Navadili smo se že, da zaupamo izdelkom, na katerih piše, da jih priporočajo dermatologi. Drži, da ima priporočilo strokovnjakov posebno strokovno vrednost, a vedite, da so tudi zdravniki samo ljudje, ki tudi sami skrbijo za kožo. Vas zanima, katere izdelke uporabljajo tudi sami in kateri so zanje tabu?

Zbrali smo seznam lepotnih izdelkov, ki jih dermatologi nikoli ne uporabljajo in jih tudi nikoli ne priporočajo svojim pacientom.

Losjon za telo ali roke

Dermatologi običajno uporabljajo kreme, saj so te težje in bolj viskozne kot losjoni. Krema prodre v kožo in ustvari sloj, ki preprečuje koži, da bi izgubljala vlažnost, losjoni pa tega ne zagotavljajo. Losjoni za telo ponavadi vsebujejo tudi več vode. Losjoni so tako bolj primerni za kožo, ki ni pretirano suha ali pa kadar na koži ne želite lepljivega občutka.

Črna ogljena maska

Ta izdelek je že nekaj časa izjemno priljubljen, a ima med dermatologi kar nekaj nasprotnikov. Strokovnjaki trdijo, da uporaba takih mask ni le boleča, ampak tudi poškoduje strukturo kože. Njene sestavine so namreč zelo agresivne – s kože odstranjujejo celice,  tanke dlake in olje.

Sredstvo za sončenje v spreju

Strokovnjaki se strinjajo, da so spreji za sončenje zelo uporabni, a dermatologi sami raje uporabljajo kreme. Sprej je namreč nemogoče nanesti v debelejšem sloju. Poleg tega pa izdelek nekaj aktivnih elementov izgubi že med samim pršenjem – torej, še preden sploh pride do kože. Dermatologi tudi verjamejo, da so sredstva proti sončenju, ki vsebujejo cinkov oksid, koži bolj prijazna in bolj učinkovita. Taka sredstva namreč odbijajo ultravijolične žarke in jih ne vpijajo.

Dermatologi so zelo izbirčni, ko gre za njihovo kožo.

Olje za porjavitev

Sredstva za hitrejšo porjavitev se le stežka znajdejo na seznamu priljubljenih izdelkov dermatologov. Imajo namreč zelo nizko zaščito pred ultravijoličnimi žarki, poleg tega pa tudi mašijo pore in tako stanje kože le še poslabšajo.

Hidrokortizonska krema

Ta krema je močan steroid. Njena uporaba je priporočljiva le pri pacientih, ki imajo resne kožne bolezni. Kljub temu nekateri take kreme uporabljajo brez zdravniškega recepta, kar je slabo, saj lahko po dolgotrajni uporabi povzročijo izpuščaje, tanjšanje kože, dermatitis, steroidne akne.

Maske za stopala

Dermatologi odsvetujejo uporabo vlažilnih ali hranilnih mask za stopala. Kreme namreč zlahka dosežejo podoben učinek. Maske so torej precej neuporabne in manj priročne.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je zelo priljubljeno, sploh za uporabo doma. A to ni najboljša izbira za nego kože na obrazu. Kokosovo olje kožo masti, maši pore in posledično vodi do aken in več pigmentnih znamenj.