V teh negotovih finančnih časih je lahko nakup novega avtomobila res pravo stresno dejanje. Vašega starega jeklenega konjička na dvorišču je še vedno treba zamenjati, vendar nočete ali si ne morete privoščiti nakupa povsem novega iz salona avtomobilov. Če želite prihraniti denar, morate razmisliti o svetu rabljenih avtomobilov.

Na žalost je veliko trgovcev z rabljenimi avtomobili neusmiljenih in zvitih, saj bodo svoje (rabljene) avtomobile na zalogi prodali ne glede na to, ali so servisirani ali ne. Na vas je, da veste, kaj iskati. Tudi če ne poznate, kaj vse se nahaja pod pokrovom avtomobila, se lahko oborožite z znanjem in tako zagotovite, da kupite spodobno vozilo, ko pride seveda pravi čas. Preberite si, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu rabljenega avtomobila.

Hmm….kakšen avto sploh potrebujem?

Ključnega pomena je, da kupite avto, ki je primeren vašemu namenu in uporabi. Če boste na primer vozili otroke v šolo med tednom in med vikendi na plavanje, vam kak kabriolet tega ne bo preprečil. Če kupujete avtomobil samo začasno, se odločite za kaj skromnega na kratek rok. Idealna je kombilimuzina ali limuzina.

Če živite na kaki višji legi, je lahko izbira SUV-a ali terenca mnogo boljša. Poiščite takšen avtomobil, ki ima nizko porabo in bo na koncu tudi varčen za vašo denarnico.

Preverite njegovo zgodovino (servisi, popravila…)!

Ko se boste odpravljali do zasebnega prodajalca avtomobilov, se prej dobro pripravite, da boste vedeli, kaj iskati. Pojdite na zadnji del avtomobila in poglejte navzdol po črti avtomobila. Tukaj si boste lahko ogledali kakršne koli udrtine ali celo razbarvane šasije. Če opazite preveč nepravilnosti, zaključite z ogledom in pojdite stran.

Prepričajte se tudi, da ste seznanjeni z vso dokumentacijo. Vsak avtomobil brez celotne servisne zgodovine bi moral v vas vklopiti alarm, da nekaj ni v redu in ne morete vedeti, kako pogosto so ga vzdrževali ali menjali olje, če sploh.

Če gre za avtomobil z večjimi zmogljivostmi (kak športni model), poiščite takšnega, kateremu so prenovili ali zamenjali sistem vzmetenja in tudi zavor. Prav tako lahko poiščete dodano športno avtomobilsko opremo, kake spojlerje ipd, če boste to seveda želeli.

Testna vožnja!

Nikoli ne kupite avtomobila, ne da bi ga najprej preizkusili na testni vožnji! Vsak trgovec, ki vam ne dovoli, da avtomobil pred nakupom odpeljete na preizkus, nekaj skriva. V tem primeru bi morali prenehati z nakupom in oditi. Ko opravite testno vožnjo avtomobila, bo najverjetneje prodajalec z vami – na sovoznikovem sedežu. Ne klepetajte veliko z njim in ostanite čim tišji ter osredotočeni na samo vožnjo.

Pozorni bodite na morebitne čudne ali kakšne močnejše zvoke. Vse, kar vam zveni nenavadno ali se vam karkoli ne zdi pravilno, sporočite prodajalcu in zahtevajte njegovo pojasnilo. Če niste zadovoljni z razlago, pojdite stran. Če je prodajalec klepetav, ga prosite, naj bo tiho in mu razložite, da poslušate zvok motorja in druge morebitne šume. Prodajalec bi vas moral upoštevati pri teh željah.

Pogajajte se za dogovor in ceno, s katero ste najbolj zadovoljni vi. Tudi če ne morete dobiti vsaj malo popusta pri nakupu, je lahko poln rezervoar za gorivo ali celo brezplačni tepihi le spodbuda, zaradi katere “morate” kupiti vaš izbrani avtomobil.

Nakup avtomobila je lahko izziv, še posebej, če vam primanjkuje avtomobilskega znanja. Bodite pripravljeni na vse ali pa s sabo pripeljite nekoga, ki se spozna na avtomobile in ki mu lahko zares zaupate. 😉

 

Avtor: Marko Janžekovič