Pospravljanje oblačil in njihovo zlaganje v omaro je nekaj, kar počnemo vsi. Zakaj bi za tako trivialno opravilo potrebovali nasvete? Zato, ker lahko s pravilnim zlaganjem in shranjevanjem oblačilpodaljšate njihovo življenjsko dobo in prihranite prostor.
omara
vir: google
Ker je poletje pred vrati, kar pomeni čas za (začasno) slovo od oblačil za toplejše dni. Ste vedeli, da največ prostora v omari zasedejo hlače. Preverite nasvete strokovnjakov, s katerimi boste prihranili prostor v vaši omari za poletna oblačila, zimska oblačila pa ustrezno shranili.
1. NAREDITE SELEKCIJO
Prehod med zimsko in poletno garderobo je odlična priložnost, da se znebite oblačil, ki jih že dolgo niste nosili in samo zavzemajo prostor v omari. »Pravilo palca« je, da oblačila, ki ga v letu dni niste oblekli niti enkrat, ne potrebujete. Takšne kose oblačil dajte na poseben kup. Ravno tako izločite oblačila, ki so izrabljena ali kako drugače neprimerna za nošenje.
Sentimentalnost potisnite na stran. Morda vas na neke hlače vežejo lepi spomini, ampak če jih ne nosite več, jih ne potrebujete v svoji omari. Poiščite jim drug način rabe, jih podarite, ali pa jih zavrzite, če so izrabljene. Ali pa si enostavno kupite nove hlače za naslednjo zimo. Trgovine običajno čistijo zaloge zimskih hlač z visokimi popusti. Tako boste prihranili pri nakupu, prihranili čas in si napravili veselje za zimska oblačila že danes.
2. RAZVRSTITE, ZLOŽITE IN SHRANITE ZIMSKA OBLAČILA
Hlače na en kup, puloverji na drug kup, jakne na tretji kup, … in tako naprej. Zložite jih, ter pospravite v škatle ali vakuumske vreče. Najbolje se obnesejo prozorne plastične škatle. Če imate malo prostora, so odlična rešitev tudi vakuumske vreče, iz katerih s sesalnikom izsesate zrak in tako prihranite še nekaj dragocenega prostora. Običajne (embalažne) kartonske škatle odsvetujemo, saj se oblačila v njih nalezejo vonja kartona.
Če boste oblačila shranjevali v kleti ali na podstrešju, izberite škatle, ki se tesno zaprejo. Tako boste preprečili, da bi se oblačila prašila ter se navzela neprijetnega vonja in morebitne vlage. Varna bodo tudi pred insekti, ki bi v mehkobi tkanin našli odlično priložnost za ureditev svojega »domovanja«.
Nasvet strokovnjaka: Oblačila pred shranjevanjem v škatle operite in dobro posušite. Tako jim boste podaljšali življenjsko dobo in preprečili razvoj neprijetnega vonja.
3. TRIKI ZA ZLAGANJE IN SHRANJEVANJE HLAČ
Zlaganju in shranjevanju hlač ponavadi ne posvečamo posebne pozornosti, čeprav bi jo morali. Čeprav se morda ne zdi, je tudi ta kos garderobe občutljiv na nepravilno shranjevanje.
Hlače iz jeansa in druge robustnejše hlače zložite tako, da jih prepognete na polovici ter zložite po tretjinah. Če se želite izogniti robovom, ki nastanejo pri zlaganju po tretjinah, jih lahko tudi zvijete v rolo in navpično položite v škatlo.
Oglejte si video v katerem boste spoznali trik za enostavno, hitro in učinkovito zlaganje hlač in majic. Če so vaše dolge hlače ravno na novo kupljene, jih boste tako obdržali nove in sveže.

Občutljivejših hlač ne zlagamo, temveč jih obešamo. Hlače »na črto« poravnajte tako, da bosta bočni ploskvi zgoraj in spodaj, navadne hlače pa prepognite na polovico. Če želite hlačam najboljše, jih obesite s pomočjo spenjalnega obešalnika ali obešalnika z oblazinjeno letvico. Tako boste preprečili lomljenje tkanine in nastanek gube na mestu obešanja.
4. UREDITE PROSTOR ZA POLETNA OBLAČILA
Bi si želeli še nasvetov in trikov o zlaganju oblačil? Smo že skoraj pri koncu – sledi samo še zadnji korak preden bo vaša omara zasijala v poletnih odtenkih in vzorcih.
Vzemite vlažno krpo in temeljito pobrišite prah iz notranjosti omare. Ne boste verjeli, koliko se ga nabere čez zimo. Zimska oblačila, ki morajo biti obešena (suknjiči, občutljivejše hlače, …), pospravite v en del omare, preostali prostor pa pripravite na poletna oblačila.
Nasvet strokovnjaka: Za trenutek postojte pred prazno omaro in naredite miselni načrt razporeditve poletnih oblačil.
Zimska garderoba vzame več prostora kot poletna, zato bo prostora v omari bržkone dovolj. Če ga bo kljub temu začelo zmanjkovati (ker imate več poletnih kot zimskih oblačil), bodite iznajdljivi in kreativni. Izkoristite vsak prazen kotiček. Če vam zmanjka polic ter ostaja prostor za obešanje, kupite viseče plastične police.
Pomagate si lahko tudi s plastičnimi predali in škatlami. Veliko prostora boste prihranili, če boste nogavice, spodnje perilo, oblačila za šport in dodatke imeli v škatlah ali predalih namesto na policah. S tem bo vaša omara tudi bolj urejena in pregledna.
5. POTREBUJETE KAJ NOVEGA?
Sedaj ko ste v omaro zložili poletna oblačila in imate dober pregled nad njimi, lahko hitro ugotovite, ali potrebujete kakšen nov kos. Morda je čas za novo poletno srajco ali hlače, ali karkoli boste ugotovili, da vam manjka ali se je preteklo sezono obrabilo.
Delite vaše mnenje in nam zaupajte vaš trik. Kako imate vi urejeno vašo omaro in oblačila?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji