Evropska agencija Euro NCAP je organizacija, ki je v dvajsetih letih od svojega obstoja postala sinonim za varnost v cestnem prometu. Preverja namreč varnost novih in prenovljenih modelov avtomobilov na evropskih cestah.
S sedežem v Bruslju je podprta s strani številnih držav Evropske unije. Ob svoji dvajseti obletnici pa so pokazali, kako je napredovala varnost v avtomobilih z njihovim prepoznavnim elementom – preizkusom trka.
V videoposnetku sta v trku soočena dva avtomobila, rdeči je Rover 100 iz leta 1997 in pa Honda Jazz. Rdeči avtomobil, kombilimuzina segmenta B, sloni na modelu Austin Metro iz osemdesetih let. Brez obotavljanja lahko rečemo, da je bil že za tiste čase eden slabših avtomobilov in še danes velja za enega najbolj ponesrečenih modelov. V nasprotju pa Honda velja za izredno zanesljiv s prostorno potniško kabino in zelo dolgim spiskom serijske opreme od osnovnega paketa dalje. Poganja pa ga 1,5-litrski atmosferski bencinski agregat VETC.
Rover 100 (1997) - Honda Jazz (2017)
Vir: Google
Med testnima voziloma je skoraj dvajset let razlike, zato pa je neverjetno videti, kako je varnost napredovala. Sama varnost pa je razkriza v poizkusu trka.
Rover 100 je pred dvajsetimi leti dobil eno zvezdico za varnost odraslih potnikov in dve zvezdici za varnost pešcev. V nasprotju z Rover-jem je Jazz za varnost odraslih potnikov dobil 5 zvezdic in dosegel 93 odstotkov na njihovem preizkusnem trku.
“Želimo zagotoviti, da postanejo evropske ceste še bolj varne v naslednjih dvajsetih letih. Že zdaj testiramo veliko več različnih elementov varnosti vozil, kot smo jih ob naših začetkih leta 1997 in to se bo nadaljevalo.” – Generalni sekretat ogranizacije EuroNCAP, Michiel van Ratingen
Organizacija je ob obletnici podala še nekaj zanimivih informacij. Med drugim so na podlagi raziskave ETSC PIN Report z njihovimi testi rešili približno 78.000 življenj, objavili pa so 630 ocen varnosti in izvedli 1.8000 preizkusnih trkov.
V videoposnetku si lahko ogledate preizkusni trk med voziloma Rover 100 in Honda Jazz. O sami varnosti vozil se lahko prepričate kar sami!
Želimo vam prijeten ogled videoposnetka!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji