Že več mesecev medicinski strokovnjaki opozarjajo, da letošnja jesen ne bo zdrava. In COVID-19 še vedno kroži po celem svetu, medtem ko se sezona prehlada in gripe šele začenja.

Povsem naravno je, da imate kar nekaj vprašanj o tem, kako se zaščititi, vključno s tem, ali vas lahko enaka maska ​​za obraz, ki jo trenutno nosite, da ustavite širjenje COVID-19, zaščiti tudi pred gripo. Tukaj je opisano, kako se v tej sezoni gripe zaščitite pred gripo in virusom COVID-19.

Dejstvo: Uradna priporočila za preprečevanje širjenja gripe ne vključujejo nošenja mask.

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni trenutno ne priporočajo, da ljudje (na splošno) nosijo obrazno masko, da preprečijo širjenje gripe.

Priporočamo naslednje ukrepe:

  • Izogibajte se tesnim stikom z bolnimi ljudmi.
  • Umivajte si roke z milom in vročo vodo – in to redno.
  • Ko milo in voda nista na voljo, si roke očistite z razkužilom za roke na osnovi alkohola.
  • Poskusite se čim bolj izogibati dotikom oči, nosu in ust.

Ne glede na to, strokovnjaki za javno zdravje močno priporočajo, da v letošnji sezoni gripe vendarle nosite obrazno masko.

Medtem ko Center za nadzor in preprečevanje bolezni odsvetuje nošenje maske za preprečevanje širjenja gripe, strokovnjaki pravijo, da res ni slaba ideja – še posebej, ker bi jo morali nositi tudi za zaustavitev COVID-19.

Enake metode za preprečevanje širjenja COVID-19 delujejo tudi pri gripi. Sem spada tudi nošenje maske,” pravi dr. William Schaffner, MD, specialist za nalezljive bolezni in profesor na Medicinski fakulteti Univerze Vanderbilt. “Edina razlika je v tem, da se lahko cepite proti gripi.”

Maske so poleg cepljenja še dodatna zaščita, vseeno pa bi jih morali nositi že zdaj,” dodaja strokovnjakinja za nalezljive bolezni Aline M. Holmes, klinična izredna profesorica na Medicinski fakulteti Rutgers University.

“Redno si umivajte roke in se Poskusite čim bolj izogibati dotikom oči, nosu in ust.”

Dejstvo je, da so nošenje maske za preprečevanje širjenja gripe že preučevali v času pred COVID-om. Sistematičen pregled 17-ih študij, objavljenih v reviji Influenza and Other Respiratory Viruses, je pokazal, da samo uporaba maske ni dovolj za preprečevanje širjenja gripe.

Vendar pa je bila uporaba kirurških mask uspešna v kombinaciji z drugimi metodami preprečevanja gripe, kot je recimo dobra higiena rok. “Uporabo mask je najbolje uporabiti kot del paketa osebne zaščite, zlasti vključno s higieno rok v domačih in zdravstvenih ustanovah,” so zapisali avtorji in dodali, da “lahko zgodnje uvajanje in pravilno ter dosledno nošenje mask / respiratorjev izboljša njihovo učinkovitost.”

“pokrivala za obraz, zlasti z več plastmi, pripomorejo k zmanjšanju prenosa kapljičnih okužb dihal.”

Novejša študija, objavljena avgusta v reviji Extreme Mechanics Letters, je pokazala, da večina tkanin (vključno z novimi in rabljenimi oblačili iz blaga, bombaža, poliestra, svile itd.) blokira vsaj 70 odstotkov kapljic. Vendar pa je maska, narejena iz dveh slojev krpe za majice, več kot 94 % časa blokirala kapljice, s čimer je bila enaka učinkovitosti kirurških mask, je pokazala študija. “Naša študija na splošno kaže, da lahko pokrivala za obraz, zlasti z več plastmi, pripomorejo k zmanjšanju prenosa kapljičnih okužb dihal, vključno z gripo in COVID-19,” so zapisali raziskovalci.

Avtorji študije so zaključili, da so maske za obraz “potencialno” učinkovit način za omejevanje širjenja gripe. Toda spet se zdi, da so maske najučinkovitejše v kombinaciji z drugimi higienskimi in preventivnimi praksami.

Kakšna maska ​​za obraz je torej najboljša za preprečevanje gripe?

Za obrazno masko, ki vas ščiti pred gripo, veljajo enaka pravila kot tista, ki lahko ustavijo širjenje COVID-19, pravi dr. Sellick. Tehnično je idealen respirator N95, ki blokira vsaj 95 odstotkov drobnih delcev, vendar strokovnjaki menijo, da ga je težko najti in bi ga morali rezervirati za zdravstveno osebje.

Morda vam bo v pomoč tudi KN95, ki je kitajska certificirana različica N95, vendar je težko najti kvalitetnega. “Veliko KN95 na trgu je lažnih ali ponarejenih,” pravi dr. Sellick. Uprava za prehrano in zdravila je nekaterim maskam KN95 izdala dovoljenje za nujno uporabo, “a to še ne zagotavlja, da bo vsaka dobra,” pojasnjuje.

“vaša obrazna maska ​​naj se vedno tesno prilega nosu in ustom!”

Vendar pa mora delo opraviti tudi tekstilna maska ​​za obraz, dodaja. “To je treba storiti na pravi način,” ugotavlja. V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije priporoča nošenje maske z vsaj tremi sloji. “Nič ne bo tako dobro kot medicinske maske, toda tekstilna maska ​​za obraz je vsekakor boljša kot nič,” pravi dr. Sellick.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še posebej priporoča, da se izogibate materialom, ki so zelo raztegljivi (saj ne morejo tako učinkovito filtrirati delcev kot druge, bolj toge tkanine), pa tudi maskam iz gaze ali svile. In ne pozabite: “Vaša obrazna maska ​​naj se vedno tesno prilega nosu in ustom,” dodaja dr. Sellick.

Za zaščito pred gripo dr. Sellick priporoča, da nadaljujete s tem, kar ste počeli, da preprečite širjenje COVID-19. “Sporočilo o gripi smo uporabili za koronavirus, zdaj pa ga uporabljamo za gripo,” pravi.

Avtor:
Marko Janžekovič