Vsakdo ga lahko dobi, večina pa ga ima v nekem obdobju svojega življenja. Celulit je normalen kot vsa druga stvar. Veliko žensk se osredotoča na njegovo preprečitev ali poskušajo, da bi se ga znebile. Večinoma se pojavi okoli stegen in popka, zaradi maščob pod kožo pa se potisne navzgor proti površini, kar ustvarja neenakomeren ali podolgovat videz. Pojav celulita je večinoma genetski, vendar ga lahko “nadzorujete” z vašim (zdravim) življenjskim slogom.

Najprej nekaj stvari, ki lahko vplivajo na pojav celulita:

Vaš metabolizem – Počasen metabolizem poveča količino celulita.
Telesna aktivnost – Če ne boste redno telovadili, se vam lahko celulit poveča.
Dehidracija – Če ne pijete dovolj vode, bo vaša koža postala dehidrirana in izčrpana, zaradi česar bo celulit vidnejši.
Prehranjevalne diete – Omejena prehrana vam morda ne bo zagotovila vseh hranilnih snovi, ki jih potrebujete za ohranjanje zdravega telesa in kože. Poleg tega vam lahko nekatere diete prinesejo tudi preveč natrija in nezdravih maščob.
Visoka telesna maščoba – Čeprav se celulit pojavlja tudi pri ženskah, ki veljajo za “suhe”, zmanjšanje celotne telesne maščobe pogosto zmanjša tudi pojav celulita.
Če ste noseči ali ste imeli otroka – Nosečnost spremeni raven hormonov v našem telesu, zato lahko vpliva na porazdelitev maščob.
Če ste starejši – S starostjo se naši hormoni spreminjajo in tudi količina kolagena, ki ga proizvedemo. To lahko povzroči povečan videz celulita.

Naša telesa se nenehno spreminjajo, kar pomeni, da boste skozi celo življenje občutili različne ravni celulita – zato se ne vznemirjajte preveč! Nekatere stvari so izven našega nadzora, na primer naša genetika in naša starost, če pa vas zanima zmanjšanje videza celulita, lahko poskusite nekaj naslednjih stvari.

Naši nasveti za zmanjšanje videza celulita:

1. Bodite fizično aktivni!

Če ste fizično aktivni, boste z izboljšanjem cirkulacije in učvrstitvijo kože poskrbeli, da se zmanjša celulit. In kot dodatek, vključite treninge z utežmi, ki bodo povečali mišični tonus in dali videz vitkosti (brez odvečnega celulita).

2. Zmanjšajte celotno telesno maščobo!

Celulit je maščoba pod vašo kožo, in čeprav ta vrsta maščobe ni škodljiva za vaše zdravje, mnogim ženskam ni všeč njegov videz. Najboljši način za zmanjšanje vidnega celulita je zmanjšanje količine skupne maščobe v telesu.

3. Pijte (veliko) vode!

Hidracija je resnično pomembna za izboljšanje cirkulacije ter ohranja vašo kožo zdravo in vitko. Če ste dehidrirani, poskrbite, da bo vaš vnos vode še naprej zadosten in ustrezen dnevni količini!

4. Jejte zdravo in uravnoteženo prehrano!

Namesto da sledite najnovejši dieti, uvedite zdrave trajne spremembe svojih prehranjevalnih navad. Vključite zelenjavo, sadje, vlaknine, puste beljakovine in zdrave maščobe. Poskrbite, da vključite veliko tega v vse svoje načrtovane obroke, da bo vaše telo zdravo in lepo. Dobra prehrana, bogata s hranilnimi snovmi, bo vašemu telesu dela dobro in telo bo delovalo tako, kot mora, s čimer bo spodbujalo proizvodnjo kolagena in regeneracijo celic.

5. Poskusite s ščetkanjem ali masažo!

To je tehnika, za katero mnogi pravijo, da deluje! Masaža pomaga spodbuditi limfni pretok in izboljša prekrvavitev na površini kože. Poskusite in preverite, ali čutite kake koristi.

Če še vi veste za kak dober nasvet za zmanjšanje videza celulita, nam ga, prosim, zaupajte spodaj v komentarjih! 🙂

Avtor: M.J.