Če še niste opazili, današnji pametni telefoni zdaj uporabljajo izboljšano funkcijo digitalnih fotoaparatov. In to ne samo zaradi boljših senzorjev ali novih programskih trikov – telefoni, kot sta iPhone 11 Pro in Samsung Galaxy Note 10+, imajo dobesedno na izbiro več objektivov, kar vam daje možnost, da posnamete sliko res tako, kot si želite.

Najnovejši dodatek današnjim pametnim telefonom, vseobsegajoč ultraširoki objektiv, je lahko super zadeva, če se ga naučite uporabljati. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov profesionalnih fotografov, ki jih morate upoštevati, medtem ko fotografirate s širokokotnim objektivom.

Izberite robove slike

Če ste naredili že nekaj posnetkov, ste verjetno opazili eno stvar, in sicer: kaj se nahaja okoli robov vaše fotografije. “Bodite res previdni, kaj je na robu kadra, saj bo to vedno popačeno,” pravi Tyler Stalman, ki s svojo ženo Anijo Boniecka vodi podjetje za proizvodnjo fotografij in videoposnetkov. Ne glede na to, ali gre za ulične luči, nedolžne opazovalce ali pa celo vaši dve stopali, če ne upoštevate vseh prej skritih ovir, lahko hitro oropate lepoto vaše slike.

“Bodite res previdni, kaj je na robu kadra, saj bo to vedno popačeno.”

Postavite željen subjekt spredaj in v sredino zaslona

Kdo ne ljubi dobre slike v središču? Na žalost se ultraširoki posnetki ne ujemajo dobro s predmeti, ki niso osredotočeni, zato bi lahko videti preveč dolgočasni. Na pametnem telefonu, kot je iPhone 11, bo 120-stopinjski ultraširoki objektiv trpel zaradi te težave.

“Če se želite temu prilagoditi, poskusite subjekt postaviti na sredino fotografije, da se preveč ne raztegne,” pravi YouTuber in fotograf Jason “Smashpop” Goh.

“Če postavimo predmet na sredino, ustvarja tudi iluzijo, da je prostor okoli njega zelo velik.”

Naj bo prava vaša razdalja, bodite pozorni

Ta ultraširoka leča bi lahko videla skoraj vse, kar vaše oči zmorejo, vendar je vse to v fokusu druga zgodba. Če ne boste namerno snemali pod čudnimi koti, da bi posneli določeno perspektivo, je najboljša pozicija za slike, da so resnično v fokusu. “Če se vam predmet približa na približno 1 meter od kamere, morda ne boste le pretiravali s širokokotnim popačenjem, ampak bodo izpadi tudi izven pozornosti,” pravi Stalman.

Arhitektura je tvoj prijatelj

Če so ultra leče dobre, je to resnično prava stvar vsake arhitekturne čudovitosti (ali celo vaše poslovne zgradbe). “Poskusite zajeti in prikazati višino stavbe ali prostornost notranjosti,” pravi Smashpop. “Ker je prizor širok, so ljudje na teh posnetkih videti manjši.” Izkoristite to tako, da nekdo na fotografiji priložnostno hodi ali pozira, da ustvari učinek “minimalnih ljudi” v okolici prostorne arhitekture ali notranjosti.

“Poskusite zajeti in prikazati višino stavbe ali prostornost notranjosti.”

Nočno fotografiranje

Pametni telefoni so v svoje fotoaparate vključili fotografijo “nočnega načina”, kar omogoča, da dobite izjemno izboljšane slike v razmerah slabe svetlobe, tako da telefon držite še eno sekundo ali tri. Toda za razliko od tradicionalnega širokega kota na iPhone 11 je nočni način snemanja neobhoden na ultraširokem objektivu. “Ultrastranski objektiv ima zaslonko f / 2.4, torej ni zelo svetla leča,” pravi “Smashpop” (nižja je številka zaslonke, več svetlobe lahko spusti, kar posvetli vaše posnetke pri slabi svetlobi). “Poskusite omejiti uporabo ultra dneva ali močno osvetljenih mest.” V primerjavi s širokokotnim objektivom in njegovo odprtino f / 1,8 vam ultraširoki objektiv ne bo veliko pomagal, ko sonce zaide.

Panoramski posnetki so še širši

Če želite ujeti veličastnost gozdne pokrajine, v katero gledate, ali morate prijateljem pokazati, kako velika je vaša nova soba za študenta, se ne morete zmotiti s panoramskim posnetkom. Še vedno ni dovolj slike, da bi lahko vse zajeli? “Zdaj lahko vključimo več v vsak panoramski posnetek, ko z iPhonom potegnemo po kulisi,” pravi “Smashpop”. Ta izjemno široko leča, združena z načinom snemanja Panorama vašega pametnega telefona, lahko ustvari nekaj neverjetnih fotografij. Prepričajte se, da boste snemali enakomerno in poravnano s slikovnimi vodniki, sicer se boste morali spoprijeti z nekaterimi odseki, ki so videti na ogled z zelo širokega panoramskega posnetka.

Avtor: M.J.