Navigacijski sistem je z leti postal nepogrešljiv del našega življenja, saj nam omogoča hitro in brezskrbno potovanje po neznanih krajih. Glavna težava sodobnih navigacijskih sistemov pa je predvsem ta, da moramo vsakič naš pogled odvrniti od cestišča, kar povečuje tveganje za prometne nesreče. Temu kmalu ne bo več tako – za to bo poskrbelo švicarsko start-up podjetje WayRay, ki je na nedavnem potrošniškem sejmu CES 2019 predstavilo nadvse zanimiv in uporaben navigacijski sistem.

Švicarsko podjetje WayRay je obiskovalce sejma potrošniške elektronike CES 2019 prijetno presenetilo s prototipom navigacijskega sistema. Le-ta informacije prikazuje na vetrobranskem steklu avtomobila, in sicer s pomočjo razširjene resničnosti. Na ta način voznik med potovanjem pridobi kopico dodatnih uporabnih informacij, ne da bi umaknil pogled s cestišča. Napredni sistem lahko vozniku posreduje tudi dodatne informacije, kot so prosta parkirna mesta, vremenska napoved, pas za zavijanje in še mnogo več. Primeren je celo za dirkače, saj jim dodatne informacije lahko pomagajo do boljših rezultatov.

Ker je švicarsko podjetje WayRay za svoj izum že pridobilo podporo s strani številnih avtomobilskih gigantov (kot na primer Porsche in Hyundai), nam bo novi navigacijski sistem skoraj zagotovo na voljo že v teku letošnjega leta. Sprva bo novost na voljo le v navezi z novimi avtomobili, slej ko prej pa bo na voljo še kot samostojni izdelek.

Prvi holografski navigacijski sistem za avtomobile (video na Youtubu) si lahko ogledate tukaj >>.

Avtor: M.J.