Volkswagen in Ford sta izjavila, da bosta skupaj sodelovala pri razvoju samovozečih vozil in električnih avtomobilov, da bi zmanjšala stroške novih tehnologij.

Volkswagen namerava vložiti 2,6 milijarde ameriških dolarjev v samo-pogonsko enoto Forda, ki je vredna 7 milijard dolarjev. Ta poteza je nastala, ko je dvojec v mesecu marcu napovedal, da bosta skupaj zgradila nov kombi.

Obe podjetji sta izjavili, da ostajata “ostro konkurenčni” na avtomobilskem trgu, zato bi jim povezovanje omogočilo “pomembno svetovno raven” v novih tehnologijah. Sporazum je najnovejši primer, ko se hudi medsebojni tekmeci iste industrije skupaj pridružijo razvoju novih tehnologij.

Februarja sta BMW in Daimler predstavila skupno podjetje, ki pokriva storitve nove generacije, kot so vozila brez voznikov (avtomobili, ki sami vozijo) in avtomobili s plačilom za uporabo. Medtem je konec lanskega leta Honda vložila 2,75 milijarde ameriških dolarjev v tekmovalno enoto General Motors, ki vozi brez voznika. Poznamo še par podobnih primerov: Tesla in Daimler, Volvo in PSA ter številni pakti med proizvajalci avtomobilov in tehnološkimi podjetji.

V okviru dogovora bo Volkswagen postal enakopraven udeleženec v podjetju Fordovih samovozečih avtomobilov, Ford pa bo imel dostop do tehnologije Volskwagna za električna vozila. Izvršni direktor podjetja Volskwagen Herbert Diess je dejal, da podjetja še naprej pregledujejo druga področja, na katerih bi lahko sodelovala.

Povezanost izboljšuje položaj obeh podjetij z večjo kapitalsko učinkovitostjo, nadaljnjo rastjo in večjo konkurenčnostjo.

Profesor Peter Wells, direktor Centra za raziskave avtomobilske industrije v Cardiff Business School, je za BBC v začetku tega leta dejal, da je vse večje število sodelovanj med avtomobilskimi podjetji namenjeno zmanjšanju tveganja in stroškov razvoja novih tehnologij.

Raziskave in razvoj teh novih tehnologij prav tako stanejo milijarde, zato je smiselno deliti breme namesto podvajanja.

Proizvajalci avtomobilov se prav tako soočajo z novimi konkurenti v industriji, kot sta Google in Uber, ki prav tako delata na lastnih vozilih in imata dostop do ogromnih finančnih sredstev.

Avtor: M.J.