Električno kolo je lahko dobra sprememba, saj kolesarjenje zmanjša odvisnost od vašega avtomobila, kar ugodno vpliva na okolje. Čeprav so nesreče redke in vas ne bi smele odvrniti od nakupa e-kolesa, je velika litijeva baterija, ki je pritrjena na okvir, lahko potencialna nevarnost za požar. Z njo zato ravnajte previdno.

Litijeve baterije – prednosti in nevarnost

Litijeve baterije imajo veliko prednosti, zaradi katerih so idealne za e-kolesa. Lahko jih napolnite in izpraznite več stokrat. Poleg tega so relativno lahke in kompaktne ter vsebujejo nižje ravni strupenih težkih kovin kot številne druge vrste baterij. Velika slabost pa je, da so lahko tudi zelo vnetljive.

Slika je simbolična.

Zakaj se e-kolo lahko vname

Litijeve baterije, ki se uporabljajo na e-kolesih, vsebujejo dve elektrodi, vmes pa je tekočina elektrolita. Ko se baterija napolni ali izprazni, se nabiti ioni premikajo z ene elektrode na drugo.

Tekočina elektrolita je zelo vnetljiva, kar običajno ni težava. A če je baterija poškodovana ali pregreta, se ta tekočina lahko vname. Ko se ena baterijska celica pregreje, sledijo sosednje. Toplota in tlak kmalu postaneta prevelika, da bi jo lahko zadrževali, kar povzroči eksplozijo.

Fundacija za raziskave požarne zaščite je pojasnila, da se požari na litijevih baterijah zgodijo iz več razlogov, običajno zaradi:

 • proizvodnih napak,
 • nekakovostnih komponent izdelave,
 • nepravilne uporabe (namestitev baterije blizu vira toplote ali puščanje na močni sončni svetlobi, kar povzroči pregrevanje baterije),
 • vdora v baterijo na način, da povzroči kratek stik in
 • uporabe polnilcev, ki niso namenjeni napravi.

Vendar to niso težave, ki veljajo izključno za e-kolesa. Vsaka naprava, ki vsebuje litijevo baterijo, se lahko vname: telefoni, prenosni računalniki in električni avtomobili.

Slika je simbolična.

E-kolesa so prisotna že dlje časa in standardi zanje so bolj uveljavljeni. Fundacija za raziskave požarne zaščite pojasnjuje, da so e-kolesa, ki so vpletena v požare, pogosto slabo izdelana, z nizko kakovostnimi komponentami (npr. baterije, izdelava z neustreznim nadzorom kakovosti, izdelki, ki niso bili certificirani …).

Kako preprečiti požar e-kolesa

Najprej nakup e-kolesa opravite pri uglednem proizvajalcu, da je izdelano v skladu z ustreznimi varnostnimi standardi. Hkrati pa morate upoštevati tudi ukrepe, s katerimi boste poskrbeli za svoje e-kolo in se izognili nevarnosti požara. Richard Thorpeom, ustanovitelj in izvršni direktor Gocycle, svetuje:

 • Preberite navodila za uporabo in upoštevajte varnostne ukrepe proizvajalca.
 • Uporabljajte samo polnilnik znamke, ki ustreza bateriji.
 • Ne uporabljajte napajalnih kablov; polnilnik priključite samo neposredno v omrežno napajanje.
 • Če na primer polnite svoje e-kolo v garaži ali vrtni lopi, poskrbite, da imate tam nameščen detektor dima in ga lahko slišite.
 • Če je bila vaša baterija ali e-kolo udeleženo v poplavi, ali menite, da je poškodovano, ga ne polnite. Reciklirajte ga odgovorno.
Slika je simbolična.

Thorpe tudi predlaga, da po petih letih razmislite o recikliranju baterije vašega e-kolesa, ne glede na uporabo. “Tehnologija e-kolesa se vsako leto spreminja in izboljšuje,” je še dodal.

Gocycle ponuja kupon za odgovorno recikliranje baterij, ki ga je mogoče uporabiti za nakup nove nadomestne litijeve baterije za lastnike, ki lahko dokažejo, da so reciklirali svojo staro litijevo baterijo.” Svari tudi pred shranjevanjem starih litijevih baterij v hiši – ne glede na to, ali so to baterije za e-kolesa ali ne. Namesto tega jih reciklirajte odgovorno.

Nacionalno združenje za požarno zaščito ima svoj varnostni list o varnosti litij ionskih baterij , ki vsebuje informacije o varni uporabi izdelkov, ki jih poganjajo litij ionske baterije, skupaj z navodili, kaj storiti, če pride do požara. Dali so tudi posebne smernice za lastnike e-koles:

 • Ne uporabljajte poprodajnih baterij.
 • Vedno uporabljajte kabel in napajalnik proizvajalca, ki je izdelan posebej za napravo.
 • Med polnjenjem e-koles ne puščajte brez nadzora.
 • Ne puščajte e-koles, da se polnijo čez noč.
 • Baterije in naprave hranite pri sobni temperaturi. Ekstremno vroče ali nizke temperature lahko poškodujejo baterijo. Prav tako jih ni priporočljivo postavljati na neposredno sončno svetlobo.
 • Ne puščajte e-kolesa (ali podobne naprave) v otroški sobi.

Kaj storiti, če pride do požara

Bodite pozorni na baterijo vašega e-kolesa in morda boste lahko opazili znake nevarnosti, preden se zgodi požar. Če se pojavi nenavaden vonj, se spremeni oblika, ima nenavaden zvok ali se zdi prevroča, je priporočljivo, da jo odmaknete od česar koli drugega, kar bi se lahko vnelo, in pokličite gasilce.

Če se požar zgodi, ga ne poskušajte gasiti sami. Požari litijevih baterij so še posebej nevarni, saj lahko ohišje baterije pri visokih temperaturah eksplodira, kar ogrozi vaše življenje zaradi letečih delcev. Namesto tega takoj evakuirajte območje in pokličite gasilce.

Nevarnost požara je sicer majhna, če upoštevate zgornja varnostna navodila. To vas zagotovo ne bi smelo odvrniti od nakupa e-kolesa.

 

Avtor: M.B.

Vir: techradar.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji