Nekoč, v času sarajevskih golfov, so bili turbopolnilniki rezervirani za zmogljive športnike in poslovne limuzine.

Nato se je v devetdesetih v Evropi zgodila TDI revolucija in turbopuhala so kmalu dobili skorajda vsi dizli. Z razmahom prisilno polnjenih dizelskih agregatov za osebna vozila pa so prišle tudi drage okvare turbin, zato se marsikdo še danes prime za denarnico ob misli, da bi njegov bodoči avto imel turbopolnilnik.

Na žalost ljubiteljev atmosferskih motorjev se njihova era končuje. Stroge ekološke norme in zahteve kupcev po nižji porabi proizvajalce silijo v »downsizing« pogonskih agregatov. Če želijo pri tem ohraniti enake zmogljivosti, brez turbopuhala ne gre. Zato v nekaj letih skorajda ne bo več mogoče kupiti avtomobila brez prisilnega polnjenja.

Osnove tehnike – zakaj turbopolnilnik in kako deluje? turbina

Za doseganje določene moči motorja je potrebna določena količina zraka in goriva. Pri atmosferskih motorjih (brez turbopuhala) v sesalnem taktu v cilinder vstopi toliko zraka, kot znaša prostornina cilindra. Če ima posamezen cilinder prostornino pol litra, bo vanj (če zanemarimo podrobnosti) vstopilo pol litra zraka.

Ker je zrak stisljiv, je pol litra zraka moč spraviti tudi na manjšo prostornino, za kar poskrbi turbopolnilnik (poznamo tudi kompresorje, a so ti v avtomobilih dokaj redki). S tem se zmanjša potrebna prostornina motorja ter dosežejo večja moč in navor ter boljši izkoristek (manjša poraba).

Turbopolnilnik deluje s pomočjo izpušnih plinov. Ti poganjajo »vetrnico«, ki preko gredi poganja lopatice za stiskanje zraka. Vrtljivi del lahko ob polnem plinu doseže tudi 100.000 vrtljajev na minuto, zato se turbopolnilnik močno segreva.

Za daljšo življenjsko dobo

Visoke temperature, ki jih dosega turbopolnilnik, so vzrok za večino okvar te (drage) komponente sodobnega avtomobilskega motorja.

Ker nobena druga vrsta ležaja ne bi prenesla takšne obremenitve, se v turbopolnilnikih uporabljajo drsni ležaji v oljni kopeli. Olje poleg tega, da zmanjšuje trenje drsnih površin, opravlja tudi funkcijo hlajenja turbopolnilnika.

Za čim daljšo življenjsko dobo turbopuhala je zato pomembno uporabljati kakovostno motorno olje s specifikacijo, ki jo je predpisal proizvajalec vozila. Le takšno olje zagotavlja potrebne mazalne lastnosti.

Nekateri proizvajalci kot konkurenčno prednost izpostavljajo daljše servisne intervale. Vsak mehanik, ki ni zavezan propagiranju navodil proizvajalca, pa zna povedati, da daljši intervali med menjavami olja na dolgi rok škodijo motorju, še posebej, če je opremljen s turbopolnilnikom.

Za daljšo življenjsko dobo turbine je zato priporočljivo menjati olje vsakih 15.000 prevoženih kilometrov, tudi če proizvajalec navaja daljši interval. Za povprečen družinski avto znaša material (olje in filter) med 40 in 50 evri, strošek menjave pa ne sme preseči 30 evrov. V nasprotnem primeru zamenjajte mehanika.

Drug nasvet, s katerim boste podaljšali življenjsko dobo turbine, se posredno tudi nanaša na olje. Ker ima hladno olje slabše mazalne sposobnosti, motorja, dokler ni ogret na delovno temperaturo, ni priporočljivo priganjati v visoke vrtljaje. To še toliko bolj velja za motorje s turbopolnilnikom, saj le na delovno temperaturo ogreto olje zagotavlja optimalno mazanje drsnih ležajev in s tem preprečuje njihovo obrabljanje, ki sicer vodi v drage okvare turbopuhala.

“Smrt” za turbino

Prav tako kot ni priporočljivo obremenjevati hladnega motorja, je »smrt« za turbino tudi ugašanje razgretega motorja, ker se s tem v trenutku prekine dovod olja, ki deluje tudi kot hladilno sredstvo.

Kadar po daljši vožnji z višjimi vrtljaji oziroma po večji obremenitvi (npr. hitrejša vožnja po avtocesti, vzpon na gorski prelaz, ipd.) takoj ugasnemo motor, preprečimo postopno ohlajanje turbopuhala, olje v njem pa se »zapeče« na vrtljive dele. Zato je ob povečani obremenitvi priporočljivo pred ugasnitvijo motorja počakati nekaj minut ali zadnjih nekaj kilometrov pred predvideno zaustavitvijo odpeljati z nižjimi vrtljaji oziroma manjšo obremenitvijo motorja.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov lahko bistveno podaljšamo življenjsko dobo turbopolnilnika. Ob pravilni rabi in vzdrževanju je ta lahko enako dolga kot življenjska doba avtomobila.

Imate tudi vi kak nasvet za daljšo življenjsko dobo avtomobila? Zapišite ga v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji