Je veliko scenarijev, po katerih se lahko pričakuje, da se boste profesionalno oblekle, nekateri pa so seveda prijetnejši od drugih. Najbolj neprijetno zna biti oblačenje za sodno dvorano. Če morate iz kakršnega koli razloga iti na sodišče, želite biti profesionalne in resne po videzu, da pokažete, kako vam je mar, in da naredite dober vtis tako na sodnika kot tudi na potencialno poroto ali ostale ljudi v dvorani.

Spet drug scenarij, tokrat bolj prijeten, je lahko morda intervju za vašo sanjsko službo ali morda začenjate svoj prvi delovni dan v novi službi. Ne glede na posebnost ali namen, boste v nadaljevanju dobile nekaj nasvetov, kako se v letu 2020 obleči profesionalno.

Bodite pozorne na podjetniško kulturo

Če načrtujete, kaj obleči za profesionalno okolje, razmislite o korporativni kulturi. Če boste šle na prvi intervju, morda o kulturi podjetja še ne veste veliko. Malo prebrskajte po spletu ali družabnih medijih, kjer se nahaja podjetje. Hkrati pa si želite prizadevati, da bi odražale nekoga, ki bo dodal neko kulturno noto, čeprav se morda zdi njihova kultura le bolj priložnostna. Saj veste, prvi vtis se naredi samo enkrat. Pustite dobrega. 🙂

Morda je bolje, da ste na začetku bolj formalni. Korporativna kultura je pomembna, toda tudi industrija. Za različne panoge bodo upoštevani različni vidiki. Na primer, pričakovanja glede profesionalizma v finančni industriji bodo verjetno nekoliko višja in drugačna od tistih, ki jih vidite recimo v tehnološki industriji, kjer ženske ne nosijo ravno oblek po zadnji modi.

Dober je tudi pregovor, da bi se morale obleči za službo, ki jo želite, namesto za tisto, ki jo imate. Videz je pomemben pri karieri, ampak je to pošteno? Ko si vzamete čas, da se oblečete na način, ki je profesionalen, se predstavljate za nekoga, ki bo trdo delal. Način oblačenja in vaš delovni slog sta del vaše osebne blagovne znamke.

Fokusirajte se na fit oblačila (tudi postavo)

Tudi če nimate proračuna za oblikovalska službena oblačila, vsaj tokrat še ne, je najboljša stvar, na katero se lahko osredotočite, kako se ta oblačila prilegajo. Celo zelo preprosta obleka se lahko obnese kot polirana in profesionalna, če se vam dobro prilega. Ne želite nositi ničesar, kar bi bilo preveliko ali premajhno, kajne?

To ni pomembno le za ženske, ampak tudi za moške. Če kupite dobro prilegajoča se oblačila ali imate prilagojene predmete, jih lahko učinkovito mešate in primerjate, tudi če je vaša službena garderoba sorazmerno majhna.

Bodite konzervativne

Konzervativno oblačenje je pomembno na delovnem mestu, ker si želite zapomniti stvari, ki jih govorite, bodisi na sodišču ali na razgovoru. Obleke, ki preveč razkrivajo, naj bodo zunaj vaše profesionalne oz. poslovne garderobe.

V napačnih oblačilih v poslovnem in profesionalnem svetu se lahko počutite tudi neprijetno, zato v stresnih situacijah morda ne delujete tako dobro, če vas nenehno skrbi, ali ste oblekle primerno obleko ali ne.

Prepričajte se, da vam je udobno

Če nosite nekaj podobnega kot obleka in ima visoko režo ali se prilega preveč, bo to omejilo vašo mobilnost. Ko je vaša mobilnost omejena, vam bo manj udobno, potem pa se boste motili.

Upoštevajte isti koncept, ko gre za obutev. Če kot primer izberete peto, ki bo previsoka, se boste spet preveč osredotočile na hojo, da se ne bi prevrnile, in se ne boste mogle predstavljati tako, kot bi si verjetno želele.

Izberite visokokakovostne materiale

Ko izbirate, kaj bi naj oblekle v profesionalnem okolju, poiščite predvsem kakovostne materiale. Želite materiale, ki dihajo in so strukturirani. Nočete lahkih materialov ali materialov, ki so prozorni, saj se lahko ti materiali, poleg tega, da niso videti, kot da se vam dobro prilegajo, izkažejo tudi kot neprofesionalni ali celo preveč razkrijejo.

Če si lahko privoščite samo dve kakovostni profesionalni obleki, potem kupite tisti dve, na ostale pa še počakajte. Poiščite nekaj oblačil, v katerih boste videti odlično in se boste tako tudi počutile, nato pa poiščite načine, kako jih kombinirati in dopolnjevati z nižjimi stroški. Upamo, da se bodo vaši napori obrestovali in sčasoma boste lahko sestavile svojo profesionalno garderobo, s katero boste zavladale v tem “krutem” moškem svetu. 🙂

 

Avtor: Marko Janžekovič