Poletje je že tu in s tem tudi žar sezona. Klasičen poletni prizor z žarom: vsi fantje stojijo okrog žara, pripravljajo zrezke ali burgerje in pijejo pivo, medtem ko ženske ostanejo čim dlje od ognja in pripravljajo zelenjavo ter ostale stvari. Ko poznate nekaj osnovnih tehnik, pečenje na žaru postane lahko opravilo. Za vas smo pripravili nekaj osnovnih pravil, ki bi jih moral obvladovati vsak mojster žara.

Sprostite se

Ko gre za piščanca, govedino ali svinjino, jih odstranite iz hladilnika vsaj 30 minut pred časom pečenja na žaru. Na žar ne želite vreči mrzlega kosa mesa. Zunanji del mesa se bo raztezal, medtem ko bo notranjost še vedno premalo popečena, saj je meso bilo še do pred kratkim v hladilniku. Ko se meso približa sobni temperaturi, se bo peklo bolj enakomerno. Ko meso odstranite z žara, naj počiva na plošči s folijo 5-10 minut. To daje mesu čas, da se sokovi prerazporedijo in ostanejo v mesu, preden ga razrežete.

Pripravite žar

Za marsikoga je žar podaljšek njihovega doma. In ne le, da imajo nekateri lepe žare – nekateri so izdelani iz nerjavečega jekla z dvojno steno, ki vzdrži UV žarke, sol in vlago, tako da ostanejo lepi, ne glede na uporabo. Preden začnete s pečenjem na žaru, je le-tega treba primerno pripraviti. Zanetimo ogenj (les, briketi, kocke, časopis…) in počakamo približno 20-30 minut (če imate pokrov, ga uporabite, da pohitrite ta proces), tako rešetka doseže pravo temperaturo, ki prepreči, da se hrana lepi nanjo. Če je vaše meso med tem že pripravljeno (na sobni temperaturi, začinjeno…), lahko začnete s peko.

Vse je v rezu

Obstaja peščica zelenjave, ki je boljša, če jo prvič blanširamo (korenje, sladki krompir), za ostalo zelenjavo pa potrebujete malo olja in potresete z začimbami. To pomeni, da morate biti malo strateški glede tega, kako razrežete svojo zelenjavo, preden jo položite na žar. Prvič, najbrž želite, da so kosi dovolj veliki, da ne padejo skozi rešetko žara. Seveda lahko uporabite tudi nabodala.

Drugič, želite, da so kosi zelenjave podobne velikosti, tako da se bodo vsi (s)pekli v približno enakem času. Šparglji in zeleni fižol ostanejo celi (samo odtrgajte lesne konice), bučke in jajčevce se nareže na dolga “kopja”, paradižnike in papriko pa lahko prepolovimo in položimo na rešetke. Ko je zelenjava dovolj popečena, jo lahko na koncu še prelijete s kako omako.

Pustite pokrov spuščen

Vedno smo v dvomu, ali naj pečemo s pokrovom ali ne. Razni kuharski mojstri svetujejo,  da je bolje peči z zaprtim pokrovom, saj se pri tem ohranja toplota, ki poskrbi za bolj sočno in okusno hrano.

Ne obračajte prepogosto in prehitro

Velikokrat vidimo žar mojstre, kako s svojimi kleščami obračajo hrano na žaru kot nori. Ne delajte tega. Dovolite, da površina vaše hrane ostane na enem mestu nekaj časa. To je tisto, kar ustvarja okusno karamelizacijo, ki je na prvem mestu vsekakor bistvo žara. Zato se uprite skušnjavi, da hrano obračate več, kot je potrebno (maksimalno 2x-3x na vsako stran). Na koncu boste nagrajeni s tistimi čudovitimi črtami z rešetke žara in sladko hrustljavo skorjo.

Žarite lahko skoraj vse (celo sladico)

Zabavno je eksperimentirati z nepričakovano hrano na žaru – in izkaže se, da lahko žarite veliko več kot samo meso in zelenjavo. Lahko pripravite na primer poletno sladico iz pečenih breskev na žaru s sladoledomPrav tako popečete na žaru ostale sadeže, kot so ananas, avokado, mango in tako presenetite vaše goste.

Dajmo na stran svoje telefone in začnimo uživati v trenutkih, ki jih preživimo z družino in prijatelji. Naredimo nekaj lepih in “okusnih” spominov v novi sezoni žara pred nami!

Dober tek! 🙂
Avtor: M.J.