Oblikovalci avtomobilov delajo na avtomobilih brez kablov, da bi v prihodnosti zmanjšali širjenje okužb, je za revijo CAR razkril novi vodja oblikovanja pri Kia. Karim Habib, ki je pred prihodom na najvišje delovno mesto v Južni Koreji delal pri BMW-ju, je dejal, da njegova ekipa izračunava, kako se odzvati na grožnje, ki jih predstavlja pandemija koronavirusa.

Verjetno bi bilo mogoče uporabiti nove materiale na notranjih površinah in običajnih točkah, kot so ročaji na vratih in na volanu avtomobilov, da bi omejili širjenje mikrobov in bakterij, ki so pripomogli, da je covid-19 tako nalezljiv. Številni industrijski oblikovalci iščejo materiale, kot je baker, za katerega je znano, da se upira virusom in omejuje nadaljnje širjenje okužbe.

Pogovorili se bomo s psihologi in antropologi, da bomo resnično razumeli, kakšna bo psiha javnosti v prihodnosti. O nekaterih stvareh smo že govorili: Ali lahko imamo v notranjosti protivirusne prevleke? Ali lahko za čiščenje površin uporabite temperaturo ali ultravijolično svetlobo? To so stvari, o katerih bomo morali razmišljati precej kmalu.

“Covid-19 bo zelo vplival na način oblikovanja naših avtomobilov v prihodnosti.”

Se bo javnost po pandemiji bolj prestrašila javnega prevoza? In kako lahko izdelovalci avtomobilov naredijo varnejše avtomobile v svetu, kjer je polno virusov?

Habib je priznal, da bodo morda vsi proizvajalci avtomobilov morali v prihodnje na novo ovrednotiti načrte za bolj skupne prevoze – odkrito vizijo skupnih e-skuterjev do zadnjega kilometra do dela in avtomobilov kot salonov, kjer se prijatelji družijo v družabnem prostoru na štirih kolesih.

Pandemija je spremenila način življenja. Ne samo v zadnjih nekaj mesecih, temveč tudi v načinu, kako bomo živeli v prihodnosti. Zadnjih nekaj let govorimo o ekonomiji delitve, deljeni mobilnosti in javnem prevozu. Morali bomo videti, kako se to trenutno razvija zaradi socialne distanciranosti.

Te nove zahteve bodo dolgoročno vplivale na vedenje. Kaj to pomeni za avtomobile? Mislim, da bomo morali počakati in videti – prav zdaj poskušamo razširiti svoje razumevanje, kaj bi to lahko pomenilo – ne samo glede tipov vozil, ki jih vozimo, temveč tudi, kako oblikovati vozila za skupno mobilnost ali pa brez nje.

Habib je povedal, da je bil v Nemčiji z družino na začetku pandemije, a se je nato preselil v Južno Korejo, kjer je sedež KIA podjetja.

 

Avtor: M.J.