Prvič v zgodovini vseh ameriških lepotnih tekmovanj – Miss USA, Miss Teen USA in Miss America se je zgodilo, da so bile istočasno okronane črne ženske. In to je velika stvar, če poznate zgodovino tega tekmovanja.

V zgodnjih časih lepotnih tekmovanj (nekatera so izhajala iz 20-tih let prejšnjega stoletja), so črnim ženskam prepovedali sodelovanje. Tudi po tem, ko so organizacije začele spreminjati svoja pravila, da bi sprejele ženske vseh ras, je še vedno obstajala dolgotrajna frustracija in nasprotovanje. Šele v zadnjih 50-tih letih so črne ženske postale bolj razširjene v teh tekmovanjih. Vanessa Williams je bila prva črna Miss Amerike leta 1983 in Carole Anne-Marie Gist, prva črna tekmovalka Miss ZDA, je bila okronana šele leta 1990. Naslednje leto je Janel Bishop postal prva črna Miss Teen USA.

Iz leve proti desni: Chellsie Kryst – Miss USA, Kaliegh Garris – Miss Teen USA, Nia Franklin – Miss America

Naj vam predstavimo, katere so črne lepotice zgodovinskega tria v Ameriki:

Cheslie Kryst – Miss USA 2019

Kryst ima diplomo prava in MBA iz Wake Forest-a. Študirala je tudi na Univerzi v Južni Karolini.

Miss USA deluje v imenu zapornikov

Cheslie Kryst, ki ima tri diplome iz dveh univerz, je 28-letna odvetnica z nalogo, da pomaga pri reformi ameriškega pravosodnega sistema. Lepotica, ki prihaja iz Severne Karoline, se ukvarja s civilnimi spori za odvetniško pisarno in ima strast za pomoč zapornikom, ki so bili obsojeni neupravičeno, da dobijo nižje kazni – vse to brezplačno. Kryst, ki ima dovoljenje za opravljanje poklica v dveh državah, si je pridobila diplomo iz prava in MBA na Univerzi Wake Forest in končala dodiplomsko delo na Univerzi v Južni Karolini.

“Ne govorite ženskam, naj nosijo drugačna oblačila, medtem ko moškim dajete bistvene povratne informacije o njihovih pravnih argumentih.”

V videu, ki se je predvajal med tekmovanjem, je Kryst povedala zgodbo o tem, kako ji je sodnik na pravnem tekmovanju predlagal, da naj nosi krilo namesto hlač, ker imajo sodniki raje krila. Od takrat je naredila blog za ženska modna oblačila na delovnem mestu.

Kaliegh Garris – Miss Teen USA 2019

Kaliegh Garris pravi, da se počuti bolj samozavestno in udobno s svojimi naravno kodrastimi lasmi.

Miss Teen USA kljubuje lepotnim normam

Ko je 18-letna Kaliegh Garris zavzela zmagovalni oder na podelitvi za Miss Teen USA, je to storila s samozavestjo, saj je nosila svojo naravno frizuro.

“Vem, kako izgledam z ravnimi lasmi, s podaljški in z mojimi kodrastimi lasmi, a vendar se počutim najbolj samozavestno in udobno z mojimi naravnimi lasmi.”

Ko je začela tekmovati na lepotnem izboru, je misica dejala, da se mora boriti proti lepotnim standardom, ki kažejo na to, da so ravni lasje boljši od njenih naravnih kodrov. Bilo je kar nekaj ljudi, ki so ji povedali, kako mislijo, da bi morala oblikovati lase. Ampak ona je prezrla njihove kritike in s svojimi naravnimi lasmi prišla do zmage za Miss Connecticut Teen USA in nato do naslova za Miss Teen USA.

Nia Franklin – Miss America 2019

Nia Franklin sodeluje z neprofitno skupino Sing for Hope za pomoč drugim s pomočjo glasbe.

Miss America pravi, da ji je glasba pomagala najti sebe

Nia Franklin se spomni, kaj je glasba naredila zanjo. Zdaj poskuša na enak način navdihniti druge otroke. 23-letna operna pevka je na tekmovanju za Miss America pojasnila, da je svojo identiteto odkrila skozi glasbo.

“Odraščala sem v pretežno kavkaški šoli in bila sem v le 5% manjšini. zaradi barve kože sem se počutila izrinjeno.”

Franklinova je predstavljala New York in pokazala svojo strast do glasbe, ko je pela “Quando m’en vo” iz Puccinijeve “La Bohème”. Zaupala je sodnikom in bila okronana kot Miss America 2019. Lani je bila zagovornica umetnosti. Deluje z neprofitno organizacijo Sing for Hope, ki se osredotoča na pomoč ljudem, vključno z otroki in umetniki, s pomočjo glasbene moči.

 

Avtor: M.J.