Staromodnik oziroma bleščeči razstavni hibridni avtomobil. Ti dve vozili nimata popolnoma ničesar skupnega. Ne učinkovitosti, kakovosti, cene vendar pa imata eno skupno stvar: pnevmatike.
Če vaše pnevmatika nima dovolj profila, nima pravilnega tlaka, je za drugi letni čas. Ne glede na to kako drag in varen avto vozite. Glavni dejavnik varnosti so gume a ravno za te po navadi zmanjka denarja.

gume

V tovarni Goodyear v Luksemburgu, so delavci razdeljeni na proizvodnjo linijo, inovacijski center ter preizkusno stezo. Vsaka od panog je zelo pomembna in tega se zavedajo tudi lastniki.
Si lahko zamislite, da bi se vozili v gumah iz regrata? Seveda ne, a prav to se lahko zgodi, saj v regratu znanstveniki vidijo eno od surovin za okolju prijaznejšo proizvodnjo gum. Podobno je tudi s sojo, saj naj bi njene sestavine poskrbele za boljšo vez silike s preostalimi materiali v avtomobilski gumi, s tem pa tudi za boljši stik tekalne površine s podlago.

V prihodnosti bomo lahko govorili tudi o “elektromagnetnih” gumah. Pri Kumhu so namreč razvili koncept okolju prijaznega dirkalnika z gumami, ki so izdelane iz “elektro aktivnega polimera”. Takšne gume se odzivajo na električni tok in s pomočjo elektromagnetov v pestih in platiščih koles lahko glede na razmere na cesti spreminjajo obliko tekalne površine in tako avtomobilu zagotavljajo kar najboljši oprijem. V gume bodo vgrajeni tudi elektronski čipi, ki bodo avtomobilski sistem obveščali o stanju gum in njihovi obrabi in podobnem.
Gume, ki so same zmožne zapolniti poškodbe, so danes že postale vsakdanjost. Kumho je lani na gumah Kumho Majesty Solus predstavil tehnologijo “K-Seal”, ki je sposobna zapolniti luknje do premera petih milimetrov.
Študijske gume Maxplo sicer napovedujejo še eno smer v razvoju avtomobilskih gum, saj se s pomočjo blokov na tekalni površini samodejno prilagodijo tako suhim kot tudi zasneženim cestam in vsemu vmes. Na spolzkih podlagah se namreč precej razširijo in s tem povečajo površino stika s podlago in oprijem, na zasneženih in zaledenelih cestah pa za večji oprijem poskrbijo celo z žeblji, ki so sicer skriti v tekalni površini.
Vedno pravočasno zamenjate gume. Sporočite v komentar spodaj!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji