Postani boljši pek kulinaričnih jedi in se nauči kakšna je razlika med pecilnim praškom in sodo bikarbono.
Ste že kdaj poskušali delati po receptu s pecilnim praškom, pa ste ugotovili, da imate doma samo sodo bikarbono? Niste vedeli ali je to isto, saj sta ob bela praška, brez vonja in na pogled skoraj neločljiva? Čeprav se obe sestavini uporabljata v podobnih receptih in količinah, naj vas to ne zavede, saj različno učinkujeta na barvo, teksturo in okus hrane.
soda bikarbona
aktivni.si
  • Soda bikarbona omogoča testu, da se razširi, medtem ko pecilni prašek omogoči, da testo bolj naraste.
  • Oba pozitivno učinkujeta na vzhajanje in puhavost testa. Vplivata pa tudi na njegovo barvo.
  • Pri uporabi sode bikarbone namesto pecilnega praška, se lahko zgodi, da pecivo preveč porjavi ali celo daje videz zažganega. Ob enem lahko preveč sode testu da grenak okus.
  • Pecilni prašek je potrebno menjati vsakih 6 do 12 mesecev, medtem ko soda bikarbona lahko traja več let, če je pravilno skladiščena. Preizkusite pecilni prašek, če je še uporaben tako, da do polovice skodelice natočite vročo vodo in dodate 1 čajno žličko pecilnega praška. Če se naredijo mehurčki, je še upraben.
Kako pa se razlikujeta po strukturi?
Soda bikarona je sestavljena le iz natrijevega  bikarbonata, ki je tudi rahlo alkalen. Pod vplivom toplote se sproži nastajanje ogljikovega dioksida, ki povzroči, da se vaše testo začne dvigovati. Sočasno pa se na žalost proizvede tudi natrijev karbonat, ki v testu pusti neprijeten alkalen priokus, saj alkalni PH sode bikarbone povzroči, da reagira z drugimi živili in v receptu ostane preveč ne-reagirane sode bikabone, kipusti okus v hrani. Temu se lahko delno izognete s tem, da ga zmešate s kislino, kot je na primer limonin sok. S tem delno nevtralizirate alkalen priokus, ki ga je pustil natrijev karbonat in tudi pospešite reakcijo nastajanja ogljikovega dioksida.
Pecilni prašek ima bolj kompleksno strukturo. Sestavljen je iz četrtine sode bikarbone, kateri je dodana kislina, ki reagira s sodo. V nekaterih pecilnih praških sta uporabljeni dve kislini (monokalcijev fosfat in natrijev aluminijev sulfat), ker ima večina pecilnih praškov dvojno delovanje. Prva povzroči reakcijo že pri sobni temperaturi, medtem ko mešamo testo, druga pa jo sproži med peko, pri višjih temperaturah. Mešanici je dodan tudi koruzni škrob, ki preprečuje potek reakcij med skladiščenjem praška. Zato imajo tudi pecilni praški rok trajanja in po poteku le tega, je lahko prah manj učinkovit. Shranjujte ga v hladnem in suhem prostoru.
Poglejte si tudi kratek video.
V katerih receptih pa vi uporabljate katero od sestavin?