Vsi novi avtomobili v Evropi bodo od leta 2022 deležni omejitve hitrosti. Evropski parlament je izdal nove načrte za uvedbo obveznih omejevalnikov hitrosti pri vseh novih avtomobilih, ki se bodo od leta 2022 prodajali v regiji, med drugim s svežimi varnostnimi tehnologijami, ki jih bo treba namestiti.

Varnostni komplet “Inteligentna pomoč pri hitrosti” je zasnovan tako, da uporablja prometne znake za omejitev hitrosti in podatke GPS navigacije za aktivno zmanjšanje hitrosti, vendar je sistem mogoče preobrniti.

Evropski parlament pravi, da bi lahko omenjena varnostna oprema zmanjšala število smrtnih žrtev na cestah EU za 20%. Poljski poslanec Evropskega parlamenta, Róża Thun, pa je dejal, da to ne bo samo zagotovilo varnejših razmer, ampak tudi pomagalo voznikom, da se izognejo prekoračitvi hitrosti.

Suzy Charman, izvršna direktorica Fundacije za varnost v cestnem prometu, je dejala: “Te tehnologije pozdravljamo z odprtimi rokami, hkrati priznavamo, da so za njihovo delovanje še vedno potrebne naložbe v naše ceste, da se zagotovi, da so cestne podlage in označbe tako jasne, kolikor je mogoče, da lahko avtomobili “preberejo” cesto in nam pomagajo varno voziti.”

Sporazum je za zdaj začasen, saj ga morajo države članice, odbori in Svet EU potrditi za končno odobritev.

To pa ni edini del načrtov. Parlament prav tako zahteva, da so vsi novi avtomobili opremljeni s snemalniki podatkov, ki bi pomagali med prometnimi nesrečami, in drugimi varnostnimi tehnologijami, ki so že na voljo po želji na številnih avtomobilih (npr.: pomoč pri vzvratni vožnji, pomoč pri zadrževanju voznega pasu in opozorila o odvračanju pozornosti…itd).

 

Avtor: M.J.