Dizelski motor bi lahko v nekaterih nemških mestih kmalu prepovedali. Govorimo seveda o starejših motorjih, ki močno onesnažujejo okolje. Nemško sodišče je namreč nedavno odločilo, da je taka prepoved zakonita, saj bi lahko drastično izboljšala kakovost zraka – to pa bi lahko vplivalo na 12 milijonov vozil. O podobni prepovedi razmišljajo tudi druga mesta.

Stara vozila res ne sodijo v mesta

Strokovnjaki so si enotni: vozila s starimi dizelskimi motorji v mestih nimajo kaj iskati. Onesnaženje, ki ga povzročijo je namreč preveliko. Po izračunih naj bi po vsem svetu do leta 2040 zaradi izpustov vsako leto umrlo več kot 183 tisoč ljudi, v Evropi pa okoli 28 tisoč.

Dizli so že nekaj let na slabem glasu

Leta 2015 je Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov avtomobilov opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj. To je precej okrnilo zaupanje v tovrstne motorje. Tudi ta afera, ki je podjetje stala milijarde evrov, je spodbudila razmislek k temu, da bi bilo dizle v mestih najbolje kar prepovedati.

Dizelski motorji so vse bolj na udaru.

Novejši motorji so sprejemljivi za okolje

Kljub temu pa vseh vozil z dizelskim motorjem ni mogoče metati v isti koš. Problematična so namreč le stara vozila z dizelskim motorjem, sodobni dizli so namreč po nekaterih ocenah celo manj škodljivi kot bencinski, saj drobni delci iz bencinskih motorjev prodrejo dlje v pljuča.

Pa bi se lahko nemška praksa kmalu razširila po vsej EU?

Sodeč po komentarjih Violete Bulc, evropske komisarke za promet, ne. Ta pravi, da bi se nemška mesta namesto splošne prepovedi dizlov morala omenjene problematike lotiti z uvedbo cestnin. Ta bi bila odvisna od količine izpustov posameznih vozil, poleg tega pa je Bulčeva še predlagala elektronski sistem zaračunavanja dajatev, ki bi bil enak po vsej EU.

Korak naprej so že naredili na Norveškem

Več kot polovica novih avtomobilov na Norveškem je električnih. Država tako po podatkih iz leta 2017 potrjuje svojo pionirsko vlogo pri brezogljičnem transportu. Take nakupe tam precej spodbuja tudi zakonodaja, saj imajo lastniki številne privilegije: brezplačne cestnine in trajekte, parkiranje in polnjenje na javnih parkiriščih, vozijo pa se lahko celo po pasovih, ki so drugače rezervirani za avtobuse.

Norveško si lahko za zgled vzame vsa Evropa.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji