge koristne podatke.
Aplikacija ne podpira aktivnega vodenja in usmerjanja, zato se od uporabnikov pričakuje, da znajo brati zemljevide in so jim jasni vsaj osnovni geografski pojmi. Kljub temu, ali pa prav zaradi tega, je v kombinaciji z natančnim topografskim zemljevidom eno najzmogljivejših geolokacijskih orodij, kar jih je na voljo za naprave z Androidom.
Zadnja različica podpira tudi Garminove topografske zemljevide. Ti morajo biti odklenjeni in v formatu ».IMG«.
Aplikacija Orux Maps
Aplikacija Orux Maps in topografski zemljevid na tablici. Foto: A.M.
GPS APLIKACIJA LAHKO REŠI ŽIVLJENJE
V primeru, ki sem ga opisal na začetku, bi prej ali slej sicer našel pot do avtomobila. V najslabšem primeru bi počakal nekaj ur in na podlagi položaja sonca določil smeri neba.
So pa primeri, ko nam lahko GPS aplikacija reši življenje. Na primer ob nenadni spremembi vremena v gorah, ko se znajdemo v gosti oblačnosti in megli s skoraj nično vidljivostjo. Ali če potrebujemo pomoč (gorskih) reševalcev, medtem ko ne znamo točno opisati svoje trenutne lokacije. Če v tem primeru reševalcem sporočimo točne koordinate točke, na kateri se nahajamo, nas bodo hitreje našli ter učinkoviteje organizirali reševalno akcijo.
Mobilnik z GPS sprejemnikom, ustrezno GPS aplikacijo ter digitalnim topografskim zemljevidom bi zato moral biti obvezna oprema vsakogar, ki se giblje v naravi.
Uporabljate GPS na mobilniku? Katere so vaše priljubljene aplikacije? Zapišite jih v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji