Dejstvo je, da so oblačila za službo v večini primerov postala bolj sproščena kot nekdaj, zato se je obleči za razgoovor mogoče še težje, ker smo v dilemi kaj delodajalci pričakujejo.
So obleke in kostimi obvezni? Ali so dovolj že hlače in lepa bluza? Kaj pa razgaljene noge?
Predstavljamo vam 5 stvari, za katere je bolje, da jih ne oblečete, ne glede na to, na katero delovno mesto se prijavljate.
Čevlji, ki jih nosite 2x letno
Če čevlje nosite manj kot 1x mesečno, je bolje, da jih doma pustite tudi za razgovor. Ne glede na to ali gre za čevlje s peto ali ravnim podplatom. Čevlji vam morajo biti udobni, saj boste le tako samozavestni. Poskrbite, da boste na čevlje navajeni, s tem pa boste preprečili otiščance in bolečine v stopalih. Pa če tudi bodo zato čevlji malo manj vpadljivi, bo na koncu vse skupaj veliko bolje izpadlo.
razgovor za službo
pexels.com
Prevelika torbica
V torbici ne potrebuješ svojega kosila, plastenke vode, kozmetične torbice in planerja za 52 tednov, da bi lahko novemu direktorju segel v roko. Prevelika torba je lahko znak, da nisi sposoben urediti nepomembnih podrobnosti. Ogromno torbo pusti doma in namesto tega s sabo vzemi raje pametno, strukturirano malo torbico. Če morate na razgovor prinesti portfolijo ali kakšne druge dokumente, pa bo čisto vredu, da jih v lični mapi nosite pod roko.
Kavbojke
Ni pomembno kako lep blazer nosite ali katero znamko torbe imate, kavbojke izražajo najnujnejši kos oblačila v vsaki garderobi in zato lahko zaradi njih naredite slab prvi vtis. Če tudi se prijavljate za delovno mesto v medijih ali v start-up podjetju, kjer ponavadi vlada zelo sproščeno vzdušje, dvakrat premislite preden boste oblekli kavbojke (vsaj za prvi krog razgovora).
razgovor za službo
pexels.com
Boemska obleka / boemski stil
Ta stil oblačenja je trenutno zelo moden, zato so taka oblačila super – vsaj večino časa. Na razgovoru pa za ta trend ni prostora. Ne pozabite, menedžerji niso vedno tako stilsko usmerjeni kot vi in zato lahko kaj hitro tak stil dojemajo kot površen ali še huje, neurejen. Novega šefa želite prepričati, da ste zreli, natančni in odgovorni, zato bo v takih situacijah treba stisniti zobe in obleči nekaj manj vpadljivega.
Vse kar je preveč modno
Delomodajalci naj raje ne dobijo občutka, da vam je ogromno do mode in da sledite vsem modnim trendom, saj se lahko v njih vzbudi dvom, če ste primerni kandidat. Ne bodo vas sprejeli zaradi občutka za modo, ampak zaradi vaših izkušenj in odličnih idej. Siva bomber jakna je odličen modni kos za večerjo s prijatelji, pa vendar neprimeren v konferenčni sobi z vašim potencialnim šefom.
razgovor za službo
http://fashiongum.com
Kaj pa je najprimernejše?
Tvoja različica poslovnega oblačenja. Vsaka služba ima svoj kodeks oblačenja , zato vam priporočamo, da se zanesete na svojo presojo.  Če sta obleka ali kostim nuja, poskušaj zravn skombinirati nekaj svežega (recimo potiskano svileno srajco). Če je kodeks v podjetju manj formalen, pa se lahko poigrate z različnimi kombinacijami in materiali.
Čeprav se želite pojaviti sveži in vrhunski, je najpomembneje, da ste oblečeni preprosto in ostro.
V komentar zapišite kakšne pa so vaše izkušnje glede izbire garderobe in kaj bi svetovali ljudem, ki jih v kratkem čaka razgovor za službo.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji