Kaj je bolje – oblačila iz naravnih ali iz sodobnih tehničnih materialov? Odgovor je lahko enostaven ali zapleten, zato berite dalje.

Babice vedno svetujejo, da je treba kupovati oblačila iz naravnih materialov. Po svoje imajo prav. Bombaž, svila, volna in drugi naravni materiali ob ustreznem tkanju nudijo najbolj prijeten občutek na koži. In noben drug – naj mi v organizaciji Peta oprostijo – material za jakno ali plašč ni tako žlahte in hkrati trpežen kot usnje. ​
naravni material
vir: google
Za običajno, vsakodnevno nošenje so naravni materiali še vedno prva in najbolj varna izbira. Ker dihajo, se v njih praviloma ne znojimo. Zaradi gostote nudijo primerno »toplotno izolacijo« in so prijetni na otip.
Pa vendar bi naredili krivico umetnim materialom, če bi dejali, da ti ne nudijo tako dobrih lastnosti. Treba je odmisliti staro, nekakovostno »sintetiko«. Današnji tehnični materiali so v mnogih okoliščinah često boljša izbira od bombaža in drugih naravnih tkanin. Tehnične tkanine imajo namreč lahko vrsto lastnosti, ki jih naravni materiali zaradi fizikalnih omejitev ne morejo imeti. Tako na primer lahko hkrati zadržujejo toploto, prepuščajo izhlapevanje (znoj), v drugi smeri pa ščitijo pred zunanjimi elementi (dež, sneg). Tipičen predstavnik takšnega materiala je goretex.
umetni material
vir: google
Tudi spodnje perilo iz tehničnih materialov
bela majica
vir: google
je lahko boljše od bombažnega. Glavna težava bombaža je,da vpija tekočino (znoj), takrat pa ne deluje več kot izolator. Nasprotno, vlažen ali moker bombaž še dodatno pospešuje ohlajanje telesa in povečuje občutek hladu, česar v hladnejšem delu leta vsekakor nočemo. Kadar obstaja možnost oziroma kadar pričakujemo, da bi se lahko pri vsakodnevnih opravilih pod oblačili znojili (npr. kolesarjenje v službo), je zato v hladnejših dneh priporočljivo, da je vsaj prvi sloj tkanine, ki je v neposrednem stiku s kožo, iz ustreznih tehničnih materialov. Če ne veste, kaj izbrati, obiščite kako »outdoor« trgovino, kjer imajo običajno veliko izbiro tovrstnih kosov oblačil. Tudi svetovati vam bodo tam znali bolje kot prodajalci v trgovinah modno zvenečih znamk. ​

 

IDEALNA KOMBINACIJA: NARAVNI + TEHNIČNI MATERIALI​

Za vsakodnevno nošenje se v hladnejših in mokrih dneh najbolje obnese kombinacija naravnih in tehničnih materialov. Tudi če pri vrhnjih oblačilih zaradi morebitnih pravil oblačenja nimamo prostih rok, se lahko pred mrazom in vlago še vedno zaščitimo z izbiro ustreznega tehničnega spodnjega perila, nogavic in obutve. Vodo-nepropustne membrane niso več rezervirane samo za prostočasno obutev. Vse pogosteje najdemo tudi klasične čevlje, ki hkrati dihajo in ne prepuščajo vode (v razumnih količinah seveda).
Prav tako niso več eksotika jakne, plašči in bunde, ki pripadajo formalnemu slogu oblačenja, a v sebi skrivajo napredne materiale, ki nas grejejo in ohranjajo suhe tudi v zahtevnejših vremenskih razmerah. Že res, da je treba za tehnično naprednejše kose oblačil bolj odpreti denarnico, a navadno so takšna oblačila tudi kakovostnejša in trpežnejša – kar pomeni, da jih boste nosili tudi takrat, ko bi navadni kosi oblačil zaradi obrabljenosti že romali v koš.
odporna oblačila
vir: pexels
Namesto hudovanja nad hladnim in mokrim vremenom se je bolje vprašati, katera oblačila izbrati, da bosta tudi jesenski in zimski čas prijetna. Ne glede na temperature in količino padavin. Saj veste, kako pravijo v Skandinaviji – ni slabega vremena, so samo slaba oblačila.​
Kateri materiali so vaša prva izbira? Komentirajte in povejte svoje mnenje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji