Petnajsti marec je datum, ko po zakonu ni več obvezna zimska oprema. To pomeni, da lahko na vozilo znova nadenemo letne pnevmatike, ki se v suhih razmerah bolje držijo ceste, so tišje in zaradi nižjega kotalnega upora ugodneje vplivajo na porabo goriva. To pa je tudi vse, kar boste v tem prispevku prebrali o pnevmatikah, kajti verjamemo, da je večina že naveličana enih in istih nasvetov vsakega 15. novembra in 15. marca.
Zato se bomo v naslednjih vrsticah osredinili na prav tako pomembna, a pogosto pozabljena pomladna opravila okrog avtomobila (Ha, celo rima se!).
Nič ne vidim!
Kdaj ste nazadnje zamenjali metlice brisalcev? Konec zime je pravi čas, da preverite, ali še zadovoljivo opravljajo svojo nalogo. Sneg, led in nizke temperature so njihov največji sovražnik. Zelo verjetno je, da so jih zimske razmere toliko načele, da na steklu »puščajo črte«, ali da ob vsakem potegu prek vetrobrana zacvilijo kot najstnice v bližini Justina Bieberja. Ničesar od tega si verjetno ne želite, zato preverite, v kakšni formi so. Bodo zdržale do naslednjega zimskega svetovnega pokala v brisanju stekla?

vožnja spomladi

Če boste ocenili, da je potrebna zamenjava, velja dati prednost kakovosti pred ceno. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da se nakup poceni metlic brisalcev ne splača. Cviliti začnejo že kmalu po nakupu, piš vetra pa jih ob višjih hitrostih privzdiguje kot krilo Marilyn Monroe.
Diši, diši, oh, kako diši!
Zakaj bi smrdelo, če lahko diši – ali pa je vsaj nevtralnega vonja. Svež zrak v potniško kabino vstopa skozi filter potniškega prostora, za katerega pogosto vemo le to, da ga na servisu zaračunajo najdražje od vseh filtrov. Dobro pa je vedeti tudi, da je od njegove čistoče odvisno počutje v avtomobilu. Če je umazan in poln bakterij, mikrobov in alergenov, ne samo da ne opravlja svojega dela, temveč celo negativno vpliva na zdravje. Zato ga je priporočljivo zamenjati vsaj enkrat letno, najbolje spomladi.
osvežilec avtomobila
Vir: Google
Hladno, toplo, vroče …
Če smo že pri dobrem počutju v avtomobilu, je pomlad tudi čas, da preverimo delovanje klimatske naprave. Ali še deluje in dovolj hladi? Če ne, bo potreben obisk servisa, kjer jo bodo dopolnili s hladilnim sredstvom – plinom. Ali ob vklopu klimatske naprave iz zračnikov močno zasmrdi? Na hladilnih rebrih se zaradi kondenza razvijejo bakterije in plesni, ki niso le neprijetnega vonja, temveč so tudi škodljive za zdravje. Za rešitev te nadloge obstajajo spreji, s katerimi lahko čiščenje in razkužitev opravimo kar sami.
Preprečimo avtomobilskega »kožnega raka«!
Kamenčki in sol so odlična kombinacija za nastanek avtomobilskega »kožnega raka« – rje. Ne samo pokrov motorja, na udaru so tudi prednji rob strehe (tik nad vetrobranskim steklom), prednji stebrički, pragovi ter robovi kolotekov. Pri konstrukcijsko manj posrečenih avtomobilih pa so tudi skrita mesta, kjer se zadržujeta vlaga in umazanija.
Spomladi je dobro temeljito oprati avto in medtem natančno preveriti, ali se je čez zimo pojavilo kako rjavo »kožno znamenje«. Če ga odkrijemo, čim prej pristopimo k sanaciji. Rja je namreč kot rak – dokler jo je malo, je »operacija« razmeroma enostavna. Če pustimo, da se s časom razraste, bodo potrebna zahtevnejša kleparsko-ličarska dela, ki bodo zahtevala tudi transplantacijo (zamenjavo karoserijskih delov).
Počistimo kramo!
V zimskem času se v avtomobilu nabere raznorazna krama, ki je v toplejšem času samo v napoto. Strgala in spreji za odmrzovanje stekel, metlica za sneg, vitreks, zimski škornji, rokavice, škatla z verigami, odeja in še marsikaj drugega. Tako kot to naredimo v stanovanju, je pomlad čas, da tudi iz avtomobila pospravimo stvari, ki jih v naslednjega pol leta zagotovo ne bomo potrebovali (razen če bomo za prvomajske praznike šli na Nordkapp).
Takšne in drugačne krame se v avtomobilu hitro nabere za nekaj kilogramov, za katerih premikanje je potrebna energija. Če se proizvajalci borijo za vsak gram, da bi bil avtomobil čim lažji in bi s tem porabil manj goriva, ni ravno ekološko in prijazno do denarnice, če brez potrebe s seboj vozimo dodatne kilograme.
Užitek v vožnji!

užitev v vožnji

Ne, nimamo v mislih bavarskega proizvajalca, ki si je nadel takšen slogan. Če imamo skrbno vzdrževan, očiščen in urejen avtomobil, bomo lahko v vožnji uživali ne glede na značko na pokrovu motorja.
Večino zgoraj naštetih opravil lahko opravimo sami, zato ni razloga, da bi se v lepih, sončnih in toplih dneh naokrog prevažali v zanemarjenem jeklenem konjičku.
Kako pa vi poskrbite za svoj avtomobil? Delite svoje male skrivnosti tudi z našimi bralci!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji