Ford postavlja nov aerodinamični tunel!

Ford in njegovi napredki!

Z 200 milijonsko investicijo gre Ford v gradnjo novega futurističnega vetrovnika, ki naj bi bil dokončan proti koncu letošnjega leta. Napredna izgradnja pa bo izboljšala aerodinamičnost cestnih in dirkalnih vozil, z njo pa bo tudi povečana učinkovitost izpopolnjene zunanje oblike.

“Ford GT Wind Tunnel Testing”

Raziskovalni kompleks se bo raztezal na več kot petih hektarih ob že obstoječem testnem območju v Allan Parku v Michiganu. Testni objekt, ki so ga izdelali leta 2000 ima šest vetrnih tunelov. V delujočem objektu lahko zvišajo temperaturo do enakega nivoja kot bo to mogoče v novem objektu, znižajo pa jo lahko le do 55 stopinj Celzija.
Ford GT
Vir: Google
Pri Fordu za zdaj še niso razkrili ali bodo v uporabi obdržali stari obrat ali ga bo povsem zamenjal novi.
Nov aerodinamični tunel bo imel pomično cesto in aktivni simulator vetra s hitrostjo vse do 320 km/h. V vremenski celici bo lahko dvignil temperaturo do 60 stopinj Celzija – na drugi strani pa jo bo lahko spustil do 40 stopinj Celzija pod ničlo.
V samem kompleksu bodo poskušali ustvariti kar se da realne pogoje z dvema tipoma tekočih trakov. Prvega bodo uporabljali za testiranje učinkovitosti in porabe goriva. Vsako kolo bo postavljeno na svoj trak. Peti trak pa bo potekal pod sredino vozila.
V tunelu pod sredino vozila bodo lahko ustvarili veter s hitrostjo do 250 km/h. Pri Fordu nameravajo, za premikanje vozil med trakovi, zgraditi namenski žerjav, ki bo zlahka in hitro premikal vozila znotraj kompleksa.
Drugi sistem pa bo imel nameščen le en velik trak, omogočal pa bo hitrost vetra do 320 km/h. Namenjen bo testiranju dirkalnikov in športnih avtomobilov, kot je najnovejši GT. Zaradi prostora večjih dimenzij, naj bi tam testirali tudi poltovornjake.
Kaj je tako fascinantnega v samem futuristićnem tunelu, si lahko ogledate Fordov posnetek same preizkušnje in sami presodite ali je tunel sprejemljivo zanimiv ali ne. Vsekakor bodo novejše razuskave pripomogole k tehnološki razvitosti.
Prijeten ogled videoposnetka!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji