Klepetalni roboti in orodja umetne inteligence, kot je ChatGPT, lahko skoraj v trenutku ustvarijo vse bolj sofisticirano pisno vsebino in se že uporabljajo za izvajanje različnih nalog. Od pisanja srednješolskih nalog do ustvarjanja pravnih dokumentov in celo pisanja zakonodaje.

Kaj je ChatGPT?

Gre za klepetalni robot po imenu ChatGPT, ki so ga razvili v ameriškem OpenAI. Javnosti so ga predstavili novembra 2022 in le v petih dneh je rekordno obnorel poslovni svet. Dosegel je mejnik milijon uporabnikov in s tem prehitel vse tekmece, kot so Facebook, Netflix … Je na dobri poti, da postane najvrednejše startup podjejte v zgodovini.

Poleg velikega navdušenja pa je požel tudi burne razprave in ugibanja. Kot v vsakem večjem ciklu tehnoloških inovacij so lahko nekatera delovna mesta ogrožena, njihove vloge pa bo prevzela umetna inteligenca. Hkrati se bodo pojavile povsem nove dejavnosti in potencialne možnosti za zaposlitev.

Katere vrste nalog na delovnih mestih so po mnenju strokovnjakov najbolj ranljive, da jih bodo v bližnji prihodnosti prevzeli klepetalni roboti, kot je ChatGPT, in druga orodja umetne inteligence?

Računalniško programiranje

ChatGPT lahko piše računalniško kodo za programske aplikacije in programsko opremo. Lahko preveri jezik človeških koderjev za napake in pretvori zamisli iz navadne angleščine v programski jezik.

Profesor Oded Netzer iz Columbia Business School je za CBS MoneyWatch povedal, da »je to predvsem bolj izboljšava kot pa popolna zamenjava delovnih mest. Kodiranje in programiranje je dober primer tega. Pravzaprav lahko zelo dobro piše kodo.«

To bi lahko pomenilo opravljanje osnovnega programskega dela, ki ga trenutno opravljajo ljudje.

»Pri računalniški kodi je v resnici vse, kar naredite, da idejo pretvorite v kodo, in to zmore orodje umetne inteligence. To sicer pomeni, da bi potrebovali manj programerjev, vendar bi tudi pomagalo tistim, ki programirajo, da najdejo napake v kodah in učinkoviteje pišejo kodo,« je povedal Netzer.

Osnovna elektronska pošta

Pisanje preprostih administrativnih e-sporočil za stvari, kot je organiziranje ali preklic sestankov, bi preprosto prenesli lahko na orodja, kot je ChatGPT.

Orodju bi rekli: »Moram se dogovoriti za sestanek na ta datum« in bi to izvedel v nekaj trenutkih.

Pisanje vsebin na srednji stopnji

David Autor, ekonomist z MIT, ki je specializiran za delo, je opozoril na nekatera delovna mesta kot na funkcije, ki jih lahko obvlada umetna inteligenca. V mislih je imel naloge, kot je pisanje oglasov za iskanje kadra, pisanje oglasnih sporočil in priprava sporočil za javnost.

»Boti bodo veliko posegali na področje ljudi, ki opravljajo mešanico intuitivnih in vsakdanjih opravil, kot je pisanje osnovnega oglaševalskega sporočila ali prvih osnutkov pravnih dokumentov. To so strokovne veščine in ni dvoma, da jih bo programska oprema pocenila in zato razvrednotila človeško delo,« je dejal Autor.  

Medijsko načrtovanje in zakup oglasnega prostora

Verjetno bodo prizadete tudi kreativne industrije. Ugledni izvršni direktor za oglaševanje Martin Sorrell, ustanovitelj WPP, največje oglaševalske in PR skupine na svetu, je na nedavnem posvetu dejal, da pričakuje, da bo način kako podjetja kupujejo oglasni prostor, v naslednjih petih letih postal avtomatiziran.

»Kot stranka torej ne boste odvisni od 25-letnega medijskega načrtovalca, ki ima omejene izkušnje, vendar boste lahko sami združili podatke. To je velika sprememba,« je dejal Sorrell.

Pravne funkcije

Po mnenju strokovnjakov za umetno inteligenco in pravnih strokovnjakov se sposobnosti ChatGPT dobro prenašajo v pravni poklic. Pravzaprav je klepetalni robot ChatGPT pred kratkim opravil izpit na pravni fakulteti in si prislužil uspešno oceno po pisanju esejev o temah, ki segajo od ustavnega prava do obdavčitve in odškodninskih terjatev.

»Dinamika, ki se zdaj dogaja odvetnikom, je, da je preveč dela, da bi vsega opravili, zato izbirajo prioritete med tem, na čem bodo delali, in tem, kar bo ostalo,« je dejal Jason Boehmig, soustanovitelj in generalni direktor Ironclad, pravnega podjetja za programsko opremo.

Običajne pravne oblike in dokumenti, vključno s pogodbami o najemu stanovanj, oporokami in pogodbami o nerazkritju podatkov, so dokaj standardni in jih lahko sestavi napredno orodje umetne inteligence.

»Obstajajo deli pravnega dokumenta, ki jih morajo ljudje prilagoditi določeni situaciji, vendar je 90 % dokumenta standardne vsebine,« je pojasnil Netzer iz Columbia Business School. »Ni razloga, zakaj ne bi dali orodju pisati tovrstnih pravnih dokumentov. Morda boste morali najprej razložiti parametre v angleščini, nato pa bi jih klepetalni robot moral zelo dobro napisati. Manj ko morate biti ustvarjalni, bolj verjetno je, da to delo prevzame klepetalni robot.«

»Ni dovolj odvetnikov, da bi opravljali vsa pravna dela, ki jih imajo korporacije. Način dela odvetnikov bo dramatično drugačen. Če bi se moral osredotočiti na delovna mesta, ki jih ne bo, mislim, da se odvetniki v naslednjem desetletju še ne bodo prilagodili novim načinom dela. Obstajajo ljudje, ki se ne želijo spremeniti, in ljudje, ki se zavedajo, da se morajo,« je dodal Boehmig.  

Avtor: M.B.

Vir: cbsnews.com