Razvoj tehnologije se pozna tudi pri najbolj osnovnih stvareh. Ena takih je zagotovo pridobivanje izkušenj v avto šoli za vozniški izpit – izpitna vožnja.
Izpitna vožnja ne uspeva držati koraka s tehnologijo. Ko so strokovnjaki učence opozorili na vse pripomočke, ki jih avtomobil ponuja le-te niti niso vedeli kdaj in zakaj bodo pripomogli k večji varnosti.
izpit
Vir: www.rac.co.uk
Strokovnjaki za varnost v cestnem prometu so takoj izrazil zaskrbljenost. Učenci na urah vožnje v sodobnih avtomobilih, kateri samodejno opozorijo spremembo dovoljene hitrosti, mrtvi kot na ogledalih, pomoči pri zaviranju in celo pomoč pri vodenju avtomobila po svojem pasu, ne bodo pridobili pravih občutkov in zavedanj kako varno voziti.
Trenutno Agencija za standarde vozil (DVSA) še nima določbe, ki bi veljala za pol-avtonomne funkcije v vozilih,ali le-te vozniku z opozarjanjem pripomorejo v tolikšni meri, da bo zaenkrat potrebno glavno izpitno vožnjo opraviti v vozilih z osnovno opremo. Pred leti je bilo veliko pogovorov, že zaradi zadnjih parkirnih senzorjev in električne ročne zavore. No danes sta ta dva pripomočka, brez težav tudi v vozilih s katerimi učenci opravljajo izpitno vožnjo. Iz tega sledi, da mora preteči nekaj let in tudi današnja tehnologija bo kmalu kategorizirana v osnovno opremo.
izpit2
Vir: www.youtube.com
Stroka si je enotna, učenci vozniki morajo postati varni vozniki v vseh vrstah vozil, ki so danes na trgu. Imeti izkušnje samo v vozilu s katerim si je učenec nabiral izkušnje ni najbolje. V času učenja mora spoznati vse vrste tehnologije, ki je danes dostopna, saj bo v stik z njo zagtovo prišel v bližnji prihodnosti kot samostojni voznik.
izpit3
Vir: www.businessinsider.com
Na tehnologijo mora biti pripravljen. Ponuditi mu mora pomoč in ne biti dodatna ovira, katerih je na začetku samostojne vožnje vedno dovolj.
Ali menite, da je tehnologija ki je danes na voljo kot pomoč pri vožnji prednost ali slabosti v avto šoli? V komentar spodaj napišite, kakšno je vaše mnenje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji