Skoraj vsak tretji odrasli bi včasih najraje kar skočil iz svoje kože. Zakaj? Ker je koža suha in občutljiva, namesto da bi bila mehka. Včasih samo pozimi včasih pa čez vse leto. V lojnicah se ne proizvede dovolj maščobe, zato se koža izsuši in je posledično občutljivejša na temperaturne spremembe, UV-žarke in zrak iz ogrevalnih naprav. Še posebej so ogroženi posamezni deli telesa. Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako lahko najbolje poskrbite za svojo suho kožo.

LASJE (LASIŠČE)

Ko lojnice na lasišču izločijo premalo maščob, so lasje suhi in brez sijaja. Včasih jo še dodatno dražijo kemični dodatki v čistilnih in negovalnih izdelkih ter izdelkih za oblikovanje, problematično pa je tudi vsakodnevno umivanje las in sušenje z vročim zrakom. Lasišču in lasem lahko dobro denemo z uporabo vlažilnih balzamov in mask, spodbujanjem prekrvavitve in tako, da kape ne nosimo pretesno ob lasišču, temveč omogočimo dovolj svežega zraka.

OBRAZ

Čeprav obraz ponavadi negujemo bolj kot ostale dele telesa, se lahko suha koža pojavi tudi tam. Najpogosteje je to na čelu in ličnicah. Najboljša stvar, ki jo lahko naredimo, je, da koži omogočimo dovolj vlage in jo tudi pozimi zaščitimo pred UV-žarki. Če to ne zadostuje, ji privoščimo še dodatno nego. Odlično delo opravi že preprosta domača maska iz jogurta ali skute, v trdovratnejših primerih pa nam lahko težavo olajšajo izdelki s sadno kislino.

USTNICE

Veliko ljudi ima pozimi težave z razpokanimi ustnicami, saj kožna nima dovolj lastne zaščite, da bi se obvarovala pred nenadnimi spremembami temperature, ko s hladnega zraka zunaj stopimo v ogrevane prostore. Lizanje ustnic je učinkovito le nekaj časa, saj kapljice sline hitro izhlapijo, ustnice pa se na dolgi rok še bolj izsušijo. Če tudi v hladnem delu leta želite imeti zapeljive ustnice, si namesto nege z glicerinom omislite izdelke s čebeljim voskom, pantenolom ali propolisom.

“KADAR KOŽA ZAČNE ZATEGOVATI, SRBETI ALI SE LUŠČITI, JE TREBA HITRO UKREPATI. NA SREČO JE ZA SUHO KOŽO VSAKEGA DELA TELESA NA VOLJO USTREZNA REŠITEV.”

DLANI

Med deli telesa, ki so najbolj izpostavljeni in zato najbolj potrebujejo vlago, so tudi dlani. Koža na dlaneh je zelo tanka in občutljiva, zato se hitro izsuši, v najslabšem primeru pride do nastanka ekcema. Dlani lahko zaščitimo tako, da za njihovo higieno ne skrbimo prepogosto oz. agresivnih čistilnih in dezinfekcijskih sredstev ne uporabljamo vsakodnevno.

ROKE 

Na nekaterih mestih na telesu, kot so pazduhe in golenice, je maščobnih tkiv pod kožo malo. To otežuje regulacijo in koža se hitro razmasti. Odlično je, da nehamo s čezmernim dolgim prhanjem ali kopanjem v vroči vodi in uporabljamo primerne izdelke za nego. Pri njih pa ne zadostuje le to, da je pH nevtralna. Biti mora pod 5,5 (kislo območje), tako kot pH kože. Odlični so izdelki z rastlinskimi olji, ki vsebujejo lipide, podobne zaščitni barieri.

NOGE

Za razliko od ostalih območij na telesu stopala nimajo lastnih lojnic, ki bi jih oskrbovale z zaščitnim slojem maščobe. Koža na petah je pogosto predebela, zato ji zunanja nega ne pomaga. Če zaščitna bariera izgubi ravnovesje, se nevarnost pojavi ravno na nogah. Zaradi suhosti kože namreč nastanejo razpoke, ki lahko postanejo vhodna vrata za glivice. Priporočljivi so izdelki z ureo, ki debelo in trdo kožo omehčajo in ji tako omogočajo, da lahko sprejme še ostale negovalne snovi.

Kako nam lahko narava pomaga pri suhi koži?

Narava nam lahko s svojimi izdelki pomaga pri negi suhe in razdražene kože. Danes vemo, da najboljše rezultate dosegamo s kozmetičnimi izdelki z vsebnostjo snovi, ki so v koži že naravno prisotne – npr. hialuronska kislina in ceramidi. Za čiščenje in nego kože lahko uporabljamo tudi mandljevo ali oljčno olje. Pri tem pa ne pozabimo, da se nega kože vedno začne od znotraj navzven. Naša hrana naj bo tako čim bolj naravna in nepredelana, vsebuje naj veliko vitaminov, cinka (najdemo ga v školjkah, rakih, rdečem mesu, otrobih in kvašenem polnozrnatem kruhu) in nenasičenih maščobnih kislin, kot so omega 3. Ne pozabimo tudi na dobro hidracijo (pijte veliko vode).

“Ni treba ves čas ostati pri eni negovalni liniji. Pomembno je le, da najdemo kozmetični izdelek, ki čim bolj ustreza naši koži.”

Kaj mora vsebovati dober kozmetični izdelek za nego suhe kože?

Dober kozmetični izdelek za nego suhe kože mora vsebovati lipide (olja in masla), ki preprečujejo izhlapevanje vode skozi kožo, ter vlažilce, ki vežejo vodo (sečnina, pantenol, glicerin, mlečna in hialuronska kislina). Še bolj negovalni učinek bomo dosegli, če kožo po prhanju ali kopanju le rahlo otremo z brisačo in negovalne pripravke nanesemo še na vlažno kožo, saj bomo tako v kožo “ujeli” tudi vodo.

Avtor: M.J.