16-letna Chloe Chambers je postavila (Guinnessov) svetovni rekord za najhitrejši avtomobilski slalom – v Porscheju 718 Spyder.

16-letna Chloe Chambers in njen Porsche 718 Spyder, s katerim je podrla Guinnessov rekord za najhitrejši avtomobilski slalom.

Se še spomnite, kaj ste počeli pri svojih 16. letih? Morda ste že varčevali za svoj prvi avto ali pa ste se pripravljali na izpit za vozniško dovoljenje. Kakor koli že, zagotovo niste sedeli za volanom Porscheja 718 Spyder, s katerim je najstnica postavila Guinnessov svetovni rekord za najhitrejši slalom vozil doslej.

21. avgusta je Chloe Chambers v samo 47,45 sekunde prevozila 50 m dolgi slalom. Vozila je Porsche 718 Spyder, ki so ga za tak dosežek tudi seveda primerno pripravili. Za volanom pa je sedela trenutno ena najboljših voznic avtomobilov na svetu. 16-letna Chloe dirka že sedem let in trenutno tekmuje v številnih karting serijah. Leta 2019 je zasedla prvo mesto v GearUp F-seriji, leta 2018 pa je odnesla krono v klubskem prvenstvu OVRP. Jasno je, da ima smisel za cesto in vožnjo.

51 stožcev, 50 metrov in nobenega se ne smete dotakniti, da se vam čas šteje. Bi poskusili?

Avtomobilski slalom je sestavljen iz 51 stožcev, ki so enakomerno razporejeni v 50-metrskih razmikih, in čeprav je Porsche 718 Spyder majhen avtomobil, še vedno ni tako majhen in gibčen kot karting. Mlada Chambersova se je morala zato v naglici prilagoditi njenemu novemu “stroju”, vendar je bila očitno več kot kos tej nalogi. Po svetovnem rekordu je Chambersova povedala: “Našla sem tisti oprijem, ki sem ga potrebovala, in vse skupaj se je popolnoma poklopilo.”

“Videti je enostavno, v resnici pa ni – čim hitreje prevoziti slalom med 51 stožci, poskušati premagati rekordni čas in vedeti, da se niti enega ne smem dotakniti, da se na koncu dosežek seveda šteje. Definitivno sem občutila veliko pritiska,” je še dodala mlada nova rekorderka.

Porsche 718 Spyder je moral biti seveda primerno pripravljen za takšen podvig. Za volan pa so, kot kaže, posedli pravo voznico. 🙂

Čas bo pokazal, kako dolgo bo ta rekord še zdržal. Mogoče ga bo Porsche uspel znova postaviti oz. izboljšati v novem GT3, ko bo končno prišel na ceste.

 

Avtor: M.J.