Velik procent ljudi (65%) na svetu ima nizko toleranco do laktoze v mleku. Zato so na voljo tudi “mlečni” izdelki, kot so sojino mleko, arašidovo mleko, in tako naprej. Včasih pa se najde tudi kdo, ki je alergičen na sojo, arašide ali druge oreščke.
Se komu zdi čudno, da ljudje pijejo mleko od živali, ki je namenjeno njihovim mladičem? No, nekaterim se zdi čudno in se raje odločijo za mleko iz oreščkov. Torej, če imaste nizko toleranco do laktoze, pa si še vedno želite nekaj “mlečnega” dodati svoji jutranji kavici, kaj bi uporabili?
Najbolj alternativna izbira je sojino mleko. Ima veliko proteinov, vlaknin in znižuje slab holesterol ter dviguje dobrega, ima pa nižjo vrednost vitamina D, katerega ima kravje mleko več. Kaj pa če si na sojo alergičen? Potem spoznaj 3 recepte za alternativno mleko iz mandlja, indijskih oreščkov in kokosa. Postopek je resnično enostaven, napitek pa zelo okusen! Uporablja se za peko, smutije, kavo, skratka, povsod.
Ne pozabite upoštevati, da mandljevo, oreščkovo in kokosovo mleko, nima enakih snovi kot kravje mleko. Za to se pozanimajte kaj vam odgovarja, kaj potrebujete in kaj ne.
Vsem receptom lahko dodate vanilijev ekstrat, cimet, ali kaj drugega, kar vam je po okusu.
  • MANDLJEVO MLEKO:
Mandlje namočiš v vodi in jih pustiš, da se namakajo čez noč (min. 8ur). Mandlji se napihnejo in so mehki, kar omogoči lažje miksanje. Uporabi nesoljene in nesladkane mandlje. Odstrani vodo in jih stresi v posodo za miksat, dodaj vodo (prečiščeno) in miksaj približno 2 minuti, dokler ne izgleda mlečno in so mandlji povsem zmleti. Pripravi si posodo, vanjo namesti cedilo (za moko presejati) in nato še čisto kuhinjsko krpo, v kateri ožameš mandlje. Podrobnosti najdeš v posnetku. Ostanke mandljev posušiš in lahko uporabiš ponovno pri peki ali za jutranji smuti.
domače mleko
vir: google
  • MLEKO IZ INDIJSKIH OREŠČKOV
Postopek je skoraj enak kot pri mandljevem mleku, le da oreščke namakaš le 2 uri, da postanejo mehki in pripravljeni za miksanje. Nato je celoten postopek enak, odliješ vodo, streseš v mikser, dodaš vodo, miksaš 2 minuti, pripraviš posodo, ocediš s krpo in preliješ v lonček, katerega postaviš v hladilnik.
domače mleko
vir: google
  • KOKOSOVO MLEKO
Kokos naj bo brez sladil in neobdelan. Ni ga potrebno namakati, samo streseš v mikser in dodaš toplo vodo, da se kokos malenkost napije vode. Nato ponovno miksaš 2 minuti in nato po enakem postopku kokosovo mleko izstisneš z kuhinjsko krpo v posodo.
domače mleko
vir: google
Vso pripravljeno mleko zdrži v hladilniku 4-5 dni, je pa priporočljivo preden ga zaužiješ, probati.
Sprobaj enostavne recepte in jutranji kavici ali zajtrku dodaj domače pripravljeno mleko, ki ti je všeč. V komentar zapiši, kater recept boš uporabil/a.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji