Od dni enostavnih žarnic z žarilno nitko in slabo rumenega sijaja svetilk z zaprtim snopom je osvetlitev poti pred vašim avtomobilom dobesedno postala briljantna znanost.

Številne tehnologije, ki so na voljo v današnjih sodobnih avtomobilih, samodejni žarometi z zaznavanjem mraka, samorezni žarometi in kratki svetlobni prameni vas še kako varujejo na cesti.

Trenutno je na trgu več svetlobnih tehnologij, vsaka s svojimi edinstvenimi prednostmi in pomanjkljivostmi. Spodaj si preberite o tehnologiji žarometov, ki vam bo pomagala izbrati prave žaromete pri naslednjem vašem novem avtomobilu.

Halogeni žarometi

Trenutno jih najdemo v večini avtomobilov na naši cesti, za preprostost in stroškovno učinkovitost se uporabljajo halogeni žarometi. Halogenske žarnice je dokaj enostavno zamenjati in po navadi oddajajo približno 1000 ur svetlobe, preden se izrabijo in jih je treba zamenjati.

Tehnologija halogenskih žarnic obstaja že nekaj časa, razvija pa se iz tradicionalnih žarnic. Ključna razlika je v tem, da se za zaščito nitk znotraj napeljave namesto vakuuma uporablja halogeni plin, kar omogoča svetlejši sijaj iz iste količine energije.

Halogenske luči se opuščajo v prid alternativam, ker niso več najučinkovitejša ali najsvetlejša oblika osvetlitve, vendar so še vedno ena najcenejših. Tehnologijo lahko še vedno najdete na najbolj dostopnem koncu trga novih avtomobilov.

Xenon žarometi

Visokointenzivne sijalke (HID ali Xenon) so sicer v uporabi od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja, na splošno pa so na voljo samo pri prestižnih avtomobilih ali kot opcija pri cenovno ugodnejših vozilih.

Delujejo podobno kot fluorescentna razsvetljava cevi, ki jo najdemo v pisarnah in drugih velikih stavbah, tako da se skozi mešanico plinov v steklenem cilindru prenaša električni tok.

Zaradi daljše življenjske dobe so v primerjavi s halogenimi žarometi boljše in so učinkovitejše, saj ustvarijo več svetlobe z manj energije (s tem zmanjšajo obremenitev vašega alternatorja).

Proizvajajo tudi bolj belo svetlobo, ki jo človeško oko lažje vidi, kar poveča učinkovitost žarometov v situacijah z majhno svetlobo. Kot slaba stran – te luči so dražje od halogenskih.

LED žarometi

Svetleče diode so majhne polprevodniške električne komponente, ki ne proizvajajo svetlobe s segrevanjem kovinske nitke, kot to počnejo žarnice, niti z vzbujanjem plina z električnim tokom. Namesto tega proizvajajo svetlobo skozi mnogo bolj učinkovit postopek, imenovan elektroluminescenca. Za enakovredno ksenonsko svetlobo sta potrebna le ena ali dve najzmogljivejši svetleči diodi, vendar se vse več manjših LED diod združuje, da ustvarijo večje in spremenljivo svetlobno polje.

Svetleče diode so že od zgodnjih 60. let prejšnjega stoletja v različnih barvah, toda šele ob pojavu modre in bele LED je tehnologija postala primerna za žaromete vozil. Pomembnost izuma in njegov vpliv na svetovno porabo energije (ne le v vozilih, temveč pri celotni razsvetljavi) sta bila takšna, da so njeni trije japonski pionirji prejeli Nobelovo nagrado za fiziko.

Zgodnje enote so bile sicer zelo drage in LED diode so le še vedno običajne zaradi zmanjšanja stroškov na enoto s povečano proizvodnjo.

Glavna prednost LED diod je ta, da se lahko vsaka v žarometu napaja neodvisno, kar omogoča različne oblike svetlobnih žarkov, kar je koristno za zmanjšanje bleščanja pri nasproti vozečih vozilih ali zagotavljanje bolj intenzivnega osredotočenega snopa.

Laserski žarometi

Laserski žarometi – sliši se kul, v resnici pa laserski žarki samo del poti osvetljujejo okolico. Modri ​​laser je usmerjen v fosforni plin, ki fluorescira in oddaja izjemno svetlo, skoraj dnevno svetlobo.

BMW in Audi sta bila med prvimi proizvajalci laserskih žarometov s športnima avtomobiloma i8 oziroma R8 LMX. BMW pravi, da je tehnologija laserskih žarometov sposobna proizvajati svetlobo 1000-krat močnejšo od LED-luči, medtem ko porabi manj energije. Njihova svetlost sega tudi dlje kot kateri koli drug doseg, do 600 metrov. Na žalost je ta tehnologija razsvetljave še vedno zelo draga in je na splošno na voljo samo kot opcija, pri novi BMW 7-seriji pa stane do nekaj tisoč evrov. Upajte samo, da vam jih nikoli ne bo treba zamenjati.

Kot vsa tehnologija razsvetljave skozi stoletja se bo tudi cena najnovejših sistemov sčasoma zniževala in našla pot do vedno bolj dostopnih avtomobilov, kar bo omogočilo naslednjo briljantno inovacijo.

 

P.S.: Bliža se nam 15. november – ne pozabite na menjavo letnih pnevmatik z zimskimi! 🙂

 

Avtor: M.J.