O soji zagotovo veliko berete in slišite, saj je živilo dragocenih sestavin postalo zelo priljubljeno. Soja je zakladnica beljakovin in zdravilnih snovi!
Če bi radi omejili meso ali ga izpustili iz jedilnika, je soja odličen nadomestek. Je bogato beljakovinsko živilo, ki vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in vitamin B12 in še veliko več, saj je prava zakladnica zdravilnih snovi. Prehod iz mesnih na sojine beljakovine ublaži in upočasni procese staranja in vrne umsko svežino ter polepša kožo.
Kako pa ga bomo sprejeli mi in naši domači? Kaj naj s sojo počnemo?
beljakovine
kanigas.com
Po mnenju zagovornikov zdrave prehrane naj bi bila soja na našem jedilniku vsak dan. Sojine jedi so bogate z vlakninami, železom, cinkom, kalcijem, proteini in vitamini skupine B. Zaradi vitamina E in železa, ki skrbita za boljši vid in kri, je toliko bolj priljubljena pri starejših.
Pomankanje beljakovin, kljub veliki količini mesa, se kaže tudi kot pozabljanje, težja koncentracija, brezvoljnost ali prestrašenost. Pri starejših se stanje znantno izboljša s sojinimi beljakovinami, učinek pa je še večji v kombinaciji z jogurtom ali žiti. Soja je bogata tudi z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Ne vsebuje holesterola in ker je nizkokalorična je tudi lažje prebavljiva.
  • Pomaga tudi pri PMS (predmenstrualni sindrom): Če vam nagaja PMS, boste zagotovo veseli izidov raziskav, ki potrjujejo večplastno delovanje soje pri ttovrstnih težavah. Soja je namreč bogat vir fitoestrogenov rastlinskih estrogenov.
  • Vsebuje tudi isoflavone, ki ščitijo pred težavami v menopavzi: Fito estrogeni med drugim ugodno vplivajo na čvrstost kosti, delovanje srca in ožilja, blažijo vročinske vale, eden od fito estrogenov, po zadnjih raziskavah, celo varuje pred nastankom raka na dojkah.
  • Soja tudi znižuje holesterol. Kako? Kaže, da fito estrogen genistein, ki ga vsebuje samo soja in je naravna estrogena spojina, občutno znižuje stopnjo slabega holesterola (LDL) in zvišuje stopnjo dobrega (HDL). Visok slabi holesterol in nizek dobri holesterol so glavni vzroki nastanek bolezni srca in ožilja.
Večina se vpraša poleg zakaj tudi kako!
Se pravi, glede na to, da se zavedamo kako je soja zdravilna, vseeno večina ljudi ne ve natanko, kaj bi počeli z njo. Zdaj je trg preplavljen z izdelki iz soje, za katere večina kupcev še ne ve, kako bi jih uporabili.
Za najprimernejšo količino sojinih beljakovin velja 25 g na dan.
beljakovine
authoritynutrition.com
Kako pripraviti sojo?
Lahko jo pripravimo kot fižol (namočimo čez noč, operemo in zavremo v sveži vodi, nato odlijemo in spet pristavimo v sveži vodi in kuhamo v večjem loncu) in jemo kuhano v zrnju, jo uživamo v obliki sojinega mleka, sojine moke, tofu, tempeh ali muso. Če jo kupimo v zrnih, lahko izbiramo med rumeno, rdečo in rjavo, ki se razlikujejo samo po razmerju olja in beljakovin.
Seveda obstaja tudi strah pred gensko spremenjeno sojo. Dandanes je več kot 66 odstotkov vse soje, ki jo pridelajo v ZDA, gensko spremenjene. Pestrašeni potrošniki so se začeli izogibati vsem izdelkom iz soje, vendar je nevarnost, da se bodo gensko spremenjeni organizmi vtihotapili v sojine izdelke še najmanjša. Gensko spremenjena soja se v naš želodec prikrade skozi derivate, za katere niti ne pomislimo, da imajo kaj opraviti s sojo. Tudi ko zagrizete v čokolao ne pomislite,da vsebuje lecitin pridobljen iz soje. Čisti lecitin pridelan iz nespremenjene soje je redek in drag, uporabljajo pa ga le pridelovalci, kiponujajo potrjeno ekološko čokolado.
Samo izdelki z ekološkim certifikatom v celoti zagotavljajo, da je izdelek kontroliran, od semena in vhodnih surovin do vseh uporabljenih dodatkov in postopkov. Proizvajalci, ki dajo svoje izdelke na testiranje in jih označijo kot genov proste (GMO Free) pa ne pomeni, da so živila tudi brez pesticidov, fungicidov, sredstev proti glodalcem itd…
Kako pa vi pripravite sojine jedi? Zaupajte nam svoj recept v komentar.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji