Kakšno je prekmursko kulinarično razvajanje v starem jedru Ljubljane?

Prekmurje je nižinska pokrajina na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Večina pokrajine je poljedelska, ki krasi severovzhodni del Slovenije na meji z Avstrijo in Madžarsko. Večji znani mesti sta Murska Sobota in Lendava.
Prekmurje je bilo in je še vedno politično in gospodarsko odmaknjeno od ostalih slovenskih pokrajin. Morda so zato razvili kulinariko, ki ji ni podobne.
Iz drugega konca Slovenije so prekmurske jedi pripotovale tudi do Ljubljane. Da to mesto hoče nekaj več, nekaj tradicionalnega, sta spoznala Ester Perozzi in Boštjan Mencigar, ter pripeljala prvo prekmursko restavracijo v Ljubljano na Zernikovo 3. Zaradi izvrstne hrane so gosti in turistične agencije spodbujale, da se približajo starem mestnemu jedru in s tem turistom. Prekmurske korenine obeh lastnikov, gostoljubnost in želja do dela so ju vedno poganjale naprej. Tako so v letu 2012 odprli še eno prekmursko restavracijo, Güjžina na Mestnem trgu, ki je bila med stalnimi gosti in obiskovalci pravtako zelo dobro sprejeta.
sladicaŽe znani jedi, ki izvirata iz
Prekmurja sta prekmurska gibanica in bograč. Na pestri ponudbi se najdejo tudi poznane: Bujta repa, posolanka, zajčji porket, ciganski golaž, kisla juha, itd.,skratka odlične jedi na žlico! Ker pa je marsikdo probal tudi pogače, se stalno vračajo!
Postrežejo z izvrstnim naborom vin, katere si izberete na njihovi vinski karti.

Zdaj je čas, ko se nam prileže v prijetnem ambientu pojesti nekaj toplega, okusnega in preprostega na žlico.

Ambient
Ambient restavracije
Vam pa prepustimo, da se sami prepričate o slovesu gostilne Güjžina na Mestnem trgu. Preglejte si meni “Na žlico” in naj vam borbončice sporočijo katero jed boste prvo poizkusili.
Pa dober tek!

Več o prekmurski kulinarični zgodbi si preberite na njihovi spletni strani!

 

 

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji