Napovedovanje prihodnosti avtomobilizma je dolga tradicija. Sega praktično od začetka razvoja avtomobilov. Oblikovalci in inženirji so skozi leta ustvarjali številne prototipe in oblikovne študije, ki so nakazovali potencialno prihodnost avtomobilov. Vendar pa obstaja veliko konceptov vozil, ki so ostali le na papirju in v delavnicah. Nikoli pa niso zapeljali na ceste. Nekateri so predstavljali drzne in inovativne ideje, drugi pa so predstavljali ponesrečene poskuse, ki so ostali neuresničeni.

Tukaj je nekaj primerov super športnih vozil iz zgodovine, ki nikoli niso množično zapeljala med ljudmi, a so kljub temu ohranili svoje mesto v zgodovini avtomobilizma.

Aston Martin Bulldog (1979)

Konceptno vozilo, ki je bilo oblikovano pod taktirko Williama Townsa, znanega po svoji ljubezni do klasičnih, vodoravnih linij. Načrtovali so omejeno serijo 25 vozil. Vsako naj bi bilo opremljeno z dvo-turbo različico Astonovih 5,3-litrskih V8 motorjev, ki so razvijali moč 600 konjskih moči in dosegli najvišjo hitrost 382 km/h. Vendar pa so sodobni testi pokazali, da je bila ta trditev nekoliko pretirana in se je Bulldog ustavil pri najvišji hitrosti 309 km/h.

Aston Martin ni obupal in kljub temu v kabino Bulldoga vgradil kombinacijo tradicionalnega usnja in visokotehnoloških LED zaslonov na dotik. To je bila strategija za privabljanje bogatih kupcev. Vendar pa je Victor Gauntlett, ki je leta 1981 prevzel mesto predsednika podjetja Aston Martin, potegnil črto čez projekt Bulldog. Edini model Bulldoga je bil kasneje prodan za 130.000 funtov (približno 250.000 $ takratne vrednosti) in ga še vedno občasno vidimo na razstavah klasičnih avtomobilov.

Yamaha OX99-11 (1992)

To ni bil ravno avtomobil Formule 1 namenjen za običajne ceste, vendar je bil še vedno plod strokovnega znanja japonskega podjetja pri izdelavi motorjev za to vrhunsko raven moto športa. Njegov 3,5-litrski V12 motor je odražal sodobno obliko motorjev moto športa in je imel 405 KM pri vrtoglavih 10.000 vrtljajih na minuto, kar ni bilo daleč od F1.

Za razliko od McLarna F1 iz istega obdobja je imel enak položaj voznika – potnik za voznikom. Na koncu so se med podjetjem Yamaha in inženirskim podjetjem IAD pojavila nesoglasja, ki so se združila s finančno krizo na Japonskem, kar je pripeljalo do opustitve projekta OX99-11. Izdelani so bili le trije prototipi.

Lamborghini Cala (1995)

Prvič je bil predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 1995 kot serijski začetni model, ki ga je ustvaril ItalDesign Giugiaro. To zasnovo je prvotno naročil Lamborghinijev takratni lastnik Chrysler, nadaljeval pa ga je Megatech, ki je leta 1994 kupil podjetje. Vendar, ko je skupina Volkswagen leta 1998 prevzela Lamborghini, so Cala brez slovesnosti opustili. Želeli so si več moči, štirikolesni pogon in drznejši stil. Zato so začeli razvijati model Gallard.

Zagato Raptor (1996)

Ta model bi zlahka postal naslednik za Lamborghini Diablo. Zagato in Alain Wicki sta zasnovala koncept za italijansko avtomobilsko podjetje, pri čemer sta kot osnovo uporabila model Diablo, kar je prineslo štirikolesni pogon in 6,0-litrski V12 motor z močjo 500 KM. Oblikovanje zunanjosti je vključevalo streho z dvojnim izbočenjem, avtomobil pa je bil deležen nekaj pohval na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 1996. Vendar pa Lamborghini ni bil navdušen in je projekt zavrnil. Wicki je nato poskušal samostojno uresničiti projekt, vendar mu je spodletelo in zato je leta 2000 prodal edini Raptor na dražbi zasebnemu zbiratelju.

Volkswagen W12 (1997)

Volkswagen se je večkrat poskušal prebiti v središče zanimanj s svojo različico super športnega avtomobila. Najprej z modelom W12 Syncro leta 1997. Sledil je model W12 Roadster in nato W12 Nardo. Vsi so uporabljali motor W12, ki je bil kasneje vgrajen tudi v Bentley Continental GT, pa tudi v manj priljubljeno luksuzno limuzino Phaeton.

Prva dva koncepta sta imela skromnih 426 KM iz 5,6-litrske različice motorja W12, vendar je model Nardo dvignil nivo s 600 KM. To je bilo dovolj, da je Nardo pospešil do 100 km/h v 3,5 sekunde in dosegel najvišjo hitrost 355 km/h. To je tudi prepričalo Volkswagen, da je super športnik dobra ideja, vendar so zamenjali oznako VW za Bugatti in pridobili motor W16.

Konceptni avtomobili so vsak na svoj način zaznamovali svet avtomobilizma. Čeprav nikoli niso zapeljali na ceste v serijski proizvodnji, so ohranili svoj poseben čar. Postali so zbirateljski avtomobili, ki jih še vedno občudujemo na razstavah klasičnih avtomobilov. Njihova dediščina je pomembna, saj je pripomogla k razvoju in napredku avtomobilske industrije ter navdihnila prihodnje generacije oblikovalcev in inženirjev.

Avtor: M.B.

Vir: autocar.co.uk