Kaj kupiti nekomu, ki ima (skoraj) vse, kar potrebuje, in ne izraža kakih posebnih želja? Težka zagonetka. Na srečo še vedno obstaja nekaj reči za vse, ki so tehnološko navdušeni.

1. Mikroračunalnik Raspberry Pi in mikrokrmilnik Arduino
Se spomnite didaktičnih kompletov Elektropionir, v katerih so bili razni elektro elementi in vezja za poskuse in spoznavanje elektrotehnike in elektronike? V današnji računalniški dobi imata podoben status mikroračunalnik Raspberry Pi in mikrokrmilnik Arduino. Z njima je mogoče napraviti čisto zaresne projekte in se podati na področje interneta stvari (internet of things), zato nimata le didaktične, temveč tudi povsem uporabno vrednost. Za najzmogljivejši Raspberry Pi 2 Model B 1GB RAM boste v Sloveniji odšteli okrog 40 evrov, Arduino Uno Rev 3 pa se pod Alpami dobi za dobrih 20 evrov.
mikroračunalnik in mikrokrmilnik
Raspberry Pi 2 levo, Arduino Uno desno
2. Praktični fotografski pripomočki
​Je vaš najbližji ali otrok navdušen nad fotografijo? Razveselite ga s katerim od nepogrešljivih fotografskih pripomočkov. Če ima zrcalno-refleksni ali brezzrcalni fotoaparat z izmenljivim objektivom, mu bo zelo prav prišel komplet za čiščenje slikovnega tipala, ki vključuje pihalko ter tekočino in paličice za čiščenje. Cena: med 20 in 40 evri.
Za podoben znesek lahko obdarjenca razveselite tudi s spominsko kartico. Velika večina fotoaparatov uporablja kartice SD, pri tem pa priporočamo, da izberete takšno z oznako Class 10, kot je na primer SanDisk 16GB Extreme Class 10, ki pri enem od spletnih foto trgovcev stane 16 evrov.
pripomočki za fotografa
Levo komplet za čiščenje slikovnega tipala, desno polarizacijski filter
Če ste za darilo pripravljeni nameniti več denarcev, se poskusite spomniti, ali je vaš foto navdušenec kdaj omenil, da bi rad imel polarizacijski filter. Tukaj boste potrebovali več podatkov. Za polarizacijski filter morate vedeti premer (izražen v milimetrih), ki ga lahko preberete z obstoječega objektiva. Običajno je označen s simbolom Ø. Če je objektiv širokokoten (goriščna razdalja 20mm ali manj), je potrebno izbrati t.i. slim različico filtra.
Cena polarizacijskega filtra je močno odvisna od premera in izvedbe (navadna ali slim), a za orientacijo povejmo, da boste za kakovosten polarizacijski filter (npr. proizvajalca Hoya) premera 58 milimetrov odšteli med 50 in 60 evri.
3. Ultimativna tipkovnica
Ni vsaka tipkovnica Tipkovnica.
mehanska tipkovnica
Das Keyboard Ultimate
Odlično darilo za tiste, ki veliko presedijo pred računalnikom, je kakovostna mehanska tipkovnica. Verjemite, razlika med običajno tipkovnico, ki jo kupite v trgovskem centru ali dobite zraven novega računalnika, in mehansko tipkovnico s stikali Cherry je kot razlika med letenjem v natrpanem nizkocenovniku in letenjem v poslovnem razredu pri Emiratih. V obeh primerih sicer pridete na cilj, vendar …
Če je vaša ljubljena oseba vsaj malo geeka in obvlada slepo tipkanje, potem ne boste zgrešili s Tipkovnico med tipkovnicami: Das Keyboard Ultimate. Zanjo pripravite približno stotaka in pol.
Se bojite, da bi bilo tipkanje na tipkovnici brez oznak vendarle prevelik zalogaj? Das Keyboard je na voljo tudi v običajnih »civilnih« izvedenkah.
4. Vremenska postaja s povezavo v splet
​Kolikšni sta temperatura in vlažnost v stanovanju? Kakšen zrak dihate? Kakšne so vremenske razmere zunaj? Na ta vprašanja odgovori v splet povezana vremenska postaja, ki omogoča, da do vseh teh podatkov dostopate tudi na daljavo prek aplikacije na mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku.
vremenska postaja
Vremenska postaja Netatmo, ki podatke pošilja na tablico in pametni telefon
Ena najbolj vročih vremenskih postaj ta hip je Netatmo. Modularno zasnovana vremenska postaja v osnovi prinaša notranjo in zunanjo merilno enoto, ki jima je mogoče dodati še druge elemente: merilnik vetra, merilnik padavin ter daljinsko vodeni termostat za ogrevanje, s katerim lahko z mobilnika ali tablice na daljavo vklapljate, izklapljate in nastavljate ogrevanje stanovanja (ter tako prihranite pri kurjavi).
Začetni komplet (notranja in zunanja merilna enota) stane okrog 170 evrov. Ni malo, ampak zadovoljstvo vremenarskega in tehnološkega geeka pride zraven v paketu.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji