Pogosto se zgodi, da banan ne uspemo dovolj hitro pojesti in kar naenkrat opazimo, da je njihova barva daleč od sijoče rumene. Četudi prezrele banane na pogled morda niso lepe, jih nikar ne zavrzite, saj so še vedno zelo okusne in uporabne. Spodaj vam ponujamo nekaj različnih načinov, kako lahko porabite preveč zrele banane.

Naravno sladilo!

Preveč zrele banane lahko uporabljamo kot nadomestek za sladkor. So namreč zelo sladke in jih lahko v zmernih količinah uživajo tudi tisti, ki se izogibajo uživanju sladkorja. Tako jih lahko na primer uporabljamo za sladkanje ovsenih kosmičev, napitkov, jogurta, skute…

Nadomestek za jajca!

Prezrele banane so odlično vezivo, zato so odličen nadomestek za jajca. Tega preprostega načina uporabe banan se še zlasti radi poslužujejo tisti, ki jajc ne smejo ali ne želijo jesti. Svetujemo vam, da ko boste naslednjič pripravljali testo za palačinke, jajca enostavno nadomestite z eno ali dvema pretlačenima bananama in nad okusom palačink boste zagotovo navdušeni.

Zamrznimo banane!

Še preden meso prezrelih banan počrni, jih olupimo in narežemo na kolobarje ali pretlačimo v kašo. Kolobarje ali kašo nato zamrznemo. Narezane kolobarje lahko uporabimo za pripravo odličnega presnega sladoleda. Bananine kolobarje enostavno zmiksamo (skupaj s poljubnim zamrznjenim sadjem) in osvežilna ter zelo kremasta sladica je v hipu pripravljena! Zamrznjeno kašo pa lahko uporabimo za pripravo pudinga, palačink, peciva, kruha, kolačev in podobnih sladkih dobrot.

Piling za vlaženje in čiščenje kože!

Banane so polne hranilnih snovi, ki jih lahko izkoristite za čiščenje in vlaženje kože. Vse, kar moramo storiti, je, da prezrelo banano pretlačimo s tremi žlicami kristalnega sladkorja in žličko olivnega olja. Pred tuširanjem s pripravljeno mešanico dobro zdrgnemo telo. Pretlačeno banano (brez dodanega sladkorja) pa lahko tudi nanesemo na kožo obraza in pustimo učinkovati nekaj minut. Masko nato dobro speremo z obraza – koža bo spet gladka in napeta!

Odličen in kremast napitek!

Preveč zrele banane lahko uporabimo za pripravo odličnega napitka. Preprosto jih zmešamo z malo mleka, žitnega napitka ali jogurta in čudovit napitek je v hipu pripravljen.

Ponujamo vam tri odlične predloge:

♦ bananin mlečni napitek,
♦ bananin smoothie,
♦ energijski napitek (dodan šipkov sok in pijača guarana).

 

Avtor: M.J.