Dajte priložnost grahu, pistacijam, fižolu ali kremi iz bučnih semen … to so le nekatere sestavine, ki se uporabljajo za zamenjavo enega najbolj priljubljenih sadežev na svetu – avokada. Zakaj je temu tako?

Thomasina Miers, soustanoviteljica verige mehiških restavracij Wahaca, mirno prizna, da je avokado slastno kremast in vsestransko uporaben sadež. Hkrati pa poudari, da ima ogromen ogljični odtis*. Za pridelavo enega samega sadeža porabijo kar 320 litrov vode. Poleg tega je globalno povpraševanje tako izjemno, da avokado postaja nedostopen za ljudi, ki živijo na območjih, kjer ta sadež gojijo.

Dolgo časa je iskala ravnotežje med uničujočim vplivom na okolje in željami svojih gostov. Ti neizmerno radi uživajo v slastnem avokadovem namazu, znanem pod nazivom guacamole. Zdaj končno verjame, da je našla pravi odgovor. Ustvarila je recept za omako živozelene barve, ki se zgleduje po izvorni jedi. Pripravljena je z uporabo boba, zelenega čilija, limete in koriandra.

Iskanje alternativ v kulinariki

Wahaca sicer ni prva restavracija, ki išče alternative za okolju tako neprijazen avokado. Mehiški kuhar Aldo Camarena je razvil nadomestni recept z uporabo bučk in paste iz bučnih semen. V priljubljeni londonski restavraciji Kol pa se lahko namesto z avokadovim namazom razvajate z omako iz pistacij in fermentiranih kosmulj. Irski gostinec JP McMahon je šel še dlje in avokado označil za “mehiški krvavi diamant” ter kot alternativo ponudil namaz iz topinamburja.

Slika je simbolična.

Osveščenost se širi tudi po družbenih omrežjih

Trend nikakor ni omejen le na gostinsko industrijo. Zvezdnik družbenega omrežja TikTok Calum Harris (njegov vzdevek @madebyblitz) je s svojim receptom za alternativni avokadov namaz iz zamrznjenega graha požel več kot 371.000 všečkov. Na Instagramu boste pod “tagom” #noavocado (v prevodu #brezavokada) našli več kot 3220 objav, številka pa vztrajno narašča.

Mnenje strokovnjaka o živilski industriji

Tim Lang, predavatelj s področja prehranske politike na Univerzi City v Londonu, pravi, da je odločitev o ponudbi alternative avokadu najbolj jasen pokazatelj, kako se živilska industrija začenja zavedati težav, s katerimi se soočamo zaradi intenzivnega kmetovanja.

“Avokado, ki je postal svetovna surovina, je odličen primer tega, kaj se zgodi, ko eksotična hrana postane vsesplošno priljubljena. Brez vsakršnega razmisleka o posledicah. Težave se odražajo v krčenju gozdov, izgubi biotske raznovrstnosti in pomankanju vode. V skupnostih, kjer jih gojijo, pa nimajo dovolj vode za umivanje in higieno,” poudarja Lang.

Alternativ za avokado ni enostavno najti

Kuharski mojstri v en glas priznavajo, da popolne alternative, ki bi povsem posnemala videz, teksturo, aromo in okus avokada, ni mogoče ponuditi. Vsi pa se z veseljem pohvalijo, da tudi nadomestki prejemajo izjemno pozitivne odzive gostov in postajajo čedalje bolj priljubljeni.

Kuharski mojster Santiago Lastra se celo pohvali, da njegov namaz iz pistacij, kumaričnega soka in fermentiranih kosmulj s svojo kremasto strukturo, izrazitim okusom in barvo pravega avokada prepriča celo največje sladokusce. Pa tudi na Instagramu je videti izjemno dobro.

*Ogljični odtis (odtis CO2 ali po ang. Carbon footprint) je seštevek vseh emisij toplogrednih plinov, ki jih neposredno ali posredno povzročajo posameznik, organizacija, država, dogodek, proizvod ali storitev.

 

Avtor: M.B.

Vir: theguardian.com