Imate večjega karavana, enoprostorca ali na dostavniku zasnovano osebno vozilo (npr. Citroen Berlingo, Renault Kangoo)? Za potovanja, roadtripe in vikend potepe ga lahko preuredite v mikro avtodom za eno ali dve osebi.
karavan avtomobil
Foto: A.M.
SPANJE
Oprema je odvisna od velikosti vozila. Najpomembnejša je seveda postelja. Če ima vaš avto ob podrti ali odstranjeni zadnji klopi ravno dno, za prvo silo zadošča že (samo)napihljiva blazina. Več udobja in uporabnosti pa boste dobili, če izdelate dvignjeno posteljo. Ta je nujna tudi, če dno vašega vozila ni ravno.
Za izdelavo postelje ne potrebujete posebnih spretnosti ali orodja. Les vam lahko na želene mere razrežejo že v trgovini, nato pa vse skupaj samo še privijačite. Po lastnih izkušnjah opremljanja že treh mikro avtodomov svetujemo, da je postelja od tal dvignjena vsaj 35 centimetrov. Tako boste pod njo dobili koristen prostor za shranjevanje prtljage in opreme. Če notranja višina avtomobila zadošča, pa je dobro posteljo napraviti še nekoliko višjo. S tem pod njo na zadnji strani avtomobila dobite prostor za izvlečne predale, v katere lahko namestite kanister z vodo, pomivalno korito, kuhalnik, morda celo hladilno torbo ali mali kompresorski hladilnik.
Pred začetkom mojstrovanja svetujemo, da na spletu poiščete, ali se je že kdo lotil izdelave opreme za vaš tip avtomobila. Na objavljenih slikah lahko dobite številne ideje za opremo svojega vozila.
Za dober spanec sta pomembna tudi zračenje in zatemnjenost. Če imate sončno streho, ste zadeli terno glede zračenja. Sicer pa priporočamo nakup in montažo okenskih »spojlerjev«, ki omogočajo, da imate nekoliko spuščena stranska stekla brez bojazni, da bi ob dežju v avto pritekla voda ali da bi za prst ali dva spuščeno steklo izkoristil kak nepridiprav.
Da vas med spanjem ne bo motila svetloba, potrebujete tudi zavese ali kako drugo rešitev za zatemnitev notranjosti avtomobila. V trgovinah z opremo za avtodome lahko kupite material za izdelavo senčnikov, ki se na stekla pritrdijo s priseski. Njihov plus je, da poleg zatemnitve nudijo tudi rahlo toplotno izolacijo. Žal imajo senčniki iz blaga in srebrne folije tudi pomanjkljivost: njihovo shranjevanje vzame veliko prostora. Druga možnost so po meri narejene zavese, ki so nadvse praktična rešitev, a zahtevajo večji poseg v avto. Potrebna je namreč montaža vodil (karnis), kar pomeni vrtanje in vijačenje v notranje obloge avtomobila.
plinski gorilnik
Za kuhanje priporočamo plinski gorilnik na kartuše. Foto: A.M.
UMIVANJE IN KUHANJE
Poleg postelje sta za preživetje na poti pomembna še voda in energija. Če prostor dopušča, predvidite prostor za vsaj 10-litrski kanister (normativ je 5 litrov vode dnevno na osebo) ter vgradite manjše pomivalno korito s potopno 12-voltno črpalko ter pipo s stikalom. Za lovljenje odpadne vode bi praviloma potrebovali še en kanister pod koritom, a pri občasni uporabi ne bo pretirane škode za naravo, če za odtok uporabite gibljivo cev, ki jo skozi eno od odprtin speljete na prosto. V  tem primeru uporabljajte samo naravi prijazna mila in čistila.
Za pripravo hrane je najbolje poseči po plinskem gorilniku na kartuše. Vgradnjo pravega kuhalnika in plinske jeklenke v osebni avtomobil iz varnostnih razlogov močno odsvetujemo.
Če boste želeli med kampiranjem uporabljati elektriko (za razsvetljavo, hladilno torbo, polnjenje telefona, tablice, baterij fotoaparata, …), razmislite o vgradnji dodatnega (cikličnega) akumulatorja, ki se bo polnil med vožnjo. To opravilo raje prepustite avto-električarju, razen če imate dovolj potrebnega znanja in izkušenj iz avto-elektrike. Magična beseda za iskanje po spletu: “campervan split charging”.
Za napajanje 230V porabnikov iz 12V akumulatorja potrebujete še pretvornik napetosti oz. t.i. inverter. Ne kupite najcenejšega, saj ne bo imel dovolj moči za večje porabnike. Pomemben podatek je njegova (trajna) izhodna moč v wattih, ki mora biti večja od seštevka moči naprav, ki jih nameravate istočasno priklopiti nanj.
Še korak naprej predstavlja vgradnja 230V napeljave. Kadar ste v kampu in imate možnost priklopa na elektriko, lahko na ta način uporabljate 230V porabnike brez praznjenja akumulatorja. Še več, če vgradite tudi polnilec akumulatorja, lahko slednjega polnite iz 230V omrežja.
Hladilnik bo bržkone najdražja investicija v posamezen kos opreme. Ker plinski hladilnik v avtomobilu zaradi varnosti močno odsvetujemo (njegova uporaba v zaprtem prostoru brez ustrezno urejenega zračenja je smrtno nevarna), ostanejo le še 12V kompresorski hladilniki. Ti so žal nesramno dragi; za 25-litrskega boste morali odšteti med 400 in 500 evri.
CENOVNI NASVET
Namenska oprema za kampiranje in predelavo vozil je draga kot žafran. Večino enakovrednega materiala, ki ga boste potrebovali za predelavo avtomobila v mikro avtodom, boste bistveno ceneje kupili v trgovinah za domače mojstre in opremo doma. Le po najbolj specialne dele opreme – kamping kanistre, pipo s stikalom, potopno 12V črpalko, mini pomivalno korito, kompresorski hladilnik, itd. – zavijte v bližnjo trgovino s kamping in karavaning opremo ali jih naročite prek spleta.
Vam je bil članek všeč? Delite ga s prijatelji in zapišite svoje mnenje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji