Trenutno je trg športnih terencev najbolj konkurenčen v ZDA in to z dobrim razlogom. Počasi, a zanesljivo športni terenci nadomeščajo enoprostorce. Terenci so najboljša možnost, ko gre za praktičnost, saj ponujajo veliko prostora in odlične varnostne možnosti.

Preverite, s katerimi 10 terenci, ki so zelo podcenjeni (predvsem na ameriškem tržišču), dobite največjo vrednost za vaš denar:

Lincoln Navigator

Ameriški terenec, ki se ne prodaja preveč, je Lincoln Navigator. Vrhunski športni terenec se je prodal v le nekaj manj kot 2500 primerkih, a ker je novi Navigator že na trgu, je pričakovati rast prodaje. Ta model ima vsekakor odlične ocene medijev in potrošnikov, predvsem zaradi svojih varnostnih lastnosti. Čas bo pokazal, kako bo naslednji model Navigator-ja nastopil na trgu.

Jeep Compass

Ker je Jeep ena glavnih blagovnih znamk, ki je oblikovala sodobni športni terenec, ga zagotovo znajo izdelati. Model Compass je prejel večinoma pozitivne ocene potrošnikov in medijev. Kljub temu so številke prodaje precej nizke glede na dejstvo, da je Jeep ameriška znamka z močno bazo oboževalcev v ZDA. Številke prodaje so se zmanjšale za 58%. Kmalu na trg prihaja novi model Compass – bomo videli, kako bo tokrat.

Jeep Renegade Sport

Majhen športni terenec, ki je lahko primer stila, v katerega se je usmeril Jeep. Ima namreč bolj zaokrožen videz, ki v svoji sodobni zunanjosti še vedno vsebuje klasično obliko Jeepa. Medtem ko je Jeep na splošno znižal vse svoje cene, da bi pritegnil več kupcev, model Renegade Sport nima nekaterih nujnih lastnosti, kot so recimo klimatska naprava in električna ogledala – četudi avto stane le 19 tisoč dolarjev.

Mini Countryman

Ta kompaktni terenec, ki ga je izdelal Mini, se trenutno bori na ameriškem trgu. Razlog je v tem, da ga je že nadomestila nova generacija. Število prodanih modelov – 2.672 torej ni povsem reprezentativno, saj pričakujejo povečanje prodaje. Kljub temu ta model v smislu konkurence ni tako velik, kot morda kažejo prodajni podatki. Vsekakor lahko rečemo, da Countryman ni avtomobil, ki bi ga v ZDA kupovali na veliko.

Nissan Armada

Če iščete terenca z veliko prostora, je Armada zagotovo močan kandidat. Sprejme lahko do 8 ljudi. Njegov motor ima 390 KM in obilo odličnih lastnosti. Njegova cena je prav tako primerna in znaša 46.000 dolarjev (okrog dobrih 40.000 €). Edina slaba stran tega je slaba ekonomičnost porabe goriva.

Lexus LX

Japonski proizvajalec je združil razkošje Lexusa in ustvaril pošast, ki ima udobje Lexusa skupaj z neverjetnimi zmogljivostmi Toyotinega najboljšega športnega terenca Land Cruiser-ja. Sposoben terenec ima začetno ceno kar 90.000 ameriških dolarjev. LX so prodali v le 1.491 primerkih – manj kot katerega koli drugega kandidata v svojem razredu. Ker trg dragih športnih terencev sploh ni bil velik, so številke prodaje tega modela zanesljiv pokazatelj, da se stvari ne bodo kmalu spremenile.

Nissan Murano

Z začetno ceno pod 30 tisoč dolarjev je Nissan Murano fantastičen nakup. Morda je to najboljši terenec na tem seznamu – s tehnologijo in udobjem, ki bi ga večina kupcev pričakovala le od vrhunskih evropskih blagovnih znamk. Nissan je s tem modelom vsekakor prinesel privlačnega in sposobnega športnega terenca.

Range Rover

Podatki o prodaji Range Roverja se morda slišijo precej dobro, saj je bilo v prvem četrtletju leta 2020 prodanih več kot 5.500 primerkov, vendar je to v resnici ena najslabših prodaj v tem razredu. Kljub očitnim pozitivnim lastnostim je začetna cena Range Rover-ja kar neverjetnih 85.000 ameriških dolarjev, kar resno omejuje njegovo tržno občinstvo. Vseeno je ta avtomobil odličen – z elegantno zunanjostjo in dobrimi terenskimi zmogljivostmi.

Kia Soul Base

Čeprav je to trenutno eden najcenejših “crossovers-ov” na trgu, je Kia Soul precej dober nakup. Z značilno Kia stilsko obliko, ima Soul sodoben dizajn in številne odlične možnosti. Njegov osnovni model ima 1,6-litrski motor, 6-stopenjski ročni menjalnik, povezavo Bluetooth in USB za predvajanje glasbe. Medtem ko bo dodajanje dodatnih funkcij povečalo njegovo ceno, je Kia Soul odlična opcija, če imate potrebo po nekoliko manjšem terencu.

Mazda CX-5

Mazda CX-5 je bila prodana v manj kot 25.000 primerkih, kljub temu da so drugih modelov v povprečju prodali več kot 100.000. Razlog za nizke prodajne številke še vedno ni jasen, saj je CX-5 odličen terenec s čudovitim dizajnom, spodobnimi zmogljivostmi in dobro kakovostjo izdelave. Ta avtomobil je zaslužil številne pozitivne ocene medijev in kupcev. Vendar avto še vedno ne dobi dovolj pozornosti, ki si jo v resnici zasluži.