Zima se hitro približuje in moramo zagotoviti, da je naš avto pripravljen na spremembo vremena. Hladno vreme je lahko še posebej težavno pri avtomobilih, čeprav je večina novih vozil oblikovana tako, da dobro delujejo pri vseh temperaturah. Ne čakajte predolgo in raje pravočasno pripravite vaše vozilo na zimo. Preberite si naše nasvete pri pripravi avtomobila za zimske mesece.

Hladilna tekočina in motorno olje

Največ škode se lahko povzroči s slabim hladilnim sistemom, saj mora ta brezhibno tesniti in vsebovati dovolj hladilne tekočine za hlajenje ogretega motorja. Sistem za hlajenje avtomobila ni zasnovan samo tako, da preprečuje pregrevanje vašega motorja, ampak je tudi odgovoren za zaščito pred korozijo. Preden se ohladi, se prepričajte, da uporabljate hladilno sredstvo, ki ima ustrezno mešanico antifriza in vode. To lahko storite tako, da kupite tester v vaši lokalni trgovini z avtomobilskimi deli.

Preveriti je potrebno tudi motorno olje avtomobila. Ko se zunanja temperatura spusti, bo to vplivalo na notranjo temperaturo motorja, zato se prepričajte, da uporabljate ustrezno olje za takšne pogoje. Če živite tam, kjer so temperature pod lediščem, boste želeli “preklopiti” na manj viskozno olje. Torej če polnite olje razreda 10W-40 v poletnih mesecih, boste morda želeli prestaviti na 5W-30 pri menjavi olja za zimo.

Ne pozabite – zimske pnevmatike so obvezne v tem času!

Akumulator in tlak v (zimskih) gumah

Preverite baterijo avtomobila. Akumulator lahko “umre” brez predhodnega obvestila. Izredno nizke temperature lahko zmanjšajo življenjsko dobo avtomobilskega akumulatorja tudi do 50 odstotkov. Preden se ozračje ohladi, naj vaš akumulator testira vaš lokalni mehanik – še posebej, če imate starejši avto. Prav tako se prepričajte, da so povezave akumulatorja brez korozije.

Preverite tlak v pnevmatikah in upoštevajte, da so pozimi obvezne zimske pnevmatike. Tlak v pnevmatikah je še posebej pomemben pozimi, saj bo pravilno napihnjena pnevmatika pripomogla k večji vleki v mokrih in snežnih pogojih. Poskrbite, da boste prebrali priročnik svojega avtomobila, kjer boste našli ustrezne informacije o tlaku v pnevmatikah.

Brisalci in tekočina za vetrobransko steklo

Preverite kakovost brisalcev in tekočino za vetrobransko steklo. Vidljivost med vožnjo v zimskih mesecih je lahko velika frustracija. Padavine in zastajanje soli na vetrobranskem steklu lahko med vožnjo v zimskem času povzročajo velike preglavice . Torej se prepričajte, da ne samo, da preverite stanje brisalcev vetrobranskega stekla, ampak tudi razmislite o spremembi obstoječih rezil na različicah, ki so narejene za ostro zimsko vreme. Preverite in napolnite rezervoar za tekočino. Zimska nevihta je najhujši možni čas, da zmanjka tekočine za brisalce. Priporočamo, da v avtomobilu shranite komplet za nujne primere.

Z bolj kvalitetnimi strgali je lažje zdrgniti zaledenel sneg z avtomobilskih stekel.

Na kaj je treba še pomisliti?

Kaj pa, če vas odnese s ceste in obstanete nekje v zasneženem bregu? Pri sebi boste želeli  imeti nujne predmete, s katerimi si boste lahko pomagali v takšnih situacijah:

 • svetilka, bliskavice,
 • odeja, topla obleka in rokavice,
 • verige,
 • varnostni trikotnik,
 • prva pomoč z veljavnim rokom (pretečen rok pomeni prekršek),
 • kompleti žarnic,
 • strgalo in metlice,
 • manjša lopatica.

Pripravite svoje vozilo na zimo

Zahtevnejše posege prepustite visoko usposobljenim mehanikom pooblaščenih servisov, ki vam bodo pripravili vaše vozilo na zimo. Pred zimo pri njih opravite vzdrževalni servis, kjer vam naj med drugim pregledajo:

 • hladilni sistem,
 • stanje akumulatorja (pozimi namreč zmogljivost akumulatorja oslabi),
 • olje in filter za olje,
 • zavore in zavorno tekočino,
 • svetila,
 • sistem goriva…
Ne čakajte predolgo – pripravite vaše vozilo na zimo že zdaj.

Zimske vožnje so lahko bolj stresne, zato je treba vozilo pripraviti na nove razmere.
Z rednim servisiranjem in vzdrževanjem vozila ne poskrbite le za to, da imate veliko večjo možnost, da bo vaš jekleni konjiček brezhibno deloval in vas ne bo pustil na cedilu, temveč predvsem za večjo varnost sebe, svojih sopotnikov in drugih udeležencev v prometu.

Varno vožnjo!

M.J.