Razvoj tehnologije, v zadnjih desetletjih, je pokazal eksponentno rast tako pri človeški inteligenci, kot tudi pri hitrosti in številu novih naprav. Smo tehnološko razvita bitja, ki se na vse nove naprave ekstremno hitro privadimo in se jih tudi naučimo vključiti v naše vsakdanje življenje.
Dvajset let nazaj si nihče ni predstavljal, da nas bo internet premamil. Nismo si predstavljali sveta polnega mobilnih in računalniških ter tabličnih naprav. Vsa ta tehnologija je danes prepletena z nami tako močno, da bi svet kot ga poznamo, propadel, če bi ostali brez vseh naprav. V prihodnosti komunikacija ne bo potekala le tako, da človek korigira napravi temveč bo tudi naprava korigirala napravi – tudi naprava človeku. Zaradi količine novih povezav in več naprav, ki bodo povezane v mrežo, svet postaja vse bolj pameten.
korigiranje naprava človek
Vir: Google. Prevod: Ne pozabi kupiti mleka!

Tehnološka razvitost nam spreminja življenje!

Ste vedeli, da obstajajo aplikacije, ki vam pomagajo najti parkirni prostor? Pomagajo zmanjšati onesnaženost ozračja? Veste, da lahko aplikacija ljudem skrajša čas potovanja? Tudi avtomobili postajajo vse bolj tehnološko napredni – čez par desetletji, se boste lahko v avtomobilu, na poti v službo, umili, spili kavo in prebrali časopis. Tudi podeželja postajajo vse bolj pametna. Številni programi namreč pomagajo kmetov vzgajati rastilne in rast teh tudi nadzorujejo in opozarjajo na morebitne probleme. S tem pa lahko kmetje ponudijo več in bolj kvalitetne pridelke.

Pomislite na potencial, ki nam ga tehnologija lahko prinese!
Hitrost povezav, napredek v spominu in procesorski moči nam ponuja nove priložnosti hitreje, kot jih lahko večina izmed nas opazi. Tehnologije so poleg vsega, vedno manjše. Ne le, da bo v prihodnosti svetovno prebivalstvo povezano preko pametnih naprav – takrat bomo najverjetneje povezani med seboj kar z napravami, ki jih bomo imeli znotraj sebe. Te naprave bodo spremljale naše zdravstveno stanje in nam priporočale zdravljenje ali preventivne ukrepe takoj, ko bodo zaznale težave.
tehnologija na dlani
Vir: Google
V določenih primerih lahko kriminal naraste!
“Hekerji obstajajo tako dolgo kot računalniki. Če pogledamo 30 let nazaj, so bili prvi hekerji tisti, ki so razstavljali naprave in iz njih poskušali narediti nekaj novega. Njihovi izumi so bili večinoma neškodljivi. Tako je nastala prva generacija računalniških poslovnežev, kot so Steve Jobs, Steve Wozniak in Bill Gates. Ko je sektor zrasel v globalno in visoko donosno industrijo, se je povečalo tudi število hekerjev. Pokazala se je tudi temna stran računalničarjev. V zgodnjih dneh računalništva je šlo za nastopaštvo – posamezniki so želeli svetu pokazati, česa so sposobni. Vdori so bili večinoma neškodljivi. Pozneje so to začeli početi za denar, kar je pritegnilo tudi večje kriminalce, ki so bili organizirani in so delovali globalno. Digitalizacija sveta je poskrbela za to, da največje varnostne agencije danes na digitalni svet gledajo kot na bojišče, kjer se borijo z novodobnimi kriminalci.” – Myhajlo Todurov
Ali ponovno odkrivamo ogenj?
Nadzorovanje ognja mnogi smatrajo za prelomno točko v zgodovini človeštva. Z njim smo dobili sposobnost “podaljšati dan”, spremeniti prehrano ter ustvarjati toploto. Z ognjem so se tudi zavarovali pred nevarnimi živalmi. A brez sposobnosti ustvariti, nadzorovati in tudi pogasiti ogenj, je to sila, ki ni zanesljiva in obenem zelo nevarna. Enako je pri tehnologiji.
Ustvarjanje umetne inteligence nekaterim vzbuja strah, druge pa prav to navdušuje. Vse več prelagamo na naprave in ta proces se bo nadaljeval. Zaradi tega bo veliko podjetji, služb in celih industrij ostalo brez dela, a bo evolucija ponudila nova delovna mesta in tudi drugačne oblike dela.
svetovna tehnološka razvitost
Vir: Google
Razvoj v omrežju ustvarja ogromno novih priložnosti – pravzaprav se nahajamo tik pred novo prelomno točko za človeštvo.
V kakšnem razmerju pa ste vi s tehnologijo? Zapišite svoje mnenje v komentar!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji