Toyotin prvi poskus je za zgodovinske knjige in redek ter popoln odraz povojnega optimizma.

Zakaj je avto tako dragocen?

Toyotin model 2000GT Coupe je nastal v državi, katere oznaka “Made in Japan” je bila za takratne čase le šala. Šestvaljni motor 2000GT, neodvisno vzmetenje, zavorni diski in menjalnik so bili takrat eksotične lastnosti, ki jih danes imamo za tako samoumevne. 2000GT smo med drugim lahko videli v filmu James Bond (You Only Live Twice), ki ga je takrat v glavni vlogi igral pred časom žal preminuli legendarni igralec Sean Connery, medtem ko je v prodajni kampanji nastopal dirkaška legenda iz ZDA, Carroll Shelby.

Japonska je s tem avtomobilom predstavila prvi dokaz industrijske moči celotne države. Dvajset let po uničenju v drugi svetovni vojni je Japonska razvila hitri vlak Shinkansen, gostila je poletne olimpijske igre in hitro zacvetela v drugo največje gospodarstvo na svetu – s temi visokimi dosežki je bil prvi japonski super avtomobil samo še češnja na vrhu torte.

“MODEL 2000GT je bil strel v temo, A zmaga optimizma.”

Zaradi tega je redka, lepa in prelomna Toyota pridobila zavidljiv sloves, saj je postala prvi japonski avtomobil, ki so ga na dražbi prodali za več kot milijon dolarjev. Nazadnje so nekateri špekulanti celo razmišljali, da je vredno zb(i)rati japonska vozila. Toda 2000GT je bil vedno več kot le “zbirka”.

Leta 1963 je Toyota v prvi izvedbi Velike nagrade Japonske zmagovito pometla v vseh razredih, v katerih se je prijavila. Toda že naslednje leto jih je “strmoglavil” konkurenčni proizvajalec avtomobilov Prince in njihov model Skyline. Vodja tovarne Jiro Kawano je obljubil, da bo znamko vrnil v dirkaško slavo edino tako, kot je znal: z vrhunskim športnim avtomobilom, ki bo sodeloval v vseh najvišjih razredih avtomobilskega športa.

Tako je sestavil skrivno ekipo inženirjev, ki so se mu pridružili za projekt 280A. Industrijski oblikovalec Satoru Nozaki naj bi iskal japonsko interpretacijo Jaguarja E-Type. Ekipa je preučevala tudi Lotus Elan in novega Porscheja 911, medtem ko je črpala iz lastnih izkušenj pri izdelavi modela Sports 800, ki je bil leta 1962 prvi Toyotin športni avtomobil.

Zavezništvo z Yamaho – legenda je končno rojena…

In potem so v Yamahi našli zaveznika, ki je že nekaj časa z Nissanom razvijal športni avtomobil – a dogovor je propadel. Zaljubljena v ostanke polovično dokončanega prototipa, je bila Yamaha presrečna, da bi lahko sodelovala s Toyoto. Yamaha je nadalje razvila motor 2,0-litrskega šestvaljnika, ki izhaja iz njihovega modela Crown. Rezultat je bil 150-konjski lepotec. Sestavljanje prototipa je trajalo le pet mesecev, kar je bil neverjeten korak v avtomobilski industriji. 29. oktobra 1965 je bil na sejmišču Harumi model 2000GT končno predstavljen zbranim mednarodnim medijem. Prav tako je takrat Toyota ob modelu 2000GT prvič predstavila tudi Corollo.

“MODEL 2000GT se je v legendo pop kulture zapeljal v filmu Jamesa Bonda “You Only Live Twice“, s Seanom Conneryjem za volanom.”

Zbrana množica je bila presenečena. Tu je bila serijska Toyota, ki je ponujala diferencial z omejenim zdrsom, zavorne diske na vseh štirih kolesih, popolnoma neodvisno vzmetenje in enodelno armaturno ploščo z enako obdelavo lesa kot Yamahini veliki klavirji. Ko je poskušal posnemati E-Type, je inženir Nozaki šel še dlje: iz avtomobila je izvlekel gibčno, raztegnjeno obliko, ki je bila videti še bolj kompaktna in dramatična kot britanski predhodnik. Telo je bilo iz ročno oblikovanega aluminija v povsem novi tovarni, ki jo je ravno takrat odprla Yamaha. Ko je model 2000GT prvič nastopil, je stal več kot Porsche 911 ali E-Type in je bil šestkrat večji kot Toyotin model Corolla. Tudi izdelava je trajala dlje kot pri vseh ostalih avtomobilih.

Super model v vseh pogledih, a še vedno prešibak za takratne dirkaške vladarje…

V trenutku, ko je Toyota začela z proizvodnjo modela 2000GT, so se vodilni šefi odločili, da z njim vstopijo tudi na prvenstvo Sports Car Club of America, kjer so bili soočeni z avtomobili, ki so jih pravzaprav navdihnili: Porsche, Lotus in celo državni tekmec, kot je Datsun. Le eno leto po tem, ko je Forda slavno pripeljal do zmage na dirki v Le Mansu (kjer je premagal takrat absolutnega vladarja Ferrarija), je legendarni ameriški voznik Carroll Shelby sklenil pogodbo s Toyoto, da bo avtomobil predstavil v njihovi kampanji. Toda proti svetovnim rivalom, kot sta Porsche 911 in Corvetta, model 2000GT ni nikoli uspel razviti dovolj konjske moči, da bi zrušil omenjene premočne konkurente, kar je na koncu utrlo pot za njegov umik.

Z velikimi ambicijami in zajetno ceno je Toyota izdelala le 351 primerkov modela 2000GT. Dandanes lahko znamka nadaljuje z izdelavo katerega koli športnega avtomobila, ki si ga želi – toda 2000GT si zagotovo zasluži svoj milijonski status.

 

Avtor:
Marko Janžekovič