Poročna obleka je ena izmed najbolj znamenitih ženskih oblačil. Nad vsemi vabili, cvetjem in torto, obleka izstopa kot simbol nevestine osebnosti. Prav tako je poročna obleka odsev časa, saj so obleke iz leta 1800 videti neprepoznavne današnjim. V preteklih letih so si neveste nadele različne stile, oblike in barve.
Poglejte si zgodovino razvoja poročnih oblek skozi osupljive vintage fotografije, ki kažejo kako se je zahodna poročna obleka razvijala v zadnjih 200 letih.
Ameriške neveste niso vedno nosile belo. V 19.stoletju ni bilo mogoče ročno obistiti belo oblačilo in zato so bila rezervirana za bogatejši sloj. Nosile so obleke, katere so imele za najboljše.
poroka
vir: Wikimedia Commons, Temna obleka neveste v poznih 1800
Rdeča je bila priljubljena izbira, saj barva pomeni srečo, spolnost in srečo. Še vedno jih nosijo neveste po vsej Aziji.
Queen Victoria je prelomila status na njeni poroki leta 1840, ko je nosila čipkasto svileno in satenasto obleko slonokoščene barve. Prav tako je zamenjala krono za oranžen cvetni venec. Na sliki se poročita Queen Victoria in princ Albert v Londonu 10. februarja 1840.
poroka
vir: Wikimedia Commons/George Hayter
Ženske revije so poudarjale sprejemanje nedolžnega in enostavnega izgleda ter poimenovale belo barvo kot “najbolj primeren odtenek” za nevestino obleko. Takrat se je to tudi prijelo.
Ženske so skozi stoletja, tudi kraljica Elizabeta, znova in znova nosile svoje poročne obleke tako, kot se je spreminjala ženska postava skozi čas.
poročna obleka
vir: AP, Audrey Hepburn in njen novi mož, dr Andrea Dotti, Švica, leta 1969.
Po letu 1920, so neveste nosile bolj skromnega stila obleke, toda Roaring Twenties so naredili revolucijo v modi in dolga krila zamenjali s krilom nad koleni.
Časi med drugo svetovno vojno so bili težki in marsikatera nevesta si nove obleke ni mogla privoščiti. Ali si jo je sposodila ali pa je nosila kar službeno uniformo.
Po vojni so zaposlene ženske vzljubile srednjo-do kolen dolžino kril, katero je nosila tudi modna ikona Audrey Hepburn na svoji poroki leta 1954.
Leta 1960 je ženske vodilo še enkrat opustiti skromnost. Visoki škornji in mini obleke so bile “divji” stil, kot je razvidno iz slike modne ikone Audrey Hepburn, ki je to nosila tudi desetletje kasneje.
V 70-ih letih so neveste “visele” v oblekah z ozkim pasom, ampak najbolj do izraza so prišli rokavi. Princesa Anne je trend pokazala v ekstravagantnem Tudor stilu.
V 80-ih letih so neveste izgledale kot princese. Ozek top in polna krila od pasu navzdol, ter tiara na glavi. Čudovita princesa je bila tudi Diana na poroki s Charlesom leta 1981, ki je nosila čudovito belo obleko.
poročna obleka
vir: DressFinder.com, Buckingham Palace, 1981
Razkošna nevestina obleka se je počasi odmikala minimalizmu v 90-ih. Še vedno se je obdržal ozek top in v slojih nabrano blago polnih kril, umaknili pa so se rokavi in pokazala so se gola ramena.
Bela barva ostaja najbolj primerena za nevesto po vsem svetu. Le 4 – 5 odstotkov poročnih oblek, ki se prodajajo v slavnem salonu David’s Bridal, so bile obarvane v letu 2014.
Torej, kakšen stilu in barvi se nagibajo poročne obleke? “Vedno bo tržna niša za tradicionalno belo obleko” pravi modni oblikovalec Gareth Pugh za BBC Culture. “Ampak mi je všeč ideja o obleki, ki bo malo bolj osebna – narejena z ljubeznijo, nego in pozornostjo, nekaj, kar zahteva čas in potrpljenje,” je nadaljeval. “Nekaj takega kot je zveza v zakonu.”
vir: BBC, Grand Oriental Wedding Show v Parizu, Francija, leta 2015.
V komentar zapiši kakšna je tvoja sanjska poročna obleka.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji