Da, prav ste slišali. Tudi zapori so lahko luksuzni. Vsaka država ne goji ravno sovražni odnos do kriminalcev, pač pa omogoča le tem, da svoje kazni služijo tudi na drugačne, bolj prijetne načine.
Predstavljamo vam nekatere najbolj luksuzne zapore na svetu…
Bastoy, Norveška
Minimalna zaporniška baza je locirana na majhnem otoku Bastoy, ki leži na sredini Oslofjorda. Tu domuje približno 100 zapornikov, ki živijo v majhnih kolibah in opravljajo kmetijsko delo na zaporniškem kmetijskem ozemlju. Sončenje, tenis, ribolov, jahanje konjev pa so le nekateri od mnogih hobijev tamkajšnjih zapornikov.
zapori
dailymail.co.uk
HMP Addiewell, Škotska
Zapor njenega Veličanstva stoji na južnem delu Škotske in je v privatni lasti pravnega podjetja Sodexo. V Addiewellu zapornikom omogočajo kar 40 ur zelo koristnega učenja. Zapornikom poskušajo vcepiti delavne, ter učne navade in jih s tem pripravljati na vrnitev v civilizirano življenje.
zapori
hlmarchitects.com
Otago, Nova Zelandija
Zapor Otago ima samo en vhod. Na tem vhodu je postavljena električna ograja in pa rentgen. Vsi obiskovalci morajo skozenj, varnostniki pa so zelo pozorni na mobilne telefone. Poleg tega, da imajo tu stanovalci zelo udobne sobe, se uprava zavzema za rehabilitacijski sistem, ki uči svoje zapornike o lahki elektroniki, kmetovanju in kuhanju.
zapori
odt.co.nz
Leoben, Avstrija
Če storite zločin, ki ne vključuje fizičnega nasilja, kot je na primer vlom, potem pristanete v zaporu Leoben. Tukaj boste dobili lastno celico s privatnim straniščem. Ob tem pa boste imeli tudi svojo kuhinjo in televizijo. Zunanje nogometno in košarkarsko igrišče, pa so le nekatere od mnogih animacij v tem zaporu.
zapori
pinterest.com
Aranjuez, Španija
Veliko razdrtih družin nastane, ko morata eden ali oba starša v zapor. Tako otrok postane sirota in odide v posvojitev. V Aranjuezu poskrbijo, da otroci ostanejo v stiku s svojimi starši. Otroci so lahko pri svojih starših kolikor dolgo želijo a le, če se starši odzovejo na jutranji in večerni poziv.
zapori
carebaba.com
Champ-Dollon, Švica
Champ-Dollon, je nekoč veljal za enega najbolj zasedenih zaporov v Evropi. Tu so se dogajali tudi največji in najhujši izgredi zapornikov. Iz tega razloga, so se v Švici odločili za spremembo. Leta 2011 je Ženevski zapor pristavil 40 milijonov za izgradnjo novega prizidka. V sedaj zelo prostornih in več kot lepo urejenih sobah, bi se lahko celo ušteli in jo zamenjali za kakšno študentsko sobo.
zapori
rawinterest.com
Pondok Bambu, Indonezija
Sijoča zvezda, v galaksiji indonezijskih zaporov. Tipičen primer zapora, kjer vlada zaporniška in vladna korupcija. Omembe vredni, so zagotovo klimatiziran prostor, hladilnik in celo naprava za karaoke.
zapori
csmonitor.com
Fuhlsbuettel, Nemčija
Zapor, ki se nahaja v Hamburgu je namenjen kaznjencem, ki služijo dolge kazni. Obnovljen in ponovno odprt, je bil leta 2011. Soba vključuje lastno posteljo, kavč, in fascinantno kombinacijo tuša in stranišča. Na voljo imajo tudi svoje sušilne stroje in majhen dnevni prostor.
zapori
rawinterest.com
Sollentuna, Švedska
Eden najbolj luksuznih zaporov, je zagotovo tudi ta. V prostorih zaporniške celice boste lahko našli lastno stranišče in zelo udobno žimnico, ki je narejena iz spominske pene. Po naporni vadbi v osebnem fitnesu, si lahko zapornik tudi skuha primeren obrok, v vrhunsko opremljeni kuhinji, po obedu pa se uleže na svoj kavč in uživa v gledanju televizije. Pazniki zatrjujejo, da s svojimi posebnimi kamerami opazujejo čisto vsak kvadratni centimeter.
zapori
unbuzztime.com
Cebu, Filipini
Cebu nismo postavili na ta seznam zaradi njegovega glamurja, ampak zaradi plesa in glasbe. Tukaj, lahko zaporniki pojejo in plešejo kolikor dolgo želijo. Res pa je, da morajo to početi po glasbenem izboru njihovih paznikov. Cebu je postal poznan po svoje slovitem plesu na pesem ‘Thriller’, ki jo poje Michael Jackson. Več v videu…

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji