V zadnjih nekaj letih so e-cigarete postale vse bolj priljubljene – zato so tudi dobile sloves, da so boljša možnost od kajenja navadnih cigaret. Del tega je posledica dejstva, da jih strastni kadilci uporabljajo za zmanjšanje svojih navad, del pa je tudi zaradi dobrega trženja.

Kaj je Juul (vrsta popularne e-cigarete v Ameriki)?

Juul je e-cigareta, ki je na trg prišla leta 2015, sam izdelek pa je precej podoben drugim e-cigaretam ali vape-om, pravi Jonathan Philip Winickoff, dr. med., docent za pediatrijo na Harvard Medical School in specialist za družinsko zdravje in prenehanje kajenja v Splošni bolnišnici Massachusetts. Ima enake sestavine: tekočino, napolnjeno z nikotinom, topili in aromami.

Toda oblika naprave USB je tisto, zaradi česar je tako priljubljena pri najstnikih in mladostnikih, ki predstavljajo večino Juulovih potrošnikov, pravi dr. Winickoff. Zasnova omogoča, da se enostavno priklopi v računalnik, kjer se napolni. Pojavljajo se poročila o otrocih, ki jih uporabljajo za hrbtom učiteljev, in nekatere šole so celo prepovedale USB-je, da bi te e-cigarete umaknili iz učilnic in šol. Kljub temu pa je Juul letos odgovoren za več kot polovico celotnega maloprodajnega trga e-cigaret v ZDA, kaže zadnje poročilo Nielsen.

Drugi razlog, zakaj Juul privlači mlajšo populacijo: ima veliko različnih in zanimivih okusov oz. arom, kot so Crème Brulee, mango in celo hladna kumara. Ameriški senator Chuck Schumer je leta 2017 v pismu Upravi za hrano in zdravila dejansko obsodil to podjetje zaradi promocije “okusov, ki so privlačni za mlade.” Septembra 2018 je FDA zahtevala, da Juul in druga vrhunska podjetja za e-cigarete razvijejo načrte za omejitev uporabe teh za najstnike. V odgovoru je Juul sporočil, da bo v trgovinah ponujal le aromo mete, tobaka in mentola. Ostali okusi bodo na voljo samo na spletu, stranke pa bodo morale s preverjanjem zadnjih štirih številk svoje številke socialnega zavarovanja potrditi, da so starejše od 18 let. Poleg tega je družba ustavila svoj profil na Facebooku in Instagramu, svoj Twitter pa uporablja le za “nepromocijsko komunikacijo.”

So e-cigarete slabe za vas in vaše zdravje?

V e-cigaretah je manj strupenih spojin kot v navadnih cigaretah. A še vedno vsebujejo nekaj zelo slabih sestavin. Ne gre samo za neškodljivo vodno paro in aromo. Ne samo da vsebuje N-nitrosonornikotin, nevaren rakotvorni snop skupine I (v tej skupini so najbolj rakotvorne snovi, kar jih poznamo), vdihavate tudi akrilonitril, ki je zelo strupena spojina, ki se uporablja v plastiki, lepilih in sintetičnih gumah.

Nikotin v e-cigaretah Juul je prav tako posebej zasnovan – s protonsko skupino, ki se nanj prilega, da ima blag okus in ga tako lažje vdihavamo (verjetno še en razlog za njegovo priljubljenost pri najstnikih). In koliko nikotina je v teh cigaretah Juul? Vdihnete lahko takšno dozo nikotina, kot je v celotni škatlici navadnih cigaret, ne da bi pri tem celo dvakrat premislili. Neka nova študija pravi, da lahko e-cigarete povečajo tveganje za raka.

Zaradi tega so te e-cigarete neverjetno popularne, zato to ni tisto, s čimer se želite zapletati ali eksperimentirati. Mlajši kot ste, hitreje se zasvojite. Obstaja nekaj dobrih dokazov, da odvisnost od nikotina sama po sebi potencira ali povečuje zasvojenost z drugimi snovmi. Kar pomeni, da bo še težje prenehati s kajenjem e-cigaret.

Stranski učinki e-cigaret?

Stranski učinki nikotinskega vdihavanja pri e-cigaretah lahko povzročijo kašelj in sopenje, pa tudi napade astme. Lahko povzročijo celo nekakšno alergijsko pljučnico, imenovano akutni eozinofilni pnevonitis. Da ne omenjam, da je kajenje samo ene e-cigarete povezano s povečanim tveganjem za srčne bolezni, je pokazala študija, objavljena v reviji JAMA Cardiology (raziskovalci so ugotovili, da povečuje raven adrenalina v srcu, kar bi lahko privedlo do težav s srčnim ritmom, srčnim infarktom in celo smrt).

Pred kratkim je 18-letnica, ki je približno tri tedne kadila e-cigarete, objavila novico, da je zaradi odpovedi dihanja končala v bolnišnici. Zdravniki so ji diagnosticirali preobčutljivostni pneumonitis ali “mokra pljuča”, ko se pljuča vnamejo zaradi alergijske reakcije na prah ali kemikalije (v tem primeru sestavine e-cigaret). Celoten primer torej precej pove, da spojine v elektronskih cigaretah niso varne.

Če ste dolgoletni kadilec, ki poskuša prenehati, bi e-cigarete lahko pomagale pri odvajanju. Ne bi priporočali vsem, ki še niso kadili, da bi sploh kdaj poskusili e-cigarete. Raje se držite dihanja dobrega in čistega zraka. 🙂

Avtor: M.J.