Letno obdobje je za mnoge ljudi čas za počitnice in za odmor od dnevnega vrveža. A ne smemo pozabiti na naše jeklene konjičke. Čeprav so pred nami topli in suhi dnevi, pri avtomobilu lahko predstavljajo nekatere izzive. Če boste vaš avtomobil pripravili za poletje, kot se spodobi, bo vožnja z njim resnično udobna in enostavna. Pripravili smo vam nekaj bistvenih nasvetov za vzdrževanja vozila v poletnih mesecih.

KLIMA

Ker se poletje bliža, vklopite sistem in se prepričajte, da je v izbranih načinih in na ustreznih odprtinah prisoten zrak. Preverite, če je zrak hladen, ali če morda temperatura dramatično niha z vrtljaji motorja. Ob naslednji menjavi plina za klimo prosite strokovnjaka, naj zamenja zračni filter, da bo pripravljen na novo prašno sezono pred nami. Poleti je treba paziti na črpanje moči motorja, ko klima deluje.

HLADILNA TEKOČINA in MOTORNO OLJE

Preverjanje kakovosti in količine tekočin za hlajenje / mazanje v motorju je pomembna (pred poletna) naloga. Hladilna tekočina mora biti čista, svetla in posoda napolnjena do primerne ravni. Ko je dodana hladilna tekočina, jo je treba z destilirano vodo zmešati v razmerju 50:50, razen če je kupljena kot „pred-mešana“. Hladilno sredstvo je treba v okviru rednega servisa popolnoma zamenjati vsaki 2 leti.

Motorno olje mora biti primernega poletnega razreda in ga je treba redno menjati (vsakih 15.000 km ali po priporočilu). Čeprav so višje temperature na splošno boljše za olje, je lahko uporaba napačne viskoznosti resna težava, ko se temperatura preveč dvigne. Lahka olja, ki so namenjena za delo v mrzlih zimskih razmerah, ne bodo opravila dobro delo pri visokih temperaturah in se bodo porušila ter ne bodo podmazala vseh komponent motorja. Pri menjavi olja iz zime na pomlad se prepričajte, da preklopite na takšno olje, ki je priporočeno za poletno uporabo.

(LETNE) PNEVMATIKE

Kot vedno je treba vsako pnevmatiko redno (vsaj enkrat mesečno) preverjati glede primernega tlaka. Preveč napolnjene pnevmatike so bolj nagnjene k razstreljevanju in podtlak lahko povzroči obrabo gum. Oba pogoja sta še poslabšana zaradi visokih poletnih temperatur, nepravilno napolnjenost pnevmatik pa lahko povzroči toplotna ekspanzija, saj se temperature zunanjega zraka spreminjajo. Poletne pnevmatike imajo bolj trde gumijaste zmesi, ki so bolj odporne na vroče ceste kot pnevmatike iz mehke gume, ki se uporabljajo pozimi.

ZMOGLJIVOST MOTORJA

Zmogljivost motorja na splošno ne bi smela trpeti poleti. Z rednim servisiranjem je poletna vožnja lahko brezhibna izkušnja. Del teh rednih servisov bi morala biti zamenjava filtrov. Povečana količina prahu v zraku poleti lahko povzroči zamašitev filtrov. Zamašeni filtri zmanjšujejo pretok zraka v motor in s tem zmogljivost motorja.

BRISALCI

Umazano vetrobransko steklo povzroča utrujenost oči in lahko ogrozi varnost vas in drugih udeležencev v prometu. Zamenjajte obrabljene brisalce z novimi in nalijte (letno) tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla.

LUČI

Preglejte vse luči in žarnice, zamenjajte izgorele žarnice, občasno očistite umazanijo in žuželke z vseh leč oz. stekel. Da bi preprečili praskanje, nikoli ne uporabljajte suhe krpe.

ZAVORE

Zavore je treba pregledati, kot je priporočeno v priročniku ali pa že prej, če opazite utripanje lučk na armaturni plošči. Še bolj pa je nujno takrat, ko / če začutite daljšo zavorno pot. Kakršnekoli manjše težave z zavoro je treba nemudoma odpraviti.

AKUMULATOR

Moč akumulatorja lahko pade v vsakem letnem času. Edini pravilen način za zaznavanje šibkega akumulatorja je s profesionalno opremo. Rutinska nega: odrgnite korozijo na spojih kabelskih povezav; očistite vse površine; ponovno zategnite vse povezave. Če so pokrovčki baterij odstranljivi, preverite nivo tekočine vsak mesec. Izogibajte se stiku z jedkimi usedlinami in kislinami akumulatorja. Nosite zaščito za oči in gumijaste rokavice.

 

Navsezadnje pa, kjerkoli in kadarkoli boste na cesti, vam želimo varno in srečno vožnjo!

 

Avtor: M.J.