Obstaja tisoč in en način, kako privarčevati na porabi goriva, a le redki jih resnično poznajo. Pripravili smo vam 5 koristnih nasvetov, kako – izpod svojih rok – privarčujete na porabi goriva.
Način vožnje
Zgodnje prestavljanje v višjo prestavo vam bo omogočilo kar nekaj privarčevanih litrov. Splošno znano pa je, da porabo povečuje dirkanje, zato se tega izognite. Med takšno dirkanje sodi tudi “zaletavanje” v semafor, ki se je ravno prižgal v rdečo. Svetujemo vam tudi, da po hribu navzdol ne zavirate z motorjem.
Varčen način vožnje zahteva veliko mišljenja, poznavanja ceste in situacij ter predvidevanja.
način vožnje
Vir: Google
Pnevmatike
Varčne pnevmatike vam omogočajo tudi do 8 odstotokov znižanje porabe, a se zaradi manjšga kotalnega upora le-teh, podaljša tudi zavorna razdalja. Prihranek vam lahko prinesejo tudi ožje gume in večji pritisk v pnevmatikah, ki prav tako zmanjša kotalni upor. Večji pritisk naj bo od 0,5 – za daljše – do 1.0 bara – za krajše razdalje – od predpisanega.
Tehnično stanje vozila
Čist filter za zrak, 0W motorno olje in pravilna nastavitev ventilov so eni izmed tehničnih stanj v vozilu, ki zmanjšajo porabo goriva. V zimskem času pa 0W olje bolj ščiti motor pri hladnem startu.
Aerodinamika in teža
Oprema, ki jo v danem trenutku ne potrebujete (strešni nosilci in prtljažniki in ostala navlaka, ki se vam po nepotrebnem nabira po avtomobilu), povečujejo porabo goriva. Naj vam avtomobil služi kot prevozno sredstvo in ne skladišče.
Poraba bo nižja tudi v primeru, da se peljete z zaprtimi okni in opranim vozilom. 🙂
ZANIMIVOST
točenje goriva
Vir: Google
Ali ste vedeli, da dnevne luči porabijo do 0.1l/100km in da vklopljena klimatska naprava “požre” tudi do 1l/100km več goriva, kot običajno?
V knjigi s tehničnimi podatki preverite do katerega oktanskega števila se smete spustiti in tankajte za razred nižjega (super namesto super plus, normal namesto super), ker je cenejše. Posledično pa s tem pade tudi performance.
Vam je kateri od nasvetov prišel prav? Zapišite v komentarje kateri je tisti, ali pa dodajte še svojega!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji